Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Poctivý hovädzí vývar: Neoceniteľný pomocník pri chorobách aj v bežnej kuchyni

Správny hovädzí vývar by mal byť číri, chutný a extra silný
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Správny hovädzí vývar by mal byť číri, chutný a extra silný Foto: depositphotos.com
reklama:

Hovädzí vývar patrí medzi najlepšie domáce „lieky“ na podporu imunity, obzvlášť v období chrípok, nachladnutí či iných respiračných ochorení. Už naše staré mamy vedeli, že silná vývarová polievka je plná chutí, vitamínov a minerálov, ktoré dokážu organizmus doslova postaviť na nohy. Ak chcete aj vy pripraviť taký vývar, pred ktorým by zmäkla nejedna babička, čítajte ďalej a dozviete sa, ako na to.

Prečo sa oplatí variť hovädzí vývar?

Hovädzí vývar v sebe nesie intenzívnu chuť, príjemnú vôňu a bohaté nutričné hodnoty. Základom je, aby ste si vybrali kvalitné mäso, ideálne s kosťami – tie totiž obsahujú obrovské množstvo minerálov, ako sú horčík, sodík, draslík, vápnik, ale aj síru, kremík či fosfor. V hovädzej kosti sa navyše nachádza morek, ktorý je zdrojom vitamínov A, K a C a tiež dôležitých stopových prvkov, ako sú zinok, selén či mangán.

Práve z tohto dôvodu je hovädzí vývar:

  • Podporným prostriedkom pri chorobách: Pomáha pri nachladnutí, kašli a dráždení hrdla, pretože zahreje organizmus a dodá mu energiu.

  • Liek na žalúdok: Veľa ľudí ho oceňuje po „náročnom“ večierku, keď potrebujú uľaviť podráždenému žalúdku a doplniť tekutiny.

  • Pomocníkom pri nechutenstve: Ak niekto trpí nedostatkom apetítu, môže sa dočasne kŕmiť čistým vývarom bez zeleniny a rezancov, aby postupne nabral silu.

Ako vývar ovplyvňuje zdravie a imunitu

Poctivý hovädzí vývar je známy tým, že podporuje obranyschopnosť organizmu. Obsahuje rad dôležitých živín a pomáha pri dopĺňaní tekutín, čo je mimoriadne cenné práve pri chrípkach či iných infekciách. Mnohí ho obľubujú aj preto, že dokáže upokojiť žalúdok a uľaviť pri nevoľnosti. Dôležité však je variť ho dlhší čas, aby sa z mäsa a kostí uvoľnili všetky prospešné látky a aby vývar získal žiadanú silu.

Vyčarujte z vývaru aj iné pokrmy

Ak ste už priam „prejedení“ klasickej vývarovej polievky s rezancami, určite ho nevyhadzujte. Môžete ho využiť napríklad pri príprave rizota, do ktorého prinesie nádhernú hĺbku chuti a šťavnatosť. Vývar sa tiež dá zamraziť do menších nádobiek či formičiek na ľad – vždy, keď budete v kuchyni potrebovať doladiť chuť omáčky alebo dodať šmrnc zeleninovému jedlu, stačí siahnuť po takejto kocke vývaru. Jednoducho ju prihodíte do pripravovaného jedla a máte po ruke rýchle a praktické riešenie.

Najlepší hovädzí vývar si pýta kvalitné suroviny

Pri príprave hovädzieho vývaru je prvým krokom výber poriadneho mäsa s kosťami. Okrem toho budete potrebovať koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen a zeler), cibuľu, cesnak a voňavé koreniny. Nasleduje stručný prehľad surovín:

  • 2 kg hovädzieho mäsa s kosťou

  • 4 l vody

  • 1 cibuľa

  • 100 g mrkvy

  • 100 g zeleru

  • 100 g koreňového petržlenu

  • Petržlenová vňať

  • 2 strúčiky cesnaku

  • Nové korenie, bobkový list, celé čierne korenie, soľ

Postup krok za krokom

  1. Vloženie mäsa do hrnca
    Do veľkého hrnca rozložte hovädzie mäso spolu s kosťami a zalejte ich studenou vodou. Dajte na sporák a priveďte k varu.

  2. Varte pomaly a zbierajte penu
    Akonáhle vývar zovrie, znížte teplotu tak, aby voda len jemne prebublávala. Tento jemný var je dôležitý, pretože pomáha získať krištáľovo čistý vývar. Občas skontrolujte hladinu a zbierajte zvrchu vytvorenú penu (tzv. kal) – ide o bielkoviny a nadbytočný tuk, ktorý by mohol polievku zakaliť.

  3. Dlhé pomalé varenie
    Takto pomaly varte približne tri hodiny. Kľúčom k silnému vývaru je trpezlivosť, takže sa neoplatí nič unáhliť. Postupne sa do vody uvoľňujú látky z kostí a mäsa, ktoré robia vývar výnimočne chutným a prospešným.

  4. Pridanie zeleniny a korenín
    Po približne troch hodinách vložte do hrnca rozpolenú cibuľu (môže byť aj so šupkou), dva strúčiky cesnaku, na väčšie kusy nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Pridajte aj bobkový list, nové korenie a celé čierne korenie. Varte ešte ďalšiu hodinu až dve, stále na miernom ohni, a prípadne ďalej zberajte penu.

  5. Finálne dochutenie
    Keď je vývar hotový, opatrne ho preceďte cez husté sitko alebo plátenú utierku, aby ste mali krásne čistú tekutinu. Mäso pokrájajte na kúsky, rovnako aj zeleninu, a vráťte späť do polievky. Osoľte a dochuťte podľa potreby. Rezance uvarte zvlášť a pridajte ich tesne pred servírovaním. Na záver môžete pridať aj čerstvú petržlenovú vňať.

Rady a tipy navyše

  • Ako zachrániť zakalený vývar: Ak sa napriek snahe stane, že sa vývar zakalí, môžete ho precediť cez plátenú utierku alebo použiť bielok vyšľahaný s trochou vody – ten sa s kalom naviaže a pomáha vyčistiť polievku.

  • Využitie zvyšku vývaru: Ak máte veľké množstvo vývaru, určite ho nevyhadzujte. Dajte si ho do mraziacich nádob, aby ste neskôr len vytiahli „kocku“ a použili ju ako základ do omáčky či iných jedál.

  • Zelenina podľa sezóny: Hovädzí vývar môžete rôzne obmieňať podľa momentálne dostupnej zeleniny – na jar využite chrumkavú mladú mrkvu, prípadne iné druhy koreňovej zeleniny, ktoré zohľadnia sezónnu ponuku na farmárskych trhoch.

Hovädzí vývar je skutočným pokladom v kuchyni. Pomáha pri oslabení organizmu, upokojuje žalúdok a dodáva telu všetky dôležité živiny, ktoré potrebuje na rýchle zotavenie. Ak navyše chcete prekvapiť rodinu či hostí skutočne luxusnou polievkou, nebojte sa investovať čas a kúpiť kvalitné suroviny. Výsledkom bude liečivý pokrm, ktorý zahreje na tele i na duši – a ktorý si ľudia s radosťou dajú aj vo chvíľach, keď práve nie sú chorí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.