Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pečené kura, ako ho robil Josef Lada: Vidiecky štýl mu dodá jedinečnú chuť

Lahodné pečené kura
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lahodné pečené kura Foto: depositphotos.com
reklama:

Obrázky Josefa Lady prinášajú atmosféru vidieckej pohody, kľudu a čias dávno minulých. Ak túžite po podobnom zážitku aj na tanieri, môžete si pripraviť kura podľa tradičného vidieckeho receptu, akoby priamo z Ladových obrazov.

Potrebujeme:

  • 1 celé kura
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • Soľ, mleté čierne korenie, rasca, majorán
  • Šálku kuracieho vývaru

Postup na vidiecke kura:

Najprv očistíme mrkvu a nakrájame ju na menšie kocky, cibuľu nakrájame na hrubšie krúžky a strúčiky cesnaku rozpučíme nožom a následne hrubo nasekáme. Rúru si predhrejeme na 180 °C.

Vytvoríme si marinádu z korenín – použijeme soľ, čierne korenie, rascu a majorán – zmiešaných s trochou oleja. Medzitým vložíme pekáč s masťou do rúry a necháme ju roztopiť. Kura dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou, očistíme a osušíme kuchynskými papierovými utierkami.

Do rozohriateho pekáča pridáme cesnak, cibuľu a mrkvu a na tento základ položíme kura, ktoré najprv dôkladne zo všetkých strán potrieme pripravenou marinádou. Prilejeme kurací vývar tak, aby siahal približne do výšky 5 cm. Pekáč zakryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme približne hodinu. Po hodine kura skontrolujeme, ak je potrebné, podlejeme vývarom a pečieme ešte ďalších 30 minút. Nakoniec pekáč odkryjeme a kura necháme 10 minút piecť bez pokrývky, aby sme získali chrumkavú a zlatistú kožu.

Podávať môžeme so zemiakmi na rôzne spôsoby – mačkanými, kašou alebo pečenými zemiakmi. A hoci dnes sú hranolky obľúbené, za čias Josefa Lady ich určite nepoznali.

Kto bol Josef Lada?

Josef Lada pochádzal z obuvníckej rodiny, bol najmladší zo štyroch detí. Keď mal iba rok, nešťastnou náhodou spadol na otcov nástroj a prišiel o zrak na pravé oko. Už od mladosti mal veľkú lásku k ľudovým piesňam. Pôvodne sa učil za maliara izieb, ale táto práca bola pre neho príliš náročná a neuspokojivá. Ako ilustrátor sa musel prebíjať dlhší čas, kým dosiahol úspech. Najviac ho preslávili ilustrácie k dielu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojaka Švejka a kresby pre detské knihy. Na jeho počesť bol pomenovaný vlak, ktorý jazdí z Prahy do Českých Budějovíc, a dokonca aj asteroid s číslom 17625.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.