Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Piškóty a čokoláda pri hnačke? Mýtus, ktorý môže zhoršiť stav

Piškóty a čokoláda pri hnačke? Mýtus, ktorý môže zhoršiť stav
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Piškóty a čokoláda pri hnačke? Mýtus, ktorý môže zhoršiť stav Foto: depositphotos.com
reklama:

Tráviace ťažkosti, najmä hnačka, dokážu narobiť poriadne nepríjemnosti. Niekedy sa stav upraví do 24 hodín, inokedy potrvá aj niekoľko dní, kým sa telo spamätá. Mnohí si myslia, že piškóty alebo kúsok čokolády im v takýchto chvíľach pomôžu – v skutočnosti však môžu situáciu ešte skomplikovať.

Najčastejšou príčinou krátkodobých hnačkových ochorení je gastroenteritída, známa ako črevná chrípka. Zvyčajne má mierny priebeh a nevyžaduje lekársku pomoc. Základom uzdravenia je odpočinok, pitný režim a postupný návrat k bežnej strave.

Prvý deň: pauza od jedla

V akútnej fáze infekčnej hnačky tráviacemu traktu pomôže, ak ho nezaťažíte pevnou stravou. Prvých 24 hodín je ideálne prijímať len tekutiny a minerály – napríklad slabé minerálne vody alebo nesladené čaje, ktoré si môžete osladiť čistou glukózou. Takto dáte telu čas na regeneráciu a znížite riziko zhoršenia stavu.

Čokoláda a piškóty nepatria medzi „záchrancov“

Horká čokoláda je síce bohatá na kakao, no obsahuje aj veľa tuku. Tuky spomaľujú trávenie a môžu podporiť pretrvávanie hnačky. Piškóty či sucháre zas bývajú z pšeničnej múky s obsahom fruktanov, ktoré môžu u citlivých osôb zhoršiť príznaky.

Opatrní buďte aj s ovocím – prezreté plody majú vysoký obsah alkoholových cukrov, ktoré môžu podráždiť črevá a predĺžiť dobu rekonvalescencie.

Návrat k jedlu: od najľahšieho po bežnú stravu

Keď sa najťažšie príznaky zmiernia, je čas zaradiť malé porcie jednoduchých a nenáročných jedál: banán, dusenú mrkvu, jablkové pyré, suchú ryžu guľatu Mánya alebo starší biely chlieb. Neskôr môžete pridať zemiakovú kašu, jemne dusenú zeleninu či kúsok chudej šunky.

Dôležité je jesť pomaly, v malých dávkach a potravu dôkladne požuť. Odporúča sa jesť každé dve až tri hodiny namiesto veľkých porcií. Z nápojov sa hodí čistá voda alebo bylinkové a čierne čaje.

Čomu sa radšej vyhnúť

Počas zotavovania sa vyhýbajte mastným a vyprážaným jedlám. Mliečne výrobky s vysokým obsahom laktózy môžu zaťažiť črevá, preto je lepšie siahnuť po výrobkoch so zníženým obsahom – napríklad kefír, tvaroh, zakysaná smotana alebo cottage syr.

Sladkosti a sladené nápoje tiež neprospievajú, keďže cukor môže podráždiť žalúdok. Namiesto limonád skúste vodu s kúskom citróna či pomaranča. Pamätajte, že každé telo sa zotavuje inak – niekto je v poriadku za pár dní, iný potrebuje dva týždne.

Obnova črevnej rovnováhy

Po hnačke býva narušená prirodzená črevná mikroflóra. Pomôžu probiotiká – „dobré“ baktérie, ktoré podporujú zdravé trávenie. Nájdete ich v jogurtoch, cmaroch, kefíre, kyslej kapuste, kvasenej zelenine, fermentovaných sójových produktoch (miso, tempeh, nattó) či v syroch ako gouda, mozzarella alebo čedar.

Ak chcete mať istotu dostatočného príjmu, v lekárni nájdete doplnky s kombináciou probiotických baktérií a kvasiniek, často doplnené o fruktooligosacharidy – látky, ktoré slúžia ako potrava pre prospešné mikroorganizmy.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.