
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Päťminútový jablkový koláč: Rýchly, voňavý a úplne neodolateľný
Päťminútový jablkový koláč: Rýchly, voňavý a úplne neodolateľný

Jablká patria medzi najzdravšie ovocie, ktoré máme k dispozícii po celý rok, a málokto dokáže odolať ich sladkej vôni v spojení s čerstvo upečeným koláčom. Spôsobov, ako pripraviť jablkový dezert, existuje nespočetne veľa – od tradičných rodinných receptov až po moderné rýchlovky. A práve dnes si ukážeme taký, ktorý zvládnete pripraviť za pár minút a jeho výsledok bude stáť za to.
Prečo sú jablká také prospešné?
Okrem toho, že sú lahodné, jablká sú aj skutočným pokladom pre naše zdravie. Obsahujú flavonoidy, vitamín C aj E, ktoré pomáhajú telu bojovať proti voľným radikálom a spomaľujú proces starnutia. Sú silnými antioxidantmi, ktoré chránia bunky pred poškodením. Okrem toho sú zdrojom minerálov ako vápnik, horčík, železo, fosfor, dusík či zinok – tieto prvky podporujú imunitný systém, znižujú riziko zápalov a prospievajú aj našim kostiam, svalom a nervovej sústave.
A teraz poďme od teórie k praxi – upečieme si rýchly jablkový koláč, ktorý nielen úžasne vonia, ale aj zmizne zo stola rýchlejšie, než ho stihnete odfotiť.
Recept na expresný jablkový koláč
Potrebujeme:
-
2 väčšie jablká
-
2 vajcia
-
100 g kryštálového cukru
-
1 čajovú lyžičku vanilkovej esencie
-
štipku soli
-
250 g hladkej múky
-
10 g prášku do pečiva
-
100 g bieleho jogurtu
-
100 ml oleja
Postup:
-
Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
-
Do misy rozbijeme vajcia, pridáme cukor, vanilkovú esenciu a štipku soli. Šľaháme približne 3–4 minúty, kým zmes nezíska nadýchanú konzistenciu bez hrudiek.
-
Prisypeme múku a prášok do pečiva, opäť premiešame.
-
Vmiešame jogurt a nakoniec prilejeme olej, aby vzniklo hladké cesto.
-
Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie.
Posýpka:
Zmiešame 60 g cukru, 60 g hladkej múky a 40 g studeného masla, kým nevznikne sypká zmes.
Na cesto nasypeme pripravené jablká a zasypeme posýpkou. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút. Podávať môžeme s lyžicou hustého bieleho jogurtu, kyslej smotany alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Ďalšie obľúbené variácie jablkových koláčov
1. Americký mriežkovaný koláč (Apple Pie)
Tento koláč je ikonou americkej kuchyne. Na povrchu ho zdobí krásna mriežka z cesta, ktorá sa pri pečení premení na zlatistú chrumkavú kôrku. Niektorí však volia aj variant, keď sa jablková plnka celkom prekryje cestom, do ktorého sa urobia malé zárezy. Vďaka nim sa jablká počas pečenia jemne dusia, čo im dodá intenzívnejšiu chuť. Ak koláč necháte odležať do druhého dňa, vôňa škorice a jabĺk sa dokonale prepojí.
2. Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)
Francúzska klasika, ktorá vznikla tak trochu náhodou – sestry Tatinové vraj najskôr vložili do formy jablká a až potom si uvedomili, že zabudli na cesto. Problém vyriešili jednoducho: koláč po upečení obrátili. Kľúčovou surovinou je maslo, ktoré mu dodáva bohatú chuť a je neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne.
3. Alsaský jablkový koláč
V tejto variácii jablká dopĺňa smotana a vanilka. Najskôr sa koláč pečie iba s jablkami, až potom sa zaleje smotanovým krémom a na chvíľu sa vráti späť do rúry. Výsledkom je mimoriadne vláčny dezert, ktorý chutí najlepšie ešte teplý, keď sa krém jemne vpíja do cesta.
Tip na záver:
Ak chcete koláč pripraviť ešte rýchlejšie, jablká nemusíte krájať na kocky – pokojne ich nastrúhajte nahrubo. Cesto tak nasiakne ich šťavou a výsledok bude extra šťavnatý.