Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Parmezánové hviezdičky – slané pečivo so sviatočnou atmosférou

Parmezánové hviezdičky – slané pečivo so sviatočnou atmosférou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Parmezánové hviezdičky – slané pečivo so sviatočnou atmosférou Foto: depositphotos.com
reklama:

Sviatky nemusia byť iba o sladkom. Ak máte radi syrové dobroty, tieto hviezdičky sú skvelým spôsobom, ako priniesť na stôl niečo netradičné .

Cesto je jednoduché, ingrediencie bežné a výsledok poteší každého, kto má rád aromatické syry.

Budete potrebovať

Základné cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 80 g strúhaného parmezánu
  • 1 žĺtok
  • 1/2 lyžičky soli
  • čierne korenie podľa vlastnej chuti
  • 1–2 lyžičky sušených byliniek (napríklad tymian či rozmarín)

Na potretie a ozdobu

  • 1 žĺtok
  • hrubá morská soľ, semienka alebo sušené bylinky

Ako postupovať

1. Príprava cesta

Do väčšej misy nasypte preosiatu múku a pridajte k nej maslo nakrájané na malé kúsky. Prisypte syr, soľ, korenie a prípadné bylinky. Končekmi prstov všetko spájajte, kým sa suroviny nezmenia na jemnú posýpku. Potom vmiešajte žĺtok – cesto by sa malo rýchlo spojiť do jedného kompaktného bochníka. Ak by pôsobilo príliš sypko, pomôže lyžica veľmi studenej vody.

2. Oddych v chlade

Hotové cesto zabalte do fólie a odložte na dve hodiny do chladničky. Po odpočinku rozohrejte rúru na 180 °C. Stuhnuté cesto vyvaľkajte na plát hrubý asi 3–4 mm a pomocou vykrajovačky vytvorte hviezdičky alebo iné sviatočné tvary. Preneste ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

3. Dokončenie a pečenie

Každú hviezdičku pretrite žĺtkom rozmiešaným s kvapkou vody. Navrch môžete nasypať trochu hrubej soli, byliniek alebo čierneho korenia. Pečú sa len krátko – približne 10 až 12 minút, kým okraje nezačnú jemne hnednúť.

Tip pre ešte výraznejšiu chuť

Ak máte radi ostrejšie syry, skúste nahradiť časť parmezánu pecorinom. Hviezdičky získajú odvážnejší a bohatší chuťový profil.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.