
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Pečený hruškový lekvár s vôňou škorice a kardamómu
Pečený hruškový lekvár s vôňou škorice a kardamómu

Hruškový lekvár má v sebe niečo nostalgické – pripomína vôňu jesene, teplo kuchyne a chuť, ktorú nenahradí žiadny kupovaný džem.
Ak ho pripravíte pečením v rúre, zachováte prirodzenú sladkosť ovocia a doplníte ju omamnou arómou korenín, ktoré z obyčajnej nátierky spravia delikatesu.
Hrušky – nenápadný poklad ovocného sadu
Kým jablká kraľujú záhradám, hrušky im ticho sekundujú – a pritom si zaslúžia oveľa viac pozornosti. V sezóne sú cenovo dostupné a plné živín. Obsahujú vitamín C, kyselinu listovú, vitamíny skupiny B aj minerály ako draslík, vápnik a horčík. Vďaka nízkemu obsahu kyselín sú šetrné k žalúdku a vhodné aj pre deti či starších ľudí.
Ich využitie je neuveriteľne pestré – dajú sa piecť, sušiť, zavárať, rozmixovať do smoothie či pridať do koláčov. Výborne sa kombinujú s arómami ako škorica, klinček, zázvor alebo kardamóm, ktoré zvýraznia ich prirodzenú sladkosť.
Výber a príprava ovocia
Na pečený lekvár sa skvelo hodia aj mäkšie, veľmi zrelé hrušky, ktoré už nie sú ideálne na jedenie, ale ešte nie sú pokazené. Hnilobu či plesne však určite vyhoďte. Ovocie dôkladne umyte, odstráňte jadrovníky, no šupku ponechajte – dodá farbu aj arómu. Hmotnosť si odvážte až po vykrojení.
Ingrediencie na približne 1 kilogram lekváru
- 1 kg očistených hrušiek
- 100 g kryštálového cukru
- 30 ml jablčného octu
- ½ lyžičky škorice
- 3 klinčeky
- 1 hviezdička badiánu
- 2 tobolky kardamómu
- šťava z jedného citróna (alebo 1 lyžička kyseliny citrónovej)
Malý trik: Ak chcete ešte bohatšiu chuť, pridajte ku koncu lyžicu tmavého rumu. Okrem arómy pomôže lekvár aj prirodzene zakonzervovať.
Postup – ako na pečený hruškový lekvár
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Hrušky nahrubo nastrúhajte, rozmixujte alebo rozmačkajte vidličkou – podľa toho, akú štruktúru preferujete.
- Koreniny rozdrvte v mažiariku, aby sa ich vôňa naplno uvoľnila.
- V miske premiešajte ovocie s cukrom, octom a korením. Citrónovú šťavu zatiaľ odložte bokom.
- Zmes rozprestrite do pekáča s vyšším okrajom. Ak nemáte dvojitý pekáč, prikryte vrch alobalom, aby sa zmes nepripiekla.
- Pečte pomaly približne 2–3 hodiny. Každú polhodinu lekvár premiešajte, aby sa neprilepil. Čas sa môže líšiť podľa šťavnatosti hrušiek.
- Keď je lekvár hustý a tmavší, primiešajte citrónovú šťavu (a prípadne rum).
Hotový lekvár by mal mať jemne karamelovú farbu a hustotu, ktorá netečie z lyžice.
Ako ho uskladniť
Ešte horúci lekvár nalejte do sterilných sklenených pohárov, dôkladne ho utlačte, uzavrite viečkom a na 15 minút obráťte hore dnom. Po vychladnutí skladujte v chladnom, suchom a tmavom prostredí.
Ak ho chcete uchovať dlhodobo, môžete ho ešte sterilizovať 10 minút pri 85 °C. Takto vydrží bez problémov až do ďalšej sezóny.
Záver
Pečený hruškový lekvár je jednoduchý spôsob, ako zužitkovať sezónne ovocie a naplniť kuchyňu nádhernou vôňou jesene. Je dokonalý do buchiet, palaciniek, koláčov alebo len tak – na chrumkavý krajíc chleba s maslom.