- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Parmezánové hviezdičky – slané pečivo so sviatočnou atmosférou
Parmezánové hviezdičky – slané pečivo so sviatočnou atmosférou
Sviatky nemusia byť iba o sladkom. Ak máte radi syrové dobroty, tieto hviezdičky sú skvelým spôsobom, ako priniesť na stôl niečo netradičné .
Cesto je jednoduché, ingrediencie bežné a výsledok poteší každého, kto má rád aromatické syry.
Budete potrebovať
Základné cesto
- 200 g hladkej múky
- 100 g studeného masla
- 80 g strúhaného parmezánu
- 1 žĺtok
- 1/2 lyžičky soli
- čierne korenie podľa vlastnej chuti
- 1–2 lyžičky sušených byliniek (napríklad tymian či rozmarín)
Na potretie a ozdobu
- 1 žĺtok
- hrubá morská soľ, semienka alebo sušené bylinky
Ako postupovať
1. Príprava cesta
Do väčšej misy nasypte preosiatu múku a pridajte k nej maslo nakrájané na malé kúsky. Prisypte syr, soľ, korenie a prípadné bylinky. Končekmi prstov všetko spájajte, kým sa suroviny nezmenia na jemnú posýpku. Potom vmiešajte žĺtok – cesto by sa malo rýchlo spojiť do jedného kompaktného bochníka. Ak by pôsobilo príliš sypko, pomôže lyžica veľmi studenej vody.
2. Oddych v chlade
Hotové cesto zabalte do fólie a odložte na dve hodiny do chladničky. Po odpočinku rozohrejte rúru na 180 °C. Stuhnuté cesto vyvaľkajte na plát hrubý asi 3–4 mm a pomocou vykrajovačky vytvorte hviezdičky alebo iné sviatočné tvary. Preneste ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
3. Dokončenie a pečenie
Každú hviezdičku pretrite žĺtkom rozmiešaným s kvapkou vody. Navrch môžete nasypať trochu hrubej soli, byliniek alebo čierneho korenia. Pečú sa len krátko – približne 10 až 12 minút, kým okraje nezačnú jemne hnednúť.
Tip pre ešte výraznejšiu chuť
Ak máte radi ostrejšie syry, skúste nahradiť časť parmezánu pecorinom. Hviezdičky získajú odvážnejší a bohatší chuťový profil.
