Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Poctivý domáci mazanec ako od babičky: Tradícia, ktorá nepopraská

Poctivý domáci mazanec ako od babičky: Tradícia, ktorá nepopraská
Poctivý domáci mazanec ako od babičky: Tradícia, ktorá nepopraská Foto: depositphotos.com
reklama:

S príchodom jari sa opäť pripomína jedno z najkrajších období roka – Veľká noc. Čas, keď sa po pôstnom období opäť vracia radosť, spoločné chvíle pri stole a vôňa čerstvo upečeného pečiva. Ak sa chystáte uctiť si tradície našich predkov, nemal by na vašom stole chýbať ani jeden z najklasickejších symbolov týchto sviatkov – nadýchaný veľkonočný mazanec.

A my vám prezradíme, ako ho pripraviť tak, aby bol krásne zlatistý, vláčny a hlavne – aby nepraskol.

Odkiaľ sa vlastne mazanec vzal?

Pečenie mazanca má v našich končinách dlhú históriu. Tradične sa pripravoval na Bielu sobotu, aby bol na Veľkonočnú nedeľu čerstvý a pripravený na slávnostné raňajky. Predtým, než sa doň rodina pustila, niesol sa do kostola na požehnanie. Práve tento akt pomazania dal vzniknúť jeho názvu – „mazanec“.

Veľkonočný mazanec má tvar bochníka, čo nie je náhoda – predstavuje totiž symbol hojnosti a nového života po období pôstu. A ak ste si niekedy všimli krížik, ktorý sa naň pred pečením vyrýva nožom – ten pripomína obetu Ježiša Krista.

Čo budete na mazanec potrebovať?

Pripravte si nasledovné suroviny:

  • 150 g polohrubej múky

  • 150 g hladkej múky

  • 40 g cukru

  • 120 ml mlieka

  • 60 g masla

  • 20 g čerstvého droždia

  • štipka soli

  • strúhaná citrónová kôra

  • 2 žĺtky

  • 30 až 40 g hrozienok (ak ich máte radi)

Na potretie: 1 žĺtok + lyžička mlieka
Na ozdobenie: mandľové lupienky

Ako na to, aby bol mazanec nadýchaný a nepraskol?

  1. Začnite kváskom: Vlažné (nie horúce) mlieko zmiešajte s cukrom a droždím, nechajte približne 15 minút pracovať. Kvasinky sa prebudia a vznikne krásne nadýchaný základ.

  2. Pripravte si cesto: Do veľkej misy preosejte oba typy múky, prisypte štipku soli. Medzitým si v hrnčeku jemne roztopte maslo a dajte ho bokom trochu vychladnúť.

  3. Spojte suroviny: Do kvásku zašľahajte žĺtky a celú zmes pridajte k múke. Postupne pridávajte roztopené maslo a citrónovú kôru. Vymiesite vláčne, elastické cesto, ktoré sa nelepí. Na záver vmiešajte hrozienka.

  4. Kysnutie: Cesto zakryte utierkou, nechajte kysnúť aspoň 2–3 hodiny pri izbovej teplote. Počas kysnutia ho môžete raz-dvakrát jemne premiesiť – to mu len prospeje.

  5. Formovanie bochníka: Z vykysnutého cesta vytvarujte guľatý mazanec a položte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte ešte 20 minút odpočívať.

  6. Záverečné úpravy: Povrch potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom, na vrchu urobte krížik a bohato posypte mandľovými lupienkami.

  7. Pečenie: Vložte do predhriatej rúry na 180 °C a pečte približne 30 minút. Ak by začal príliš skoro hnednúť, prekryte ho papierom na pečenie alebo kúskom alobalu.

  8. Chladnutie: Po upečení nechajte úplne vychladnúť – a až potom krájajte.

Tip na záver

Nech už ho budete podávať s maslom, džemom alebo len tak ku káve či čaju, tento mazanec zmizne z taniera rýchlosťou blesku. Vďaka tomuto postupu budete mať istotu, že sa cesto nezdvihne nerovnomerne ani nepraskne, a zároveň si zachová krásnu nadýchanú štruktúru.

Prajeme vám pokojné sviatky a veľa radosti pri pečení aj ochutnávaní!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.