
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Paradajkový džem – sladké prekvapenie, ktoré chutí ako marhuľa či malina
Paradajkový džem – sladké prekvapenie, ktoré chutí ako marhuľa či malina

Ak si myslíte, že z paradajok sa dá pripraviť len omáčka či polievka, ste na omyle. Zrelé plody ukrývajú v sebe toľko prírodnej sladkosti, že z nich vznikne lahodný džem, ktorý chuťou pripomína ovocie. Mnohí ľudia by si ho ľahko pomýlili s marhuľovým či malinovým.
Takýto netradičný džem je ideálny nielen na raňajkové pečivo alebo palacinky. Výborne sa hodí aj do koláčov, ku krémovému jogurtu a pre gurmánov dokonca aj k syrom či mäsu z grilu.
Prečo sa oplatí vyskúšať paradajkový džem?
-
Spracujete úrodu – ak máte v záhrade viac paradajok, než dokážete spotrebovať, toto je originálny spôsob, ako ich využiť.
-
Chuť vás prekvapí – jemne sladkastá, voňavá a svieža.
-
Široké využitie – funguje v sladkej aj slanej kuchyni.
Čo budete potrebovať
Na približne 10 pohárov džemu si pripravte:
-
3 kg dozretých paradajok
-
1,3 kg kryštálového cukru
-
2 balíčky vanilkového cukru
-
3 balíčky želírovacieho prípravku (Pektogel)
-
2 čajové lyžičky kyseliny citrónovej
-
150 ml rumu
Postup krok za krokom
-
Paradajky nakrájajte na kúsky a dajte variť, kým sa úplne nerozvaria.
-
Zmes preceďte cez jemné sitko, aby ste sa zbavili šupiek a semienok.
-
Pridajte oba druhy cukru a nechajte variť zhruba hodinu.
-
Potom prisypte Pektogel, kyselinu citrónovú a nakoniec vlejte rum.
-
Horúci džem nalejte do čistých zaváracích pohárov, uzavrite ich a otočte hore dnom.
-
Skladujte na tmavom, chladnejšom mieste.
Tip na záver
Nebojte sa podávať tento džem aj netradične – napríklad k syrom s bielou plesňou alebo k pečenému mäsu. Sladká paradajková chuť v kombinácii so slanými tónmi vytvorí nečakaný, no veľmi príjemný kontrast.
Takto získate sladký poklad, ktorý vám v zime pripomenie leto a ukáže paradajky v úplne inom svetle.