
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Poctivá babičkina fazuľová polievka: jedlo, ktoré zahreje a zasýti
Poctivá babičkina fazuľová polievka: jedlo, ktoré zahreje a zasýti

Keď sa z hrnca začne šíriť vôňa údeného mäsa a cesnaku, hneď je jasné, že na stole čoskoro pristane niečo výnimočné.
Fazuľová polievka podľa babičkinho receptu patrí k tým, ktoré nielen zasýtia, ale aj potešia dušu. Je hustá, jemne pikantná, s lahodnou chuťou, ktorá rozvonia celú kuchyňu.
Fazuľová polievka – jednoduchá, lacná a vďačná klasika
Každá rodina má svoju verziu fazuľovej polievky. Niekto ju pripravuje s kyslou kapustou, iný s klobásou či smotanou, ktorá jej dodá svetlý odtieň a krémovú chuť.
Základ však zostáva rovnaký – fazule. Tie sú cenovo dostupné, dobre skladovateľné a výborne zasýtia. Aj z pár hrstí fazúľ sa dá uvariť sýta polievka, ktorá bez problémov nahradí hlavné jedlo.
Tento tradičný recept spája chuť údeného mäsa, cesnaku a smotany. Výsledkom je bohatá, výživná polievka, ktorú si zamilujú deti aj dospelí.
Ako pripraviť fazule, aby boli mäkké a chutné
- Najlepšie sa hodia veľké biele alebo pestré fazule – držia tvar a nerozvaria sa.
- Suché fazule treba vopred namočiť aspoň na 8 až 12 hodín (ideálne cez noc). Skráti sa tým čas varenia a zlepší stráviteľnosť.
- Vodu, v ktorej sa fazule máčali, vždy vylejeme a fazule varíme v čerstvej.
- Menšie druhy, ako adzuki či drobné biele fazule, postačí namočiť kratšie.
- Ak sú fazule staršie, rátajte s dlhším varením – ich šupka býva tvrdšia a potrebujú viac času, aby zmäkli.
Tajomstvo chuti: vývar z údeného mäsa
- Najlepší základ vznikne z pomaly varených údených rebier. Po hodine a pol varenia získate vývar plný chuti, ktorý nepotrebuje žiadny bujón.
- Ak je mäso slané viac, ako by ste chceli, časť vývaru zlejte a doplňte čistou vodou.
- Bobkový list, celé korenie či nové korenie pridávajte hneď na začiatku, aby sa ich vôňa naplno rozvinula.
- Fazule môžete variť priamo v tomto vývare, alebo zvlášť – obe možnosti fungujú skvelo.
Ako doladiť hustotu a chuť polievky
- Zemiaky vkladajte až po tom, čo sú fazule mäkké – inak sa rozvaria skôr.
- Polievku možno zahustiť múkou rozmiešanou vo vode alebo zápražkou. Pridávajte ju pomaly a za stáleho miešania.
- Ak je polievka hustejšia, zrieďte ju vývarom alebo horúcou vodou.
- Ak je príliš riedka, pomôže rozpučenie pár fazúľ či kúskov zemiakov priamo v hrnci.
Dochucovanie a malé triky od babičky
- Cesnak roztlačený so soľou pridajte až nakoniec – dodá výraznú, no nie prenikavú chuť.
- Pár kvapiek octu polievku krásne oživí, ale pridávajte ho až po uvarení, inak by fazule mohli zostať tvrdé.
- Smotanu na varenie nechajte ohriať na izbovú teplotu a vmiešajte ju do odstavenej polievky – tým zabránite jej zrazeniu.
- Ak je polievka presolená, vložte do nej na pár minút uvarený zemiak. Ten prebytočnú soľ „vytiahne“ a chuť sa vyváži.
Recept na babičkinu fazuľovú polievku
Suroviny na približne 10 porcií:
- 500 g veľkých bielych (alebo menších) fazúľ
- 1 kg údených rebier
- 15 guličiek nového korenia
- 10 guličiek čierneho korenia
- 5 bobkových listov
- soľ podľa chuti
- 2 strúčiky cesnaku
- 8 zemiakov
- 2–3 PL hladkej múky na zahustenie
- 5 litrov vody (prípadne viac podľa potreby)
- 1 PL octu
- 200 ml smotany na varenie (12 %)
Postup prípravy:
- Fazuľu večer pred varením namočte do studenej vody. Menšie odrody môžete nechať kratšie.
- Do veľkého hrnca vložte údené rebrá, scedené fazule, koreniny a soľ. Zalejte vodou a pomaly varte asi 1,5 hodiny, kým mäso aj fazule zmäknú.
- Mäso vyberte, oddelte od kostí, nakrájajte a vráťte späť do vývaru.
- Pridajte ošúpané a nakrájané zemiaky. Ak je potrebné, doplňte vodu a nechajte zovrieť.
- Polievku zahustite múkou rozmiešanou vo vode, dobre premiešajte a varte ešte asi 10 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Na záver dochuťte octom a primiešajte smotanu.
Hotová polievka má mať krémovú konzistenciu a jemne kyslastú chuť. Podávajte s krajcom čerstvého chleba – a pripravte sa na to, že jeden tanier stačiť určite nebude.