- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Panettone: Talianska vianočka na každý stôl
Panettone: Talianska vianočka na každý stôl
Panettone – ako talianske! A pritom by ste päť rozdielov medzi ním a slovenským mazancom asi nenašli. Panettone je vyššie, kandizovaná kôra a hrozienka sa máčajú v dezertnom víne, ale inak je cesto takmer rovnaké. Prečo teda upiecť taliansku verziu? Vyzerá pekne ako darček: kúpte malú tortovú formu a darujte ho kuchárkam aj s ňou. Na prípravu si ale vyhraďte dva dni.
Ingrediencie pre:
4 bochníky
Prvý deň
150 ml mlieka
30 g droždia
1 lyžička cukru krupica
500 g hladkej múky
100 g cukru múčka
120 g masla
100 g žĺtkov
Druhý deň
80 g hrozienok
80 g kandizované citrónovej kôry
80 ml dezertného vína
220 g hladkej múky
80 g cukru múčka
2 lyžice medu
4 ks žĺtkov
1 ks vajcia
120 g masla
1 štipka soli
Postup
Čítate dobre: dva dni, desať vajec a štvrť kila masla.
01.
Prvý deň navečer nechajte vzísť kvások: odoberte polovicu mlieka, zahrejte ho na teplotu tela, rozdrobte doň droždie, pridajte lyžičku krupicového cukru a nechajte asi 10 minút kvasinky pracovať. Zatiaľ si do veľkej misy preosejte múku a práškový cukor, oddeľte žĺtky od bielkov (na 100 gramov žĺtkov budete potrebovať päť až šesť vajec, záleží na veľkosti) a zmäknuté maslo nakrájajte na kocky.
02.
Vykysnutý kvások premiešajte s polovicou žĺtkov a vlejte spoločne so zvyškom mlieka k múke. Začnite zarábať cesto. Postupne pridávajte kocky masla a zvyšné žĺtky. Cesto sa lepí a vyzerá, že sa nikdy nespojí – vytrvajte. Hneťte, prekladajte, oprite sa do toho silou a zhruba po dvadsiatich minútach budete mať v mise elastickú a nádherne voňavú guľu. Prikryte ju potravinárskou fóliou a v izbovej teplote nechajte stáť do rána. 12 až 15 hodín je úplne v poriadku, iba zvoľte naozaj veľkú misu, cesto veľa nadobudne.
03.
Druhý deň ráno sa pokochajte výsledkom v mise, prepláchnite kandizovanú kôru a hrozienka a namočte ich do dezertného vína aspoň na pol hodiny. Cesto vyklopte na dosku a do misy preosejte druhú časť múky a cukru, pridajte väčšiu štipku soli. Do malej misky oddeľte žĺtky, pridajte jedno celé vajce a med a premiešajte, zmäknutú druhú časť masla nakrájajte na kocky. Cesto vráťte do misy k múke a znovu zarobte za postupného pridávania vaječnej zmesi a masla.
04.
Sceďte kôru a hrozienka a na záver zapracujte do cesta. Vytvarujte guľu a nechajte ešte hodinu dve kysnúť.
05.
Nádoby, v ktorých budete panettone pripravovať, vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie – toto množstvo stačí na štyri tortové formy s priemerom 20 cm. Vykysnuté cesto rozdeľte do foriem do výšky asi jednej tretiny. (Ak máte málo foriem, nevadí. Zvyšné cesto nechajte ďalej pracovať v mise, počká na druhé kolo pečenia.)
06.
Predhrejte rúru na 200 stupňov. Cesto vo formách narežte na povrchu do kríža a dajte na 10 minút piecť. Po 10 minútach prikryte povrch alobalom, teplotu znížte na 180 stupňov a dopečte podľa veľkosti formy 15 až 20 minút, až špajľa zapichnutá do stredu vyjde suchá.
07.
Hotové bochníky nechajte vychladnúť, ozdobte a poprášte práškovým cukrom.
Tip
Potešte kolegyne v práci: nakúpte sadu malých terakotových kvetináčikov a každé pripravte malý chlebíček. Plňte do jednej tretiny a skráťte dobu pečenia. Bielky, ktoré vám zostanú, mierne našľahajte a zamrazte. Cez sviatky z nich upečte napríklad vianočný bielkový chlebíček.
Zdroj: www.prozeny.cz