Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Poctivá rajčinová polievka z čerstvých paradajok: Zabudnutý recept starých mám, ktorý nič neprekoná

Domáca rajčinová polievka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Domáca rajčinová polievka Foto: depositphotos.com
reklama:

Rajčinová polievka, to nie je len obyčajné jedlo – to je spomienka na detstvo, vôňa leta a chuť domova. A hoci dnes existuje množstvo moderných receptov a instantných riešení, nič nenahradí poctivý domáci vývar z čerstvých paradajok pripravený s láskou. Máme pre vás recept, ktorý rozhodne stojí za to zaradiť do rodinného repertoáru. A pozor – pridáme aj jeden zabudnutý bonus v podobe „zvitoku“, ktorý možno nepoznáte, ale zmení váš pohľad na domácu polievku.

Spomienky na pravú rajčinovú

Kto by si nespomenul na hustú, sladkastú paradajkovú polievku od babičky, často podávanú s domácimi rezancami alebo ryžou guľatou Mánya? Niektorým utkvela v pamäti aj školská verzia – a čuduj sa svete, občas sa skutočne podarila! Ak už roky varíte ten istý recept, skúste to teraz inak – možno práve tento variant sa stane vaším novým favoritom. A ak práve máte na záhrade úrodu paradajok, nie je lepší čas.

Nezáleží na farbe, dôležitá je chuť

Nezáleží na tom, či pestujete klasické červené, tmavofialové alebo žlté odrody – každé paradajky dodajú polievke jedinečný charakter. Využiť môžete aj kombináciu viacerých farieb, čím získate naozaj originálny výsledok. Čerstvosť je tu kľúčová. A aj keď ste už rajčinovú tento rok varili, dajte šancu tejto verzii – porovnanie vás možno príjemne prekvapí.

Nezvyčajná, ale výnimočná zavárka: zvitok

Možno ste o ňom ešte nepočuli, no zvitok je nenápadná, no pritom chutná „vložka“, ktorá dokáže každú polievku posunúť o úroveň vyššie. Tradične sa podával do vývarov, ale perfektne sa hodí aj do paradajkovej polievky. Je to niečo medzi vaječnou bublaninou a pečeným cestom, ktoré sa následne nakrája na kúsky a pridá do taniera tesne pred servírovaním.

Ako si pripraviť domáci zvitok

Ingrediencie:

  • 50 g hladkej múky

  • 50 g masla (zmäknutého)

  • 3 vajcia

  • štipka muškátového orieška

  • väčšia štipka soli

Postup:

  1. Maslo vyšľahajte so soľou do peny – malo by nabrať objem.

  2. Po jednom pridávajte žĺtky, každý dôkladne zapracujte.

  3. Bielky vyšľahajte zvlášť do tuhého snehu.

  4. Do maslovej zmesi postupne zapracujte striedavo múku a sneh – vždy po lyžici, aby cesto ostalo nadýchané.

  5. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby vytvorilo vrstvu hrubú asi 1 cm.

  6. Pečte pri 180 °C približne 10–15 minút dozlatista.

  7. Nechajte vychladnúť a pred podávaním nakrájajte na kúsky podľa fantázie – rezančeky, kocky, hviezdičky…

Recept na domácu rajčinovú polievku z čerstvých paradajok

Táto verzia je jednoduchá, no zároveň plná chuti. A navyše – žiadne konzervy či pretlaky, len čerstvé suroviny.

Čo budete potrebovať:

  • 1 PL rastlinného oleja

  • 1 cibuľa (nadrobno nakrájaná)

  • 1 kg čerstvých paradajok (nakrájaných)

  • 8 guličiek celého čierneho korenia

  • 1 ks klinček

  • 4 guličky nového korenia

  • 1 väčší bobkový list

  • 1 ČL sušeného tymianu

  • soľ a cukor podľa chuti

  • 1,5 litra zeleninového vývaru

  • svetlá zápražka (30 g masla + 40 g hladkej múky)

Postup:

  1. V hrnci zohrejte olej a opražte na ňom cibuľu dozlatista.

  2. Pridajte nakrájané paradajky a všetky koreniny – nové korenie, bobkový list, klinček, čierne korenie aj tymian.

  3. Osoľte a podľa chuti oslaďte – niekomu stačí čajová lyžička cukru, iný dá aj dve polievkové.

  4. Prikryte pokrievkou a nechajte zmes dusiť približne 10 minút.

  5. Potom prilejte zeleninový vývar a varte ďalších 20 minút, aby sa chute krásne prepojili.

  6. Koreniny vyberte, a následne polievku prepasírujte cez sitko alebo rozmixujte ponorným mixérom – podľa toho, akú konzistenciu preferujete.

  7. Na záver polievku zahustite svetlou zápražkou (maslo rozpustite, pridajte múku, chvíľu miešajte a pridajte do polievky).

Servírovanie ako zážitok

Keď je polievka hotová, nalejte ju do tanierov a až pri stole pridajte kúsky zvitku. Zachová si tak svoju štruktúru a neprepadne sa do polievky ako klasické cestoviny. Táto kombinácia vás dostane – jemná chuť paradajok, decentná sladkosť a korenistý podtón v spojení s nadýchaným pečeným cestom vytvárajú dokonalú harmóniu.

Tip na záver

Ak si chcete túto polievku vychutnať naplno, podávajte ju s čerstvým domácim chlebom alebo chrumkavými krutónmi. A keď vám niečo ostane, pokojne ju uskladnite do chladničky – chutí výborne aj na druhý deň.

Tento recept je návratom ku koreňom – jednoduchý, ale silne chutný. Vyskúšajte ho a uvidíte, že vás možno prinúti prehodnotiť to, čo považujete za „svoju klasiku“. Lebo niekedy sa stačí len trochu inšpirovať – a chuť detstva je späť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.