Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Poctivé babičkine koláče: voňavá spomienka, ktorú si zvládneš pripraviť aj doma

Poctivé babičkine koláče: voňavá spomienka, ktorú si zvládneš pripraviť aj doma
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Poctivé babičkine koláče: voňavá spomienka, ktorú si zvládneš pripraviť aj doma Foto: depositphotos.com
reklama:

Kysnuté koláče sú klasikou, ktorá sa dedí z generácie na generáciu.

Mäkké cesto, voňavá plnka a chrumkavá posýpka – to je trojica, ktorá robí z obyčajného popoludnia malý sviatok. Ak ich pripravíte s trpezlivosťou, odmenou vám bude vôňa, čo naplní celý dom, a chuť, ktorú si budete pamätať ešte dlho.

Nie je nič lepšie, ako keď sa z rúry šíri aróma čerstvo pečených koláčov, a vy viete, že ich chuť bude presne taká, ako si ju pamätáte z detstva. Poďme si spoločne pripomenúť, ako sa piekli poctivé domáce koláče – s časom, starostlivosťou a srdcom.

Suroviny na jednu dávku

  • 500 g hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 250 ml mlieka
  • 6 kociek cukru
  • 200 ml oleja
  • štipka soli
  • 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
  • plnka podľa chuti (tvaroh, lekvár, mak, orechy…)
  • 1 vajce na potretie

Postup krok za krokom

  1. Najprv kvások.
    Zohrejte mlieko, aby bolo len vlažné, a pridajte cukor, trochu múky a rozdrobené droždie. Nechajte ho asi 10–15 minút pracovať na teplom mieste, kým sa na povrchu neobjavia bublinky.
  2. Vymiešajte mäkké cesto.
    Do veľkej misy dajte preosiatu múku, pridajte štipku soli, kvások, žĺtky a olej. Rukami alebo hákom na cesto vypracujte hladkú hmotu, ktorá sa nelepí. Cesto prikryte a nechajte ho kysnúť, kým nenarastie približne na dvojnásobok.
  3. Pripravte si plech a rúru.
    Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vystlite papierom na pečenie, aby sa koláče neprichytili.
  4. Tvarujte koláčiky.
    Cesto rozdeľte na rovnaké kúsky, z ktorých urobíte guľky. Uložte ich na plech s malými odstupmi a nechajte ich ešte chvíľu podkysnúť. Potom ich roztlačte dlaňou alebo pohárom – tak, aby uprostred vznikol priestor na plnku.
  5. Plňte a zdobte.
    Dolky naplňte podľa chuti – tvarohom, slivkovým lekvárom alebo makovou zmesou. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a môžete ich posypať maslovou posýpkou. Tá vytvorí krásne voňavú a chrumkavú vrstvu.
  6. Pečte dozlatista.
    Koláče pečte v strede rúry približne 20 minút, kým nezískajú zlatohnedý odtieň. Po vytiahnutí ich môžete prevoňať trochou rozpusteného masla s kvapkou rumu – dodá im jemnosť a tradičnú chuť.

Tip na záver

Každý koláčik môže byť iný – jeden s tvarohom, ďalší s lekvárom, iný s makom. Skvelo chutia aj v kombinácii viacerých plniek naraz. Posypte ich mletými mandľami, hrozienkami alebo orieškami a vytvorte si vlastnú „babičkinu“ verziu.

Kysnuté koláče nie sú len dezert. Sú to spomienky na nedeľné popoludnia, vôňu domova a chuť, ktorú nič nenahradí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.