Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Plnené medovníky (perníky) s čokoládovou polevou

Dscn8998.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Tieto plnené medovníky mám veľmi rada, pretože sa dajú naplniť rôznymi plnkami a máte podľa toho istého receptu vždy iné zákusky…

Dscn8986.jpg

Suroviny:

Cesto:

  • 400g hladká múka
  • 100g med
  • 100g práškový cukor
  • 2 lyžice kakao (zarovno)
  • 1 lyžička sóda bikarbóna (zarovno)
  • 2 lyžičky medovníkové (perníkové) korenie (zarovno)
  • 50g rozpustené maslo
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • horúca uvarená káva podľa potreby na zamiesenie

Lekvárová plnka:

  • slivkový lekvár
  • vanilkový cukor podľa chuti
  • rum
  • voda na zriedenie, ak je domáci lekvár veľmi hustý

Pudingová plnka:

  • 0,5l mlieka
  • 3 žĺtky
  • 3 lyžice práškového cukru kopcom
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 1 Zlatý klas (40g)
  • 20g hrubá múka
  • 50g rozpustené maslo
  • 2 lyžice rumu

Pudingová plnka s vaječným likérom:

  • 150ml vaječný likér
  • 350ml mlieko
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžica práškového cukru kopcom
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 1 Zlatý klas (40g)
  • 20g hrubá múka
  • 50g rozpustené maslo

Čokoládová poleva:

  • 200g čokolády na varenie (ja som dala 52%)
  • 2 lyžice kakao
  • 50g 100% stužený tuk
– marcipánové ozdoby (nie je nutné)

Postup:

Všetky suroviny zmiesim ručne v miske (kávu prilievam podľa potreby). Hotové cesto preložím na pomúčenú dosku a vytvarujem bochník, zabalím ho do fólie a odložím do druhého dňa do chladničky. Cesto je najlepšie zamiesiť deň vopred a nechať cez noc odpočívať v chladničke, ale v časovej núdzi som už robila aj bez odpočívania. Na druhý deň cesto vyberiem aspoň 2 hodiny pred tým, ako s ním chcem robiť, aby trochu zmäklo. Na pomúčenej doske ho rozvaľkám na tenko, asi ako linecké 2 – 3mm (medovníky v rúre dosť podrastú) a vykrojím kolieska (môžete samozrejme aj iné tvary, ale kolieska sa najlepšie plnia). Vykrojené tvary kladiem na plech vyložený papierom na pečenie a upečiem. Ja som piekla asi 8 – 10 minút  podľa veľkosti koliesok, robila som menšie aj väčšie (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak). Nepečte ich zbytočne dlho, aby sa nevysušili. Upečené medovníky nechám vychladnúť na rovnej ploche, potom naplním, polejem čokoládou a ozdobím.
Lekvárová plnka: Slivkový lekvár (ja mám domáci) dám do hrnca, pridám cukor a zohrejem po bod varu. Ak je džem veľmi hustý prilejem trochu vody a džem prevarím. Nakoniec pridám trochu rumu na prevoňanie. Horúcim lekvárom (pomocou lyžičky) naplním medovníky, pozor na prsty 🙂 Plním dosť nahrubo, dávam aj 1/2cm vrstvu lekváru. Vrchné koliesko iba zľahka priložím, aby som nevytlačila lekvár a nechám celé vychladnúť. Po vychladnutí omáčam v čokoládovej poleve. Treba plniť pomerne svižne, aby lekvár nevychladol. Ak vám predsa len vychladne, môžete ho znovu nahriať.
Pudingová plnka: Vo väčšom hrnci vyšlahám žĺtky s cukrom, postupne pridám všetky ostatné suroviny a za stáleho miešania uvarím hustý puding (treba miešať naozaj intenzívne, aby sa vám neurobili hrčky). Pridám rum a horúcim pudingom (pomocou lyžičky) naplním upečené kolieska, pozor na prsty :). Plním dosť nahrubo, dávam aj 1/2cm vrstvu pudingu. Treba plniť pomerne svižne, aby puding nevychladol. Vrchné koliesko iba zľahka priložím na puding a nechám celé vychladnúť. Keďže plním dosť nahrubo, zvyčajne mi pudingová plnka nevystane na všetky upečené kolieska, zvyšné potom naplním slivkovým lekvárom. Po vychladnutí omáčam v čokoládovej poleve.
Pudingová plnka s vaječným likérom:  Robím rovnako ako pudingovú plnku.
Čokoládová poleva: V hrnci na miernom ohni rozpustím 100% stužený tuk, pridám na malé kúsky nalámanú čokoládu a preosiate kakao a všetko na miernom ohni rozpustím do hladka. Polevu nechám trochu povychladnúť a omáčam v nej naplnené kolieska. Čokoládu na kolieskach nechám trochu zatuhnúť (nie celkom, aby ozdoby držali) a ozdobím ich marcipánovými ozdobami (nie je nutné, nemusíte zdobiť ničím).
Poznámka: Medovníky naplnené pudingovou plnkou nie sú vhodné na dlhé skladovanie, odporúčam skladovať v chladničke a čo najskôr zjesť. So slivkovým lekvárom sú trvanlivejšie. Množstvo cukru v náplni si môžete prispôsobiť svoje chuti (ubrať/pridať).
Dscn9074.jpg
Dscn8987.jpgDscn8998.jpgDscn9055.jpgDscn9099.jpg

Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu  RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!

Originál recept TU

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.