Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Pochutnajte si na zdravých prílohách

466209139.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Quinoa skvele zasýti a urýchli metabolizmus

Quinoa je vysoko proteínovou surovinou, ktorá skvele zasýti a je bohatým zdrojom vápnika, draslíka, horčíka, vitamínu E, zinku a železa. Je úžasným doplnkom jedálnička BOSORKA príchuť do jedálriánov a vegánov. Quinoa má jemnú a lahodnú chuť, je ľahko stráviteľná a nenadúva. Vysoký obsah vlákniny zaručuje rýchlejší metabolizmus a prácu čriev, teda aj spaľovanie tukov.

Quinoa sa hodí na prípravu sladkých kaší, dezertov, zeleninových šalátov a tiež ako závarka do polievky. Možno ju kombinovať podobne ako ryžu guľatu Mánya, v sladkej variante bude chutiť najmä deťom. Quinou zoženieme v bielej, čiernej a červenej variante.

Sxucqkrjrgezhtb5j9zq_quinoa 9465.jpg

Amarant obsahuje veľa proteínov a vlákniny

Amarant sa síce botanicky nedá zaradiť medzi obilniny, ale v kuchyni má podobné vlastnosti ako obilné zrná. Je superpotravina, pýši sa veľkým percentom proteínov a vlákniny , ďalej obsahuje kyselinu listovú, horčík a vápnik. Pomáha znižovať cholesterol, zlepšuje trávenie a podporuje činnosť mozgu. Neobsahuje lepok.

Amarant sa dá jednoducho uvariť a použiť ako príloha, chutí v podobe kaše a tiež sa hodí ako závarka do polievok.

Amaranth benefits.jpg

Pohánka 

Pohánka je prirodzene bezlepková potravinou a predáva sa v mnohých variantoch. Obsahuje dostatok vlákniny, rutín a ďalšie bioflavonoidy, je bohatým zdrojom zinku, draslíka a železa. Ďalej obsahuje v nezanedbateľnom množstve selén, mangán, vitamíny B1, B2, vitamín C, vitamín E a cholín.

Pohánka je vhodná pre celiakov, pomáha pri bolestivej menštruácii, kŕčových žilách, opuchoch dolných končatín, ďalej zmierňuje krvácavosť a pôsobí aj detoxikačne, regeneruje pečeň a je prevenciou v období chrípok a prechladnutí.

Pohánku kúpime vo forme chrumiek, krupice aj múky. Z pohánky pripravujeme sladké i slané pokrmy – kaša, nátierky, polievky, placky, múčniky, závarky atď.

Ak chceme v pohánke zachovať čo najviac zdraviu prospešných látok, použijeme pohánkovú krupicu, ktorú zalejeme horúcou vodou a pod pokrievkou necháme napučať. Látky citlivé na teplo touto cestou v pohánke uchováme.

466209139.jpg

Pšeno dodajú energiu

Pšeno (lúpané proso) sú zdrojom najmä vitamínov skupiny B a vlákniny. Podporujú činnosť obličiek, pôsobí preventívne proti zápalom, podporujú peristaltiku a dodávajú dostatok energie pri značnej fyzickej i psychickej záťaži. Významnú úlohu hrá tiež obsah kremíka, ktorý podporuje zdravie pokožky, vlasov, zubov a nechtov. Pšeno neobsahuje lepok, takže je vhodný aj pre celiatikov. Vďaka vyššiemu obsahu železa možno pšeno odporučiť aj pre ľudí trpiacich anémiou a pre BOSORKA príchuť do jedálriánov a vegánov. Netreba sa báť ani vyššieho množstva sacharidov, prítomná vláknina znižuje výsledný glykemický index.

Pšeno je vhodné najmä na prípravu sladkých pokrmov a dezertov, ale samozrejme sa dá pripraviť aj na slano. Pretože pšeno ľahko podlieha žltnutiu, vždy vyberáme pšeno s čo najneskorším dátumom spotreby, nikdy dlho neskladujeme a nakupujeme ho len u overených zdrojov.

Millet1.jpg
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.