Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pažítkové kvety: Nenápadná delikatesa, ktorá ozvláštni každé jedlo

Pažítkové kvety: Nenápadná delikatesa, ktorá ozvláštni každé jedlo
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pažítkové kvety: Nenápadná delikatesa, ktorá ozvláštni každé jedlo Foto: depositphotos.com
reklama:

Pažítka je stálicou našich kuchýň, no zatiaľ čo jej zelené stonky pravidelne končia v nátierkach, na zemiakoch či vo vajíčkach, na jej kvety sa často zabúda. Pritom skrývajú chuťový potenciál, ktorý stojí za objavenie. Okrem výnimočnej arómy ponúkajú aj estetický rozmer, vďaka ktorému premenia obyčajné jedlo na oku lahodiaci pokrm.

Jemná aróma s nádychom cesnaku

Kvet pažítky sa chuťovo podobá jej listom, no pôsobí jemnejšie a sladkastejšie. Vyniká ľahkým cesnakovým tónom, ktorý neprebije ostatné chute, ale elegantne ich doplní. Kvety môžete jednoducho oddeliť z guľovitého súkvetia a použiť buď po jednom, alebo ako celok. Vďaka decentnej vôni a jemnej chuti sú ideálnym spoločníkom k pokrmom, kde cesnak nie je dominantnou zložkou, ale len príjemným pozadím.

Jedlá ozdoba, ktorá má čo ponúknuť

Na rozdiel od bežných dekorácií, ktoré často ostanú na tanieri nedotknuté, kvety pažítky nielen dobre vyzerajú, ale aj výborne chutia. V studených pokrmoch – ako sú nátierky, šaláty, tvarohové krémy či obložené chlebíčky – ponúkajú svieži chuťový akcent, najmä v kombinácii s vareným vajíčkom či čerstvou zeleninou.

Svoje miesto si však nájdu aj v teplej kuchyni. Skvelo sa hodia ako finálna bodka na zemiakové jedlá – od klasických varených zemiakov s maslom, cez šťuchané, až po francúzske zemiaky. Výborne doplnia aj krémové cestoviny či rizoto. Pri mäsitých pokrmoch môžu vizuálne aj chuťovo obohatiť pečené alebo grilované mäso – či už ide o kura, bravčové alebo hovädzie.

Kedy kvety pridávať a ako s nimi zaobchádzať

Dôležité je vedieť, že pri dlhšej tepelnej úprave kvety pažítky strácajú svoju charakteristickú farbu aj arómu. Preto je najvhodnejšie pridávať ich až po uvarení alebo krátko pred servírovaním. Vhodné sú napríklad do polievok s jemnou chuťou – hráškových, pórových, tekvicových alebo zemiakových. Ich ľahká cibuľová chuť pokrm výborne zjemní a zároveň obohatí o nový vizuálny prvok.

Vajcia na rôzne spôsoby – miešané, omelety, quiche či fritatta – sú ďalšou ideálnou príležitosťou, kde kvety vyniknú. Môžu sa použiť ako záverečný doplnok, alebo ich môžete jemne zatlačiť do vrchnej vrstvy tesne pred dopečením. Zachovajú si tak svoju štruktúru aj farebnosť.

Vo všeobecnosti platí, že pažítkové kvety patria medzi čerstvé dochucovadlá – podobne ako bylinky. Najlepšie vyniknú v závere prípravy jedla alebo priamo na tanieri.

Pažítkové experimenty: maslo, ocot, soľ

Kreatívnejšie duše môžu siahnuť po netradičných spôsoboch využitia týchto fialových kvietkov. Výborne sa hodia na prípravu bylinkového masla – stačí ich nasekať, zmiešať s mäkkým maslom a pár kvapkami citrónu. Takéto maslo sa hodí k čerstvému pečivu, grilovanej zelenine i mäsu.

Ďalšou možnosťou je pažítkový ocot – kvety naložené v kvalitnom bielom vínnom octe tekutinu zafarbia jemne naružovo a dodajú jej jemnú, cibulovú arómu. A ak máte radi zaujímavé koreniny, pripravte si pažítkovú soľ. Kvety stačí vysušiť, rozdrviť a premiešať s morskou soľou. Výsledkom je originálne dochucovadlo napríklad na vajíčka, pečené zemiaky alebo grilované jedlá.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.