Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pochutnajte si na zdravých prílohách

466209139.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Quinoa skvele zasýti a urýchli metabolizmus

Quinoa je vysoko proteínovou surovinou, ktorá skvele zasýti a je bohatým zdrojom vápnika, draslíka, horčíka, vitamínu E, zinku a železa. Je úžasným doplnkom jedálnička BOSORKA príchuť do jedálriánov a vegánov. Quinoa má jemnú a lahodnú chuť, je ľahko stráviteľná a nenadúva. Vysoký obsah vlákniny zaručuje rýchlejší metabolizmus a prácu čriev, teda aj spaľovanie tukov.

Quinoa sa hodí na prípravu sladkých kaší, dezertov, zeleninových šalátov a tiež ako závarka do polievky. Možno ju kombinovať podobne ako ryžu guľatu Mánya, v sladkej variante bude chutiť najmä deťom. Quinou zoženieme v bielej, čiernej a červenej variante.

Sxucqkrjrgezhtb5j9zq_quinoa 9465.jpg

Amarant obsahuje veľa proteínov a vlákniny

Amarant sa síce botanicky nedá zaradiť medzi obilniny, ale v kuchyni má podobné vlastnosti ako obilné zrná. Je superpotravina, pýši sa veľkým percentom proteínov a vlákniny , ďalej obsahuje kyselinu listovú, horčík a vápnik. Pomáha znižovať cholesterol, zlepšuje trávenie a podporuje činnosť mozgu. Neobsahuje lepok.

Amarant sa dá jednoducho uvariť a použiť ako príloha, chutí v podobe kaše a tiež sa hodí ako závarka do polievok.

Amaranth benefits.jpg

Pohánka 

Pohánka je prirodzene bezlepková potravinou a predáva sa v mnohých variantoch. Obsahuje dostatok vlákniny, rutín a ďalšie bioflavonoidy, je bohatým zdrojom zinku, draslíka a železa. Ďalej obsahuje v nezanedbateľnom množstve selén, mangán, vitamíny B1, B2, vitamín C, vitamín E a cholín.

Pohánka je vhodná pre celiakov, pomáha pri bolestivej menštruácii, kŕčových žilách, opuchoch dolných končatín, ďalej zmierňuje krvácavosť a pôsobí aj detoxikačne, regeneruje pečeň a je prevenciou v období chrípok a prechladnutí.

Pohánku kúpime vo forme chrumiek, krupice aj múky. Z pohánky pripravujeme sladké i slané pokrmy – kaša, nátierky, polievky, placky, múčniky, závarky atď.

Ak chceme v pohánke zachovať čo najviac zdraviu prospešných látok, použijeme pohánkovú krupicu, ktorú zalejeme horúcou vodou a pod pokrievkou necháme napučať. Látky citlivé na teplo touto cestou v pohánke uchováme.

466209139.jpg

Pšeno dodajú energiu

Pšeno (lúpané proso) sú zdrojom najmä vitamínov skupiny B a vlákniny. Podporujú činnosť obličiek, pôsobí preventívne proti zápalom, podporujú peristaltiku a dodávajú dostatok energie pri značnej fyzickej i psychickej záťaži. Významnú úlohu hrá tiež obsah kremíka, ktorý podporuje zdravie pokožky, vlasov, zubov a nechtov. Pšeno neobsahuje lepok, takže je vhodný aj pre celiatikov. Vďaka vyššiemu obsahu železa možno pšeno odporučiť aj pre ľudí trpiacich anémiou a pre BOSORKA príchuť do jedálriánov a vegánov. Netreba sa báť ani vyššieho množstva sacharidov, prítomná vláknina znižuje výsledný glykemický index.

Pšeno je vhodné najmä na prípravu sladkých pokrmov a dezertov, ale samozrejme sa dá pripraviť aj na slano. Pretože pšeno ľahko podlieha žltnutiu, vždy vyberáme pšeno s čo najneskorším dátumom spotreby, nikdy dlho neskladujeme a nakupujeme ho len u overených zdrojov.

Millet1.jpg
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.