
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Parený kysnutý knedlík: Overený recept, ktorý zvládne úplne každý
Parený kysnutý knedlík: Overený recept, ktorý zvládne úplne každý

Ste milovníci tradičnej kuchyne a chcete si doma pripraviť nadýchaný kysnutý knedlík, aký má byť, no zároveň sa obávate, že sa vám rozvarí? Máme pre vás podrobný návod a zopár praktických rád, vďaka ktorým sa vám to určite podarí. Aj úplný začiatočník dokáže s týmto receptom zabodovať.
Prečo sa oplatí pripraviť domáci kysnutý knedlík
V mnohých slovenských domácnostiach sa knedlík považuje za súčasť tradičného nedeľného obeda. Či už ho podávate k mäsu so šťavou, k omáčkam alebo ako prílohu k dusenej kapuste, vždy by mal byť vzdušný, mäkký a v žiadnom prípade nie rozvarený či tvrdý. Dá sa to dosiahnuť pomerne jednoducho, stačí poznať len pár základných trikov. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako si pripraviť parený kysnutý knedlík a neprísť pri tom o nervy.
Krok za krokom: Ako pripraviť parený kysnutý knedlík
-
Príprava kvásku
Vezmite si väčšiu misu a nasypte do nej približne 300 g polohrubej múky. Pridajte 20 g čerstvého droždia (rozdrobeného na malé kúsky) a 1 polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Zalejte teplou vodou tak, aby droždie zostalo ponorené. Nechajte takto vzniknúť kvások, a to 15–20 minút na teplom mieste. Akonáhle kvások vykysne, spoznáte to podľa bublinkovej konzistencie na povrchu. -
Zamiesenie cesta
Do vykysnutého kvásku pridajte 1–2 kávové lyžičky soli (podľa chuti) a všetko dôkladne premiešajte. Môžete použiť kuchynského robota alebo metličku, prípadne cesto dôkladne vypracovať ručne. Výsledkom by malo byť jemné, vláčne a nadýchané cesto. -
Kysnutie cesta
Keď je cesto hotové, preneste ho do misy, ktorú ste si zľahka potreli olejom, aby sa nelepilo. Misu zakryte čistou utierkou a umiestnite na ďalších 60 minút na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem. -
Tvarovanie knedlíkov
Po vykysnutí cesto vyklopte na pomúčenú dosku a ešte raz ho krátko premiesite rukami. Rozdeľte ho na dve rovnaké časti, z ktorých vytvarujete valčeky (šišky). Položte ich na kúsok papiera na pečenie a nechajte chvíľu odpočinúť, pokiaľ sa vám v hrnci nezačne variť voda na paru. -
Parený spôsob varenia
Vo väčšom hrnci rozohrejte vodu, ale dbajte na to, aby hladina vody nebola príliš vysoká a knedlíky sa do nej neponorili – potrebujete vytvoriť horúcu paru. Položte pripravené knedlíky (spolu s papierom na pečenie) do paráka, prikryte pokrievkou a varte na pare približne 20 minút. Po tejto dobe odkryte, skontrolujte knedlíky, pre istotu prepichnite špajdľou a môžete servírovať.
Prečo variť kysnutý knedlík v pare
Pri varení na pare sa knedlík jemne prevzdušňuje, vďaka čomu ostáva nadýchaný a nevsiakne do seba zbytočne vodu. Je to jednoduché, rýchle a navyše nehrozí, že ho nechtiac vo vode rozvaríte. Ak ste doteraz s prípravou kynutej prílohy váhali, parená verzia je ideálnou voľbou.
Užitočné tipy a triky
-
Veľkosť knedlíkov
Snažte sa, aby boli všetky šišky približne rovnako veľké. Vďaka tomu budú hotové v rovnakom čase a nebudete musieť sledovať každý knedlík zvlášť. -
Voda sa nesmie dotýkať cesta
Dajte pozor, aby voda v hrnci nebola príliš vysoko. Knedlíky varíte v pare, nie vo vode, inak by ste riskovali rozvarenie. -
Olej alebo masť na potretie
Ak sa chcete vyhnúť tomu, že sa knedlíky nalepia k sebe alebo ku stene paráka, jednoducho ich pred vložením do paráka potrite trochou oleja či masti.
Babičkine rady: ocot a múka
Naše staré mamy mali svoje overené fígle, aby sa knedlíky nerozvarili. Jedným z nich je ocot – ak pridáte do vody 1–2 lyžice octu, knedlíky ostanú pevnejšie a nerozvárajú sa. Nezáleží pritom, či knedlíky pripravujete v pare alebo ich varíte klasicky v osolenej vode.
Rovnako môžete ocot pridať priamo do cesta (stačí 1 lyžica), čo pomáha spevniť štruktúru knedlíka.
Ďalším tajomstvom je múka – konkrétne škrob v nej obsiahnutý. Keď do vody prisypete 1 polievkovú lyžicu múky, cesto sa krásne stiahne a zároveň spevní, čo opäť znižuje riziko rozvarených, mazľavých knedlíkov.
Čo robiť, ak sa knedlík aj tak rozvarí?
Ak sa vám predsa len stane, že sa knedlík trocha rozvarí, môžete ho položiť rozvarenou stranou na tanier alebo dosku. Tým sa prasklinka zatiahne a knedlík sa mierne „zcelí“. Alternatívne môžete rozvarený knedlík využiť do nového cesta – jednoducho ho rozmrvíte, pridáte múku, vajce a opäť vypracujete. Takto nič nevyjde nazmar.
Inšpirácia a zdroje
Ak by ste chceli vidieť, ako presne pri príprave postupovať, existuje množstvo videonávodov. Nájdete tam rôzne tipy a alternatívy, napríklad iné druhy múky či rôzne koreninové vylepšenia cesta.
Zhrnutie
Parený kysnutý knedlík je tradičná pochúťka, ktorá sa stane obľúbenou prílohou k mäsu, omáčkam alebo dusenej kapuste. Jeho príprava nie je taká náročná, ako by sa mohlo zdať, najmä ak stavíte na pomerne jednoduchý základný recept a dodržíte zopár dôležitých zásad. Na začiatku potrebujete len múku, droždie, cukor, soľ a trošku trpezlivosti pri kysnutí cesta. Následné varenie na pare vám zaručí výsledok, ktorý je vláčny a nadýchaný.
Ak k tomu pridáte starú dobrú radu s octom a múkou, ľahko sa vyhnete nepríjemnému rozvareniu. A keby sa aj stala malá nehoda, vždy existuje spôsob, ako knedlík zachrániť. Prajeme vám veľa úspechov a predovšetkým dobrú chuť!