Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Paradajková omáčka s cestovinami: rýchle jedlo, ktoré nikdy nesklame

Paradajková omáčka s cestovinami: rýchle jedlo, ktoré nikdy nesklame
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Paradajková omáčka s cestovinami: rýchle jedlo, ktoré nikdy nesklame Foto: depositphotos.com
reklama:

Hľadáte recept, ktorý je rýchly, chutný a zvládnete ho pripraviť aj po náročnom dni? Cestoviny s paradajkovou omáčkou sú presne to, čo potrebujete. Ide o klasiku, ktorá si získa malých aj veľkých jedákov. Navyše, ak sa u vás objaví nečakaná návšteva, vďaka tomuto jedlu budete mať na stole do pol hodiny teplú večeru, ktorá bude vyzerať aj chutiť výnimočne.

Čaro tohto receptu je v jeho jednoduchosti – základ tvorí pár bežných surovín, no výsledok je plný vôní talianskej kuchyne. Cesnak, cibuľka, bazalka a oregano vytvoria spolu s paradajkami omáčku, ktorej sa len ťažko odoláva. A čo je praktické – omáčku si môžete pripraviť vopred, zamraziť alebo zavariť do pohárov a kedykoľvek vytiahnuť, keď budete potrebovať rýchly obed či večeru.

Základná verzia omáčky

Na jednu väčšiu dávku budete potrebovať:

  • 800 g paradajok (alebo 2 konzervy lúpaných paradajok po 400 g)

  • 1 väčšiu cibuľu

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 2 lyžice oleja

  • 1 lyžičku oregana

  • 1 lyžičku sušenej bazalky

  • čerstvú bazalku na záver

  • soľ a trochu cukru podľa chuti

Ako na to:

  1. Cibuľu nasekajte nadrobno a nechajte ju na oleji zosklovatieť. Krátko k nej pridajte aj pretlačený cesnak.

  2. Prisypte nakrájané paradajky (alebo obsah konzervy), osoľte, okoreňte bylinkami a nechajte prebublávať asi 10 minút.

  3. Ak chcete mať rustikálnejšiu omáčku, nechajte väčšie kúsky paradajok. Pre jemnejší výsledok ich nakrájajte na menšie kúsky alebo rozmixujte.

  4. Na konci vmiešajte čerstvú bazalku, dochuťte soľou a cukrom a hotovo.

 Pre odvážnejších: ak máte radi štipľavé jedlá, pridajte čili. Stačí trochu, aby omáčka dostala príjemný nádych pikantnosti.

Ako pripraviť cestoviny „na skus“

Správne uvarené cestoviny sú základ. Nemali by byť rozvarené, ale pevné – presne také, ako ich volajú Taliani: al dente.

  • Na každých 100 g suchých cestovín rátajte s 1 litrom vody.

  • Vodu osoľte (½ lyžice soli na liter), priveďte do varu a až potom pridajte cestoviny.

  • Hrniec nezakrývajte a cestoviny občas premiešajte, aby sa neprilepili.

  • Čas varenia sledujte podľa návodu na obale, ale cestoviny priebežne ochutnávajte – mali by byť pevné, nie rozvarené.

  • Po uvarení ich sceďte, nikdy nepreplachujte studenou vodou. Stačí ich pokvapkať olejom a premiešať, aby sa nezlepili.

Nápady, ako jedlo ozvláštniť

Ak chcete, aby pokrm pôsobil ešte zaujímavejšie a sviežejšie, skúste:

  • posypať hotové cestoviny syrom – výborne sa hodí balkánsky syr, parmezán alebo aj iný, ktorý máte radi

  • pridať olivy – celé alebo nakrájané

  • dozdobiť tanier čerstvými bylinkami či nadrobno nasekanou jarnou cibuľkou

  • servírovať s čerstvou zeleninou ako ľahkou oblohou

Záver

Paradajková omáčka s cestovinami je jedlo, ktoré sa nikdy neomrzí. Vďaka jednoduchosti sa hodí na bežný deň, no pritom pôsobí dostatočne elegantne, aby ste s ním ohúrili aj návštevu. Je to rýchla, chutná a vždy vďačná voľba.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.