- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Paradajky v kuchyni
Paradajky v kuchyni
Paradajky sa vyskytujú v mnohých odrodách od ríbezľového – drobných ako guličky až po veľké plody,
niekedy až o váhe 1 kilogram, inokedy vajcovitého tvaru.
Majú tehlovú až červenú farbu, zvláštnosťou nie sú ani žlté.
Ide o zeleninu alebo ovocie?
Skôr sa prikláňame k ovociu – paradajka sa ako ostatné ovocie tvorí z plodu a obsahuje semienka.
Sú chutné, obsahujú vitamín C, Beta karotén (provitamín A), vitamín B alykopény
(červené rastlinné farbivo s antioxidačnými účinkami, pohlcuje voľné radikály, ktoré ničia bunky).
Z 90% sú tvorené vodou, 5% sacharidov, 2,5% bielkovín,
majú aj vysoký podiel vlákniny a navyše sú vhodné k diétnemu stravovaniu.
Odporúčajú sa ľuďom s ochorením srdca,
poruchami látkovej výmeny, aj na problémy s prostatou.
Pôsobia tiež ako prevencia rakoviny maternice, pankreasu, pažeráka.
Podporujú imunitu, majú antioxidačné účinky.
Ich využitie je mnohostranné.
Čerstvé a tvrdé jeme najradšej surové,
z mäkkých si môžeme pripraviť kečup, omáčku alebo lečo s paprikou.
Využiť sa dajú aj zelené, nedozreté, do čalamád alebo ako samostatný pikantný šalát.
Môžme ich tiež nechať dozrieť – uložíme ich na tácku, môžeme ich prikryť a ponechať blízko okna.
Zelené paradajky sa veľakrát neodporúčali, vraj sú toxické .
Výskumy ale preukázali, že obsah solanínu (toxický glykoalkaloid vyskytujúci sa aj v zemiakoch)
v 100 g úplne zelených paradajkách je v rozmedzí 9 až 32 mg,
toxické množstvo je však viac než desaťkrát vyššie.
Navyše sa znižuje tepelným spracovaním.
Napriek tomu nie je vhodné konzumovať viac ako 100 gramov zelených paradajok, deťom sa neodporúčajú vôbec.
Existuje ale aj odroda zelených paradajok, ktorá solanín neobsahuje.
Kečup
2 kg zrelých mäkkých paradajok
250 g jabĺk
250 g cibule
30 g soli
150 g cukru
4 lyžice octu
¼ lyžičky mletej škorice
1 lyžička papriky červenej mletej
5 klinčekov
Zeleninu a jablká umyjeme, olúpeme cibuľu a všetko pokrájame nadrobno.
Vložíme do hrnca a dusíme. Pridáme soľ, cukor, ocot a korenie, podusíme ešte asi pol hodiny.
Rozvarenú zmes pretlačíme cedidlom, opäť podusíme do zhustnutia.
Horúcu zmes plníme do pohárov, upevníme viečkami, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Kečup II
3 kg zrelých mäkkých paradajok
10 paprík
10 cibúľ
10 jabĺk
4 strúčiky cesnaku
1 lyžica celého čierneho korenia
1 lyžička tymianu
5 bobkových listov
150 g cukru
50 g soli
1,5 dl octu
Zeleninu a jablká umyjeme, papriky zbavíme jadrovníkov, olúpeme cibuľu a všetko pokrájame.
Dáme do hrnca, pridáme korenie a rozdusíme.
Pridáme cukor a ocot, dusíme ďalších asi 30 minút.
Zmes pretlačíme cedidlom, dusíme do zhustnutia a naplníme do pohárov.
Pre zrýchlenie môžeme rozdusenú zmes najprv rozmixovať,
potom pridať cukor, soľ, ocot a korenie a znova podusiť.
Potom pretlačíme cedidlom a dusíme do zhustnutia.
Pri tejto príprave je menší odpad.
Kečup sterilizujeme 20 minút pri 85 ° C, aby sa nám nekazil.
Malá paradajky v sladkokyslom náleve
Zrelé a tvrdé paradajky zbavíme stopiek, umyjeme a naplníme do pohárov.
Preložíme bobkovým listom, niekoľkými zrnkami korenia a nového korenia.
Zalejeme pripraveným nálevom.
Toto je 8 dôvodov prečo by sme ich mali jesť čo najčastejšie.
– Paradajky obsahujú vitamín C a E, provitamín A, vitamíny skupiny B, draslík a železo, v menšom množstve aj vápnik a fosfor.
Sú zdrojom vlákniny, nechýbajú im ani dôležité antioxidanty, ktoré telo chránia pred škodlivými voľnými radikálmi.
– Jedenie paradajok podporuje krvotvorbu, prospieva pokožke, vlasom i nechtom, posilňuje bunkovú štruktúru a imunitu.
– Paradajky majú aj antibakteriálne účinky.
– Muži po päťdesiatke, ktorých trápi zväčšená prostata a s ňou spojené časté močenie, by po nich mali siahnuť čo najčastejšie.
– Obsahujú veľa karoténu, presnejšie karotenoidu lykopénu, čo je účinný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky tela, prispieva k ochrane ciev pred zužovaním a tvrdnutím.
-Lykopén, ktorý obsahujú, má antioxidačné vlastnosti a uplatňuje sa pri prevencii vzniku rakoviny.
Priaznivé výsledky sú uvádzané predovšetkým pri rakovine prostaty, krčka maternice, hrubého čreva a konečníka, pažeráka a žalúdka.
– Psychiatri odporúčajú paradajky nervovo chorým, pretože tento „plod zo zlata“ obsahuje bróm a má teda upokojujúce účinky.
– Američania tvrdia, že jeden pohár paradajkovej šťavy denne chráni takmer pred všetkými chorobami.