Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Pečené kura, ako ho robil Josef Lada: Vidiecky štýl mu dodá jedinečnú chuť

Lahodné pečené kura
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Lahodné pečené kura Foto: depositphotos.com
reklama:

Obrázky Josefa Lady prinášajú atmosféru vidieckej pohody, kľudu a čias dávno minulých. Ak túžite po podobnom zážitku aj na tanieri, môžete si pripraviť kura podľa tradičného vidieckeho receptu, akoby priamo z Ladových obrazov.

Potrebujeme:

  • 1 celé kura
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • Soľ, mleté čierne korenie, rasca, majorán
  • Šálku kuracieho vývaru

Postup na vidiecke kura:

Najprv očistíme mrkvu a nakrájame ju na menšie kocky, cibuľu nakrájame na hrubšie krúžky a strúčiky cesnaku rozpučíme nožom a následne hrubo nasekáme. Rúru si predhrejeme na 180 °C.

Vytvoríme si marinádu z korenín – použijeme soľ, čierne korenie, rascu a majorán – zmiešaných s trochou oleja. Medzitým vložíme pekáč s masťou do rúry a necháme ju roztopiť. Kura dôkladne opláchneme pod tečúcou vodou, očistíme a osušíme kuchynskými papierovými utierkami.

Do rozohriateho pekáča pridáme cesnak, cibuľu a mrkvu a na tento základ položíme kura, ktoré najprv dôkladne zo všetkých strán potrieme pripravenou marinádou. Prilejeme kurací vývar tak, aby siahal približne do výšky 5 cm. Pekáč zakryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme približne hodinu. Po hodine kura skontrolujeme, ak je potrebné, podlejeme vývarom a pečieme ešte ďalších 30 minút. Nakoniec pekáč odkryjeme a kura necháme 10 minút piecť bez pokrývky, aby sme získali chrumkavú a zlatistú kožu.

Podávať môžeme so zemiakmi na rôzne spôsoby – mačkanými, kašou alebo pečenými zemiakmi. A hoci dnes sú hranolky obľúbené, za čias Josefa Lady ich určite nepoznali.

Kto bol Josef Lada?

Josef Lada pochádzal z obuvníckej rodiny, bol najmladší zo štyroch detí. Keď mal iba rok, nešťastnou náhodou spadol na otcov nástroj a prišiel o zrak na pravé oko. Už od mladosti mal veľkú lásku k ľudovým piesňam. Pôvodne sa učil za maliara izieb, ale táto práca bola pre neho príliš náročná a neuspokojivá. Ako ilustrátor sa musel prebíjať dlhší čas, kým dosiahol úspech. Najviac ho preslávili ilustrácie k dielu Jaroslava Haška Osudy dobrého vojaka Švejka a kresby pre detské knihy. Na jeho počesť bol pomenovaný vlak, ktorý jazdí z Prahy do Českých Budějovíc, a dokonca aj asteroid s číslom 17625.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.