- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Palacinky aj bez múky? Tvaroh, puding či pohánka to zachránia
Palacinky aj bez múky? Tvaroh, puding či pohánka to zachránia
Ak patríte medzi ľudí, ktorí si radi doprajú palacinky, no v špajzi zrazu chýba múka alebo sa jej musíte z viz zdravotných dôvodov vyhýbať, nemusíte sa tejto dobroty vzdať.
Palacinky sa dajú pripraviť aj bez jediného gramu klasickej múky – a výsledok môže byť prekvapivo skvelý.
Štandardný recept síce stavia na múke, mlieku, vajciach a štipke soli, no realita je taká, že základné cesto sa dá poskladať aj z úplne iných surovín. A niekedy ešte jednoduchšie.
Riešenia, vďaka ktorým si pochutnáte aj bez múky
Tu je niekoľko overených alternatív, ktoré fungujú nielen ako náhrada, ale často aj ako zaujímavé obohatenie receptu:
- Tvarohovo-pudingové palacinky
Na tento variant potrebujete 150 ml mlieka, vanilkový puding v prášku, dve vajcia a asi dve kopcovité lyžice jemného tvarohu. Pudingový škrob zabezpečí, že cesto zhustne a pekne sa spojí, takže sa nemusíte báť rozpadajúcich sa placiek. - Banánové palacinky
Ak máte po ruke zrelý banán, stačí ho rozmiešať so 100 g polotučného tvarohu (ten môžete aj vynechať) a dvoma vajcami. Banán funguje ako prírodné spojivo a súčasne nahrádza aj cukor – palacinky budú prirodzene sladké. - Ovsené palacinky
Mnohí ich považujú za najlepšiu alternatívu klasiky. Cesto vznikne z 150 g jemne pomletých ovsených vločiek, 200 ml polotučného mlieka, dvoch vajec a štipky soli. Jednoduché, rýchle a sýte. - Ďalšie možnosti náhrad
Ak chcete čo najviac pripomínať bežné cesto, môžete siahať po múkach ako pohánková, kokosová, mandľová či ryžová. Rovnako bez problémov nahradíte klasické mlieko akoukoľvek rastlinnou alternatívou. - Postup zostáva rovnaký
Suroviny jednoducho premiešate a na rozpálenú panvicu nalejete tenkú vrstvu cesta. Stačí minimum tuku – alebo palacinkovač, ak ho máte. - Tip navyše:
Tvaroh sa dá v mnohých receptoch vymeniť za rozmixovaný cottage syr či mascarpone. Napríklad kombinácia 80 g mascarpone, 20 ml mlieka alebo smotany a dvoch vajec vytvorí jemné cesto s delikátnou chuťou.
Sladká aj slaná verzia? Všetko je dovolené
Cesto nemusí byť vôbec sladké. O chuť sa postarajú sladké náplne, no zároveň vám neutrálne cesto dáva priestor aj na slané varianty – napríklad palacinky plnené špenátom, pohánkou, fetou či sušenými paradajkami. A ak máte radi čo najjednoduchšie recepty, banánové palacinky z dvoch ingrediencií sú jasná voľba.
