Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Plnené medovníky (perníky) s čokoládovou polevou

Dscn8998.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Tieto plnené medovníky mám veľmi rada, pretože sa dajú naplniť rôznymi plnkami a máte podľa toho istého receptu vždy iné zákusky…

Dscn8986.jpg

Suroviny:

Cesto:

  • 400g hladká múka
  • 100g med
  • 100g práškový cukor
  • 2 lyžice kakao (zarovno)
  • 1 lyžička sóda bikarbóna (zarovno)
  • 2 lyžičky medovníkové (perníkové) korenie (zarovno)
  • 50g rozpustené maslo
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • horúca uvarená káva podľa potreby na zamiesenie

Lekvárová plnka:

  • slivkový lekvár
  • vanilkový cukor podľa chuti
  • rum
  • voda na zriedenie, ak je domáci lekvár veľmi hustý

Pudingová plnka:

  • 0,5l mlieka
  • 3 žĺtky
  • 3 lyžice práškového cukru kopcom
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 1 Zlatý klas (40g)
  • 20g hrubá múka
  • 50g rozpustené maslo
  • 2 lyžice rumu

Pudingová plnka s vaječným likérom:

  • 150ml vaječný likér
  • 350ml mlieko
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžica práškového cukru kopcom
  • 1 vanilkový cukor (20g)
  • 1 Zlatý klas (40g)
  • 20g hrubá múka
  • 50g rozpustené maslo

Čokoládová poleva:

  • 200g čokolády na varenie (ja som dala 52%)
  • 2 lyžice kakao
  • 50g 100% stužený tuk
– marcipánové ozdoby (nie je nutné)

Postup:

Všetky suroviny zmiesim ručne v miske (kávu prilievam podľa potreby). Hotové cesto preložím na pomúčenú dosku a vytvarujem bochník, zabalím ho do fólie a odložím do druhého dňa do chladničky. Cesto je najlepšie zamiesiť deň vopred a nechať cez noc odpočívať v chladničke, ale v časovej núdzi som už robila aj bez odpočívania. Na druhý deň cesto vyberiem aspoň 2 hodiny pred tým, ako s ním chcem robiť, aby trochu zmäklo. Na pomúčenej doske ho rozvaľkám na tenko, asi ako linecké 2 – 3mm (medovníky v rúre dosť podrastú) a vykrojím kolieska (môžete samozrejme aj iné tvary, ale kolieska sa najlepšie plnia). Vykrojené tvary kladiem na plech vyložený papierom na pečenie a upečiem. Ja som piekla asi 8 – 10 minút  podľa veľkosti koliesok, robila som menšie aj väčšie (riaďte sa svojou rúrou – každá rúra pečie inak). Nepečte ich zbytočne dlho, aby sa nevysušili. Upečené medovníky nechám vychladnúť na rovnej ploche, potom naplním, polejem čokoládou a ozdobím.
Lekvárová plnka: Slivkový lekvár (ja mám domáci) dám do hrnca, pridám cukor a zohrejem po bod varu. Ak je džem veľmi hustý prilejem trochu vody a džem prevarím. Nakoniec pridám trochu rumu na prevoňanie. Horúcim lekvárom (pomocou lyžičky) naplním medovníky, pozor na prsty 🙂 Plním dosť nahrubo, dávam aj 1/2cm vrstvu lekváru. Vrchné koliesko iba zľahka priložím, aby som nevytlačila lekvár a nechám celé vychladnúť. Po vychladnutí omáčam v čokoládovej poleve. Treba plniť pomerne svižne, aby lekvár nevychladol. Ak vám predsa len vychladne, môžete ho znovu nahriať.
Pudingová plnka: Vo väčšom hrnci vyšlahám žĺtky s cukrom, postupne pridám všetky ostatné suroviny a za stáleho miešania uvarím hustý puding (treba miešať naozaj intenzívne, aby sa vám neurobili hrčky). Pridám rum a horúcim pudingom (pomocou lyžičky) naplním upečené kolieska, pozor na prsty :). Plním dosť nahrubo, dávam aj 1/2cm vrstvu pudingu. Treba plniť pomerne svižne, aby puding nevychladol. Vrchné koliesko iba zľahka priložím na puding a nechám celé vychladnúť. Keďže plním dosť nahrubo, zvyčajne mi pudingová plnka nevystane na všetky upečené kolieska, zvyšné potom naplním slivkovým lekvárom. Po vychladnutí omáčam v čokoládovej poleve.
Pudingová plnka s vaječným likérom:  Robím rovnako ako pudingovú plnku.
Čokoládová poleva: V hrnci na miernom ohni rozpustím 100% stužený tuk, pridám na malé kúsky nalámanú čokoládu a preosiate kakao a všetko na miernom ohni rozpustím do hladka. Polevu nechám trochu povychladnúť a omáčam v nej naplnené kolieska. Čokoládu na kolieskach nechám trochu zatuhnúť (nie celkom, aby ozdoby držali) a ozdobím ich marcipánovými ozdobami (nie je nutné, nemusíte zdobiť ničím).
Poznámka: Medovníky naplnené pudingovou plnkou nie sú vhodné na dlhé skladovanie, odporúčam skladovať v chladničke a čo najskôr zjesť. So slivkovým lekvárom sú trvanlivejšie. Množstvo cukru v náplni si môžete prispôsobiť svoje chuti (ubrať/pridať).
Dscn9074.jpg
Dscn8987.jpgDscn8998.jpgDscn9055.jpgDscn9099.jpg

Za tento recept ďakujeme úžasnému blogu  RECEPTY Z MOJEJ KUCHYNE A ZÁHRADY, kde nájdete viac mňamiek!

Originál recept TU

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.