
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Poctivý bravčový guláš (nielen) pre skutočných chlapov
Poctivý bravčový guláš (nielen) pre skutočných chlapov

Bravčový guláš predstavuje chutnú a zároveň rýchlejšie pripravenú alternatívu ku klasickému hovädziemu gulášu, ktorý môže pri dôkladnom udusení vyžadovať aj niekoľko dlhých hodín. Ak však máte radi pravý, poctivý guláš, nemusíte sa báť siahnuť po bravčovom mäse. Čas prípravy je značne kratší, no výsledok je stále neodolateľný. Nasledujúci recept dokáže osloviť každého milovníka domácej kuchyne a určite ním nič nepokazíte.
Guláš a jeho popularita
Guláš sa na Slovensku objavuje v širokom spektre podôb a patrí medzi pokrmy, ktoré sú zároveň výdatné, voňavé a veľmi obľúbené. Mnohí ľudia si ho spájajú najmä s hovädzím mäsom, no pravdou je, že bravčový guláš môže byť nemenej chutný. A ak sa ponáhľate alebo jednoducho preferujete mäso, ktoré zmäkne za kratší čas, práve bravčové je ideálnou voľbou.
Historicky sa guláš rozšíril najmä z Maďarska, kde ho mnohí považujú za národné jedlo. V skutočnosti jeho pôvod siaha až do Turecka, i keď tam vyzeral celkom inak než dnes. Práve v Maďarsku sa začala pridávať mletá paprika, ktorá prepožičala gulášu typickú chuť a farbu, vďaka čomu si získal popularitu takmer po celom svete.
Možno ste už niekedy počuli, že v guláši sa dá hovädzie nahradiť napríklad aj hubami, ak hľadáte ľahšiu či BOSORKA príchuť do jedálriánsku variantu. Avšak, ak ostaneme pri mäsovej klasike, bravčová verzia dokáže prekvapiť príjemne krátkym časom varenia, a to bez kompromisu na kvalite či chuti.
Výber mäsa – kľúč k úspechu
Pri plánovaní bravčového guláša máte viacero možností:
- Bravčové stehno : Ide o veľmi chudé mäso, ktoré obsahuje minimum tuku. Výborne sa hodí pre ľudí, ktorí si potrpia na jemnejšiu chuť alebo diétnejšie jedlá.
- Bravčová krkovička: Má o čosi vyšší obsah tuku, čo zvyčajne znamená šťavnatejšie mäso. Pri varení sa totiž nevysuší a guláš tak získava bohatú, plnú chuť.
- Bravčové plece: Vhodná, kompromisná alternatíva, keďže nejde o príliš mastný kúsok, no stále si zachováva dostatok šťavnatosti.
V klasickom hovädzom guláši je mäso často nutné dusiť dve až tri hodiny, aby sa úplne rozpadalo a rozpúšťalo na jazyku. Pri bravčovom mäse sa však doba prípravy skráti zhruba o polovicu, čo je ideálne, ak nemáte priveľa času.
Recept na poctivý bravčový guláš
Suroviny (približne pre 4 osoby):
- 500 g bravčového stehna (príp. pleca alebo krkovičky)
- 3 väčšie cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g bravčovej masti (môže byť aj olej, ale masť dodá autentickejšiu chuť)
- ½ lyžičky majoránu
- 10 guličiek čierneho korenia (prípadne drveného)
- ⅓ lyžičky rasce
- ½ lyžičky soli (alebo podľa chuti)
- 1 lyžica mletej papriky (pikantná, ak máte radi ostré jedlá)
- cca 3 lyžice mäsového vývaru na podlievanie (a neskôr ďalších 500 ml až 700 ml vývaru na dokončenie)
- 700 ml vody na doplnenie tekutiny počas varenia (množstvo si môžete upraviť podľa hustoty)
- prípadne hotová zápražka alebo trocha múky na zahustenie
Postup krok za krokom
-
Predpríprava mäsa a zeleniny
- Bravčové mäso pokrájajte na väčšie kocky, aby si zachovalo šťavnatosť.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a cesnak si pripravte na prelisovanie.
-
Orestovanie cibule
- Vo väčšom hrnci rozohrejte bravčovú masť. Môže byť aj kombinácia masti a oleja, ak chcete dosiahnuť jemnejšiu konzistenciu.
- Pri strednej teplote orestujte cibuľu dozlatista. Dávajte pozor, aby neprihorela, pretože by mohla dať gulášu horkú príchuť.
-
Zatiahnutie mäsa
- Pridajte kúsky bravčového mäsa k cibuli a opražte ich zo všetkých strán. Mäso sa takto „zatiahne“ a neskôr zostane krásne šťavnaté.
-
Dochutenie základnými koreninami
- Vhoďte do hrnca majorán, prelisovaný cesnak, guličky čierneho korenia, rascu a soľ. Množstvo soli môžete prispôsobiť podľa vlastných preferencií.
-
Postupné podlievanie
- Do zmesi vlejte asi tri lyžice mäsového vývaru a nechajte tekutinu skoro úplne odpariť.
- Tento proces opakujte ešte približne tri razy. Výsledkom bude rozvarená cibuľka, ktorá vám pomôže so zahustením omáčky.
-
Pridanie papriky a väčšieho množstva vývaru
- Keď sa vývar odparí aj po štvrtý raz, pridajte do hrnca mletú papriku. Ak máte radi pikantný guláš, použite ostrú papriku alebo časť sladkej a časť pálivej.
- Zalejte mäso zvyškom vývaru (približne 500 ml) a pridajte aj odhadovaných 700 ml vody. Tieto pomery si môžete upraviť podľa požadovanej hustoty guláša.
-
Dusenie do mäkka
- Hrniec prikryte pokrievkou a nechajte guláš variť na miernom plameni, kým mäso nebude mäkké. Čas varenia sa zvyčajne pohybuje okolo 60 až 90 minút, v závislosti od veľkosti kociek a typu bravčového mäsa.
-
Prípadné zahustenie
- Ak chcete dosiahnuť hustejšiu omáčku, môžete na konci varenia primiešať hotovú zápražku alebo menšie množstvo múky rozmiešanej vo vode. Robte to však postupne, aby guláš nezostal príliš hustý.
-
Servírovanie
- Najtradičnejšie sa guláš podáva s knedľou, no vynikajúco chutí aj s čerstvým chlebom. Ak preferujete niečo ľahšie, môžete siahnuť po pečive z celozrnnej múky, alebo k nemu ponúknuť iba zeleninový šalát pre sviežu prílohu.
Tip navyše: variácie a zaujímavosti
- Sviežejšia verzia: Ak chcete do guláša zakomponovať viac zeleniny, môžete v závere pridať napríklad kúsky papriky, rajčín či mrkvy. Tie jedlo ozvláštnia nielen farbou, ale aj nutričnými benefitmi.
- Dochutenie do pikantna: Milovníci ostrejších jedál môžu pridať sušenú čili papričku alebo štipľavú paprikovú pastu.
- Prehĺbenie chuti: Niektorí kuchári pridávajú do základu i malé množstvo čierneho piva či červeného vína, ktoré zintenzívni chuť omáčky.
Guláš je mimoriadne flexibilný pokrm, s ktorým sa dá v kuchyni experimentovať. Vďaka tomu sa nikdy neomrzí a môžete si ho prispôsobiť vlastným chuťovým preferenciám. Ak vás lákajú aj iné rýchle vylepšenia, spomeňte si na rôzne triky s lístkovým cestom či ďalšie jednoduché vychytávky, ktoré vám pomôžu stať sa na chvíľu kráľovnou či kráľom kuchyne.
Zhrnutie
Bravčový guláš je skvelou alternatívou ku klasike z hovädzieho mäsa, ktorú v mnohých ohľadoch predčí najmä kratším časom prípravy. Získate tak šťavnaté, voňavé a lahodné jedlo, ktoré nie je náročné na suroviny ani na váš čas. Vďaka tomu, že bravčové mäso zmäkne rýchlejšie, si môžete pochutnať na domácom guláši aj vtedy, keď nemáte pol dňa na varenie. Nech už sa rozhodnete pre bravčovú krkovičku, stehno či plece, s dobrým základom a koreninami tento pokrm zaručene pohladí chuťové bunky všetkých milovníkov slovenskej aj medzinárodnej kuchyne.
Prajem vám dobrú chuť a veľa radosti pri príprave aj vychutnávaní tohto výdatného guláša!