- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Palacinky 12 x inak
Palacinky 12 x inak
Skvelé nápady na prípravu vášho obľúbeného jedla..
Ťažko sa nájde odporca tejto pochúťky , či už v radoch detí alebo dospelých..
Na prekvapenia nie je nikdy neskoro, tak vyčarujte zakaždým inú palacinkovú bombu.
Základné cesto na palacinky
3 vajcia rozšľaháme.
V mise zmiešame štipku soli a 250 g hladkej múky, postupne pridávame rozšľahané vajcia a 500 ml mlieka.
Vyšľahané cesto necháme 30 minút odpočívať.
Na panvici rozpálime maslo alebo olej a pečieme tenké palacinky, ktoré udržiavame v teple.
Aby boli nadýchanejšie, žĺtky môžeme vyšľahať samo statne a na záver do cesta vtrieť tuhý sneh z bielkov.
1 . Sladká veža
Sezónne ovocie roztlačíme vidličkou a vymiešame s práškovým cukrom.
Zmesou potrieme palacinky, navrstvíme ich na seba a povrch ozdobíme šľahačkou a ovocím.
Namiesto čerstvého ovocia môžeme použiť aj džem alebo pripravíme slanú plnku (so syrom, šunkou, zeleninou…..)
2. Na francúzsky spôsob
Do palacinkového cesta primiešame ešte tekuté vlažné maslo a rovnako na masle upečieme veľmi tenké
palacinky (crépes).
Pred podávaním ich pokvapkáme pomarančovým likérom alebo šťavou.
3. Závarka do polievky
Do cesta pridáme nasekané bylinky a väčšiu štipku soli, na oleji opečieme palacinky a necháme ich vychladnúť.
Vychladnuté palacinky zrolujeme, pokrájame na rovnako veľké kúsky a vkladáme priamo do tanierov s horúcou polievkou
4. Exotika
Do cesta prisypeme kokosové vločky a na masle upečieme tenké palacinky.
Na masle jemne opečieme kolieska banánov, kúsky ananásu, pridáme med a zmes na vrstvíme na jednotlivé palacinky.
5. Ako pizza
Na oleji upečieme hrubšie palacinky. Prenesieme ich na plech.
Na každú poukladáme plátky paradajok, olivy a nakrájanú šunku, podľa chuti plátky mozzarelly alebo iného syra.
Na záver každú palacinku posypeme oreganom, soľou, korením a zapečieme v rúre.
6. Pre ve.ge.tariánov
Nadrobno nakrájanú cibuľu opečieme na oleji, pridáme nakrájané šampiňóny a podusíme.
K šampiňónom vlejeme šľahačkovú smotanu alebo smotanu na varenie, zahustíme múkou a prevaríme.
Medzitým upečieme palacinky, naplníme ich šampiňónovou zmesou, preložíme a posypeme petržlenovou vňaťou.
7. S príchuťou Ázie
Na panvici opražíme nastrúhanú mrkvu, cukrový hrášok a na kolieska nakrájanú zelenú cibuľku.
Pridáme sójovú omáčku, korenie na čínu a krátko ešte opekáme.
Zmes navrstvíme na polovicu každej palacinky, preložíme ako kapsu a podávame.
8. Plnené tvarohovým krémom
Na masle alebo oleji upečieme tenké palacinky.
Smotanový tvaroh vymiešame s vanilínovým cukrom a marhuľovým lekvárom.
Krém natrieme na palacinky, zrolujeme a posypeme práškovým cukrom.
9. S hráškom
Na olej nalejeme vždy naberačku cesta, ešte do tekutej masy vysypeme asi 1 až 2 PL sterilizovaného alebo mrazeného hrášku a palacinky dopečieme.
Ako prílohu podávame paradajkovú omáčku.
Pre milovníkov mäsa pridáme spolu s hráškom aj nakrájanú šunku alebo klobásu.
10. Chutné mešce
Na plnku si nakrájame červenú papriku, zelenú cibuľku a opečieme ich na oleji.
Ochutíme soľou, korením a červenou paprikou.
Medzitým si upečieme palacinky, steblá pažítky ponoríme na moment do horúcej vody.
Na každú palacinku dáme lyžicu plnky, okraje zdvihneme do mešca a previažeme steblom pažítky.
Ako prílohu podávame smotanovú omáčku s bylinkami
11. Zatočená ako tortilla
Hotové vychladené palacinky obložíme šalátom rukola (prípadne listovým), tenkými plátkami slaniny
nakrájaným jablkom a polejeme jogurtovým dresingom (jogurt, bylinky, soľ, korenie, citrónová šťava, cesnak).
Každú palacinku stočíme, šikmo prekrojíme a môžeme podávať.
Keď ich zabalíme do alobalu alebo desiatového papiera, sú vhodné aj na cesty alebo piknik.
12. Základ do nákypu
Upečieme palacinky. Pripravíme si hustú omáčku z mletého mäsa, nakrájanej cibule, paradajok a cukety.
Do nákypovej formy striedavo vrstvíme palacinky a omáčku, povrch posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme.