Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Paradajkový džem – sladké prekvapenie, ktoré chutí ako marhuľa či malina

Paradajkový džem – sladké prekvapenie, ktoré chutí ako marhuľa či malina
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Paradajkový džem – sladké prekvapenie, ktoré chutí ako marhuľa či malina Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak si myslíte, že z paradajok sa dá pripraviť len omáčka či polievka, ste na omyle. Zrelé plody ukrývajú v sebe toľko prírodnej sladkosti, že z nich vznikne lahodný džem, ktorý chuťou pripomína ovocie. Mnohí ľudia by si ho ľahko pomýlili s marhuľovým či malinovým.

Takýto netradičný džem je ideálny nielen na raňajkové pečivo alebo palacinky. Výborne sa hodí aj do koláčov, ku krémovému jogurtu a pre gurmánov dokonca aj k syrom či mäsu z grilu.

Prečo sa oplatí vyskúšať paradajkový džem?

  • Spracujete úrodu – ak máte v záhrade viac paradajok, než dokážete spotrebovať, toto je originálny spôsob, ako ich využiť.

  • Chuť vás prekvapí – jemne sladkastá, voňavá a svieža.

  • Široké využitie – funguje v sladkej aj slanej kuchyni.

Čo budete potrebovať

Na približne 10 pohárov džemu si pripravte:

  • 3 kg dozretých paradajok

  • 1,3 kg kryštálového cukru

  • 2 balíčky vanilkového cukru

  • 3 balíčky želírovacieho prípravku (Pektogel)

  • 2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej

  • 150 ml rumu

Postup krok za krokom

  1. Paradajky nakrájajte na kúsky a dajte variť, kým sa úplne nerozvaria.

  2. Zmes preceďte cez jemné sitko, aby ste sa zbavili šupiek a semienok.

  3. Pridajte oba druhy cukru a nechajte variť zhruba hodinu.

  4. Potom prisypte Pektogel, kyselinu citrónovú a nakoniec vlejte rum.

  5. Horúci džem nalejte do čistých zaváracích pohárov, uzavrite ich a otočte hore dnom.

  6. Skladujte na tmavom, chladnejšom mieste.

Tip na záver

Nebojte sa podávať tento džem aj netradične – napríklad k syrom s bielou plesňou alebo k pečenému mäsu. Sladká paradajková chuť v kombinácii so slanými tónmi vytvorí nečakaný, no veľmi príjemný kontrast.

Takto získate sladký poklad, ktorý vám v zime pripomenie leto a ukáže paradajky v úplne inom svetle.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.