Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Palacinky kráľovnej Alžbety II.: Tajná prísada po rokoch odhalená jej šéfkuchárom vás prekvapí

Palacinky kráľovnej Alžbety II.
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Palacinky kráľovnej Alžbety II. Foto: depositphotos.com / SITA/AP
reklama:

Hoci anglická kuchyňa nepatrí medzi najpopulárnejšie na svete, aj v nej sa nájdu skutočné delikatesy, ktoré stoja za to vyskúšať. Jednou z takýchto pochúťok sú palacinky, ktoré si zamilovala samotná kráľovná Alžbeta II. Tento recept bol obľúbený desaťročia a dokonca počas jednej zahraničnej návštevy v 60. rokoch zaujal aj amerického prezidenta Eisenhowera.

Tajomstvo skryté v prepustenom masle

Čaro tohto receptu spočíva v použitej špeciálnej prísade – prepustenom masle s jemnou orieškovou príchuťou, známym ako „beurre noisette“. Práve tento krok dodáva kráľovniným lievancom nezameniteľný charakter, ktorý sa odlišuje od tradičných palaciniek, ktoré poznáme u nás.

Na prípravu cesta budete potrebovať 250 ml mlieka, 125 g hladkej múky, 30 g cukru, 2 vajcia, 2 lyžičky jedlej sódy, štipku soli a 40 g masla. Práve maslo je tým prvkom, ktorý v klasických slovenských receptoch na palacinky často nenájdeme.

Začnite tým, že do hrnčeka alebo panvice s hrubým dnom dáte maslo a necháte ho na miernom ohni pomaly rozpustiť. Maslo začne najskôr vrieť a penivieť, čo je známka odparovania vody. Po odparení sa bublanie zastaví, ale maslo je potrebné ďalej opatrne zohrievať, až kým nezíska zlatohnedý odtieň.

V tomto okamihu sa vytvára typická oriešková vôňa a chuť, čo znamená, že maslo je pripravené – proces, ktorý trvá približne 10 minút. Pri zahrievaní je dôležité, aby maslo nezhorelo, pretože namiesto lahodnej orieškovej chuti by potom bolo horké.

Lievance s kráľovským nádychom

Cesto na lievance pripravíte jednoducho zmiešaním všetkých uvedených surovín, až kým nevznikne hladká zmes bez hrudiek. Môžete si pomôcť mixérom, aby ste dosiahli čo najhladšiu konzistenciu. Potom už len pečte malé lievance na panvici jemne potrenej maslom. Ako si ich dochutíte, je už na vás – či už preferujete džem, med alebo niečo iné.

Prezident Eisenhower bol natoľko nadšený týmto receptom, že si ho od kráľovnej vypýtal. Kráľovná mu recept poslala spolu s poznámkou, že z uvedeného množstva surovín vyjde približne 16 menších lievancov. Ak chce pripraviť menšie množstvo, odporúča upraviť len množstvo múky a mlieka, zatiaľ čo ostatné ingrediencie majú zostať nezmenené.

Pripravte si lahodný dezert ako kráľovná Alžbeta II.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.