- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Poctivé babičkine koláče: voňavá spomienka, ktorú si zvládneš pripraviť aj doma
Poctivé babičkine koláče: voňavá spomienka, ktorú si zvládneš pripraviť aj doma
Kysnuté koláče sú klasikou, ktorá sa dedí z generácie na generáciu.
Mäkké cesto, voňavá plnka a chrumkavá posýpka – to je trojica, ktorá robí z obyčajného popoludnia malý sviatok. Ak ich pripravíte s trpezlivosťou, odmenou vám bude vôňa, čo naplní celý dom, a chuť, ktorú si budete pamätať ešte dlho.
Nie je nič lepšie, ako keď sa z rúry šíri aróma čerstvo pečených koláčov, a vy viete, že ich chuť bude presne taká, ako si ju pamätáte z detstva. Poďme si spoločne pripomenúť, ako sa piekli poctivé domáce koláče – s časom, starostlivosťou a srdcom.
Suroviny na jednu dávku
- 500 g hladkej múky
- 2 žĺtky
- 250 ml mlieka
- 6 kociek cukru
- 200 ml oleja
- štipka soli
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
- plnka podľa chuti (tvaroh, lekvár, mak, orechy…)
- 1 vajce na potretie
Postup krok za krokom
- Najprv kvások.
Zohrejte mlieko, aby bolo len vlažné, a pridajte cukor, trochu múky a rozdrobené droždie. Nechajte ho asi 10–15 minút pracovať na teplom mieste, kým sa na povrchu neobjavia bublinky. - Vymiešajte mäkké cesto.
Do veľkej misy dajte preosiatu múku, pridajte štipku soli, kvások, žĺtky a olej. Rukami alebo hákom na cesto vypracujte hladkú hmotu, ktorá sa nelepí. Cesto prikryte a nechajte ho kysnúť, kým nenarastie približne na dvojnásobok. - Pripravte si plech a rúru.
Rúru predhrejte na 180 °C. Plech vystlite papierom na pečenie, aby sa koláče neprichytili. - Tvarujte koláčiky.
Cesto rozdeľte na rovnaké kúsky, z ktorých urobíte guľky. Uložte ich na plech s malými odstupmi a nechajte ich ešte chvíľu podkysnúť. Potom ich roztlačte dlaňou alebo pohárom – tak, aby uprostred vznikol priestor na plnku. - Plňte a zdobte.
Dolky naplňte podľa chuti – tvarohom, slivkovým lekvárom alebo makovou zmesou. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a môžete ich posypať maslovou posýpkou. Tá vytvorí krásne voňavú a chrumkavú vrstvu. - Pečte dozlatista.
Koláče pečte v strede rúry približne 20 minút, kým nezískajú zlatohnedý odtieň. Po vytiahnutí ich môžete prevoňať trochou rozpusteného masla s kvapkou rumu – dodá im jemnosť a tradičnú chuť.
Tip na záver
Každý koláčik môže byť iný – jeden s tvarohom, ďalší s lekvárom, iný s makom. Skvelo chutia aj v kombinácii viacerých plniek naraz. Posypte ich mletými mandľami, hrozienkami alebo orieškami a vytvorte si vlastnú „babičkinu“ verziu.
Kysnuté koláče nie sú len dezert. Sú to spomienky na nedeľné popoludnia, vôňu domova a chuť, ktorú nič nenahradí.
