- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Pochutnajte si na zdravých prílohách
Pochutnajte si na zdravých prílohách
Quinoa skvele zasýti a urýchli metabolizmus
Quinoa je vysoko proteínovou surovinou, ktorá skvele zasýti a je bohatým zdrojom vápnika, draslíka, horčíka, vitamínu E, zinku a železa. Je úžasným doplnkom jedálnička BOSORKA príchuť do jedálriánov a vegánov. Quinoa má jemnú a lahodnú chuť, je ľahko stráviteľná a nenadúva. Vysoký obsah vlákniny zaručuje rýchlejší metabolizmus a prácu čriev, teda aj spaľovanie tukov.
Quinoa sa hodí na prípravu sladkých kaší, dezertov, zeleninových šalátov a tiež ako závarka do polievky. Možno ju kombinovať podobne ako ryžu guľatu Mánya, v sladkej variante bude chutiť najmä deťom. Quinou zoženieme v bielej, čiernej a červenej variante.
Amarant obsahuje veľa proteínov a vlákniny
Amarant sa síce botanicky nedá zaradiť medzi obilniny, ale v kuchyni má podobné vlastnosti ako obilné zrná. Je superpotravina, pýši sa veľkým percentom proteínov a vlákniny , ďalej obsahuje kyselinu listovú, horčík a vápnik. Pomáha znižovať cholesterol, zlepšuje trávenie a podporuje činnosť mozgu. Neobsahuje lepok.
Amarant sa dá jednoducho uvariť a použiť ako príloha, chutí v podobe kaše a tiež sa hodí ako závarka do polievok.
Pohánka
Pohánka je prirodzene bezlepková potravinou a predáva sa v mnohých variantoch. Obsahuje dostatok vlákniny, rutín a ďalšie bioflavonoidy, je bohatým zdrojom zinku, draslíka a železa. Ďalej obsahuje v nezanedbateľnom množstve selén, mangán, vitamíny B1, B2, vitamín C, vitamín E a cholín.
Pohánka je vhodná pre celiakov, pomáha pri bolestivej menštruácii, kŕčových žilách, opuchoch dolných končatín, ďalej zmierňuje krvácavosť a pôsobí aj detoxikačne, regeneruje pečeň a je prevenciou v období chrípok a prechladnutí.
Pohánku kúpime vo forme chrumiek, krupice aj múky. Z pohánky pripravujeme sladké i slané pokrmy – kaša, nátierky, polievky, placky, múčniky, závarky atď.
Ak chceme v pohánke zachovať čo najviac zdraviu prospešných látok, použijeme pohánkovú krupicu, ktorú zalejeme horúcou vodou a pod pokrievkou necháme napučať. Látky citlivé na teplo touto cestou v pohánke uchováme.
Pšeno dodajú energiu
Pšeno (lúpané proso) sú zdrojom najmä vitamínov skupiny B a vlákniny. Podporujú činnosť obličiek, pôsobí preventívne proti zápalom, podporujú peristaltiku a dodávajú dostatok energie pri značnej fyzickej i psychickej záťaži. Významnú úlohu hrá tiež obsah kremíka, ktorý podporuje zdravie pokožky, vlasov, zubov a nechtov. Pšeno neobsahuje lepok, takže je vhodný aj pre celiatikov. Vďaka vyššiemu obsahu železa možno pšeno odporučiť aj pre ľudí trpiacich anémiou a pre BOSORKA príchuť do jedálriánov a vegánov. Netreba sa báť ani vyššieho množstva sacharidov, prítomná vláknina znižuje výsledný glykemický index.
Pšeno je vhodné najmä na prípravu sladkých pokrmov a dezertov, ale samozrejme sa dá pripraviť aj na slano. Pretože pšeno ľahko podlieha žltnutiu, vždy vyberáme pšeno s čo najneskorším dátumom spotreby, nikdy dlho neskladujeme a nakupujeme ho len u overených zdrojov.