
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Pizza slimáky: chutné jednohubky, ktoré zvládne každý. Skúste ich s čerstvými surovinami namiesto kečupu
Pizza slimáky: chutné jednohubky, ktoré zvládne každý. Skúste ich s čerstvými surovinami namiesto kečupu

Pizza slimáky si našli cestu do mnohých domácností – sú rýchle, sýte a vždy miznú zo stola ako prvé. Hodia sa na rodinné oslavy, silvestrovské večierky či ako nenáročná večera počas bežného týždňa. Obľúbené sú preto, že ich príprava nezaberie veľa času a ingrediencie sú ľahko dostupné. A čo je najlepšie – dajú sa prispôsobiť chutiam každého, či už máte radi klasiku, výraznejšie syry alebo štipku pikantnosti.
Cesto – základ úspechu
Ak sa rozhodnete piecť slimáky doma, môžete si vybrať z dvoch ciest.
-
Kysnuté cesto – pripravuje sa podobne ako na pizzu. Stačí hladká múka, droždie, voda, olej a trochu soli. Výhodou je, že cesto sa dá pripraviť vopred a nechať odležať v chladničke, takže si pečenie naplánujete podľa seba.
-
Lístkové cesto – ideálna voľba, keď potrebujete niečo na poslednú chvíľu. Kúpite ho už rozvaľkané a hotové, takže stačí len naplniť a upiecť. Slimáky sú potom krásne chrumkavé.
Náplň – fantázii sa medze nekladú
Najčastejšia kombinácia je paradajkový základ, šunka a syr. Táto klasika pripomína jednoduchú pizzu a nikdy nesklame. Ak ale chcete experimentovať, možností je neúrekom:
-
syrová varianta s mozzarellou a čedarom,
-
BOSORKA príchuť do jedálriánske slimáky so špenátom a sušenými paradajkami,
-
pikantná verzia s feferónkami a salámou.
Výhodou slimákov je, že v nich zužitkujete aj menšie zvyšky z chladničky. Stačí ich nakombinovať a vytvoriť vlastnú originálnu plnku. Pekným príkladom je recept používateľky s prezývkou mixuj.zivot, ktorá rozmixovala šunku, ementál, paradajky, cibuľu, papriku a čerstvý syr. Výsledok bol jemný krém, ktorým jednoducho naplnila pláty cesta.
Praktické občerstvenie na každú príležitosť
Slimáky sa pečú dozlatista, kým sa cesto pekne nadýchne a chute prepoja. Sú malé, ľahko sa podávajú a jedia bez príboru, čo z nich robí perfektné občerstvenie na párty, piknik alebo desiatu do školy. Ak ich doplníte šalátom, získate rýchlu a vyváženú večeru.
Sladká alternatíva
Hoci sa väčšinou pripravujú na slano, princíp rolovaného cesta sa dá využiť aj pri sladkých verziách. Najznámejšie sú škoricové slimáky – kysnuté cesto s cukrom a škoricou, ktoré patrí medzi najobľúbenejšie dezerty. Skvelé sú aj plnky s tvarohom, orieškami či čokoládou.
Recept na väčšiu dávku slimákov z lístkového cesta
Ak plánujete pripraviť občerstvenie pre viac ľudí, môžete vyskúšať túto verziu:
Potrebujete:
-
4 balenia lístkového cesta,
-
200 g šunky alebo jemného salámu,
-
150 g ementálu či eidamu,
-
200 g paradajok,
-
120 g cibule,
-
140 g papriky,
-
2 čajové lyžičky korenia na pizzu,
-
100 g čerstvého syra alebo kyslej smotany.
Postup:
-
Všetky prísady (okrem cesta) vložte do mixéra a mixujte asi 6 sekúnd na strednej rýchlosti.
-
Rozdeľte zmes rovnomerne na štyri pláty lístkového cesta.
-
Zrolujte, nakrájajte na kúsky hrubé približne 1,5 cm a poukladajte na plech s papierom na pečenie.
-
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20–25 minút, kým slimáky nezískajú zlatú farbu.
-
Podávajte teplé, vlažné alebo aj studené – chutia výborne vždy.