Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Pikantné jedlá ako tajný pomocník pri chudnutí aj dlhovekosti? Vedci hovoria áno

Pikantné jedlá ako tajný pomocník pri chudnutí aj dlhovekosti? Vedci hovoria áno
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pikantné jedlá ako tajný pomocník pri chudnutí aj dlhovekosti? Vedci hovoria áno Foto: depositphotos.com
reklama:

Ak obľubujete štipľavé chute, možno robíte pre svoje zdravie viac, než si myslíte.

Pálivé jedlá totiž nepredstavujú len zážitok pre chuťové poháriky – podľa niektorých výskumov môžu pomáhať pri prevencii civilizačných ochorení a prispievať k dlhšiemu životu.

Ohnivá látka, ktorá robí divy

Základnou zložkou, ktorá robí chilli papričky tak výrazne pálivými, je kapsaicín. Vedci ho skúmajú už celé desaťročia a stále objavujú nové benefity pre ľudské telo. Ukazuje sa, že u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú chilli, sa častejšie vyskytuje nižšia hladina LDL cholesterolu – toho typu, ktorý je spájaný so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych problémov.

Zaradenie pikantných jedál do jedálnička tak môže mať pozitívny vplyv na zdravie srdca a ciev. A keďže srdcové ochorenia často súvisia s nadváhou, môže vás prekvapiť, že aj v tejto oblasti má štipľavá strava čo povedať.

Metabolizmus v rýchlom tempe a menej chuti na prejedanie

Štipľavé jedlá majú schopnosť podporiť metabolizmus a zároveň tlmiť chuť do jedla. Znamená to, že telo pri ich konzumácii rýchlejšie spaľuje energiu a zároveň sa menej často dostavuje pocit hladu. To je výborná správa pre každého, kto sa snaží zhodiť nadbytočné kilogramy.

Okrem toho kapsaicín napomáha aj rovnováhe črevnej mikroflóry, ochraňuje žalúdočné prostredie a dokonca stimuluje mozog k uvoľňovaniu endorfínov – chemických látok, ktoré navodzujú pocit pohody a dobrej nálady.

Predbežné údaje z rozsiahlej štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia pálivých jedál môže byť spojená s nižším rizikom úmrtia. Ľudia, ktorí si ich doprajú častejšie, majú podľa výskumu z Cleveland Clinic až o štvrtinu nižšiu pravdepodobnosť, že zomrú na bežné civilizačné ochorenia v porovnaní s tými, ktorí sa pálivým jedlám vyhýbajú.

Nepreháňajte to

Aj keď sú účinky kapsaicínu zaujímavé a sľubné, netreba zabúdať na mieru. Nie každému vyhovuje vysoká dávka štipľavosti a u niektorých ľudí môže nadmerná konzumácia podráždiť tráviaci systém. Ako pri väčšine vecí v živote, aj tu platí, že umiernenosť je kľúčová.

Ak sa rozhodnete zaradiť do jedálnička viac pikantných jedál, myslite aj na kvalitu. Nestačí jedlo len posypať štipľavým korením a očakávať zázraky. Výživová hodnota samotného pokrmu hrá veľkú úlohu – teda žiadne pálivé fast foody či polotovary. Ideálne je, keď si pripravíte jedlo doma z čerstvých surovín, kde okrem kapsaicínu nechýbajú ani ďalšie prospešné látky.

Inšpirácie do kuchyne

Medzi chutné a zároveň štipľavé recepty patrí napríklad tradičný tuniský kuskus s pastou harissa, ktorý výborne zasýti a rozohreje zároveň. Rovnako obľúbené je chilli con carne z texaskej kuchyne alebo netradičná kombinácia v podobe slivkovej chilli omáčky, ktorá sa hodí k mäsu aj zelenine.

Ak vám pikantné jedlá chutia, pokojne si ich doprajte pravidelne. Vaše telo vám možno poďakuje nielen lepšou náladou a ľahším trávením, ale aj dlhším a zdravším životom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.