
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Poctivý hovädzí vývar: Neoceniteľný pomocník pri chorobách aj v bežnej kuchyni
Poctivý hovädzí vývar: Neoceniteľný pomocník pri chorobách aj v bežnej kuchyni

Hovädzí vývar patrí medzi najlepšie domáce „lieky“ na podporu imunity, obzvlášť v období chrípok, nachladnutí či iných respiračných ochorení. Už naše staré mamy vedeli, že silná vývarová polievka je plná chutí, vitamínov a minerálov, ktoré dokážu organizmus doslova postaviť na nohy. Ak chcete aj vy pripraviť taký vývar, pred ktorým by zmäkla nejedna babička, čítajte ďalej a dozviete sa, ako na to.
Prečo sa oplatí variť hovädzí vývar?
Hovädzí vývar v sebe nesie intenzívnu chuť, príjemnú vôňu a bohaté nutričné hodnoty. Základom je, aby ste si vybrali kvalitné mäso, ideálne s kosťami – tie totiž obsahujú obrovské množstvo minerálov, ako sú horčík, sodík, draslík, vápnik, ale aj síru, kremík či fosfor. V hovädzej kosti sa navyše nachádza morek, ktorý je zdrojom vitamínov A, K a C a tiež dôležitých stopových prvkov, ako sú zinok, selén či mangán.
Práve z tohto dôvodu je hovädzí vývar:
-
Podporným prostriedkom pri chorobách: Pomáha pri nachladnutí, kašli a dráždení hrdla, pretože zahreje organizmus a dodá mu energiu.
-
Liek na žalúdok: Veľa ľudí ho oceňuje po „náročnom“ večierku, keď potrebujú uľaviť podráždenému žalúdku a doplniť tekutiny.
-
Pomocníkom pri nechutenstve: Ak niekto trpí nedostatkom apetítu, môže sa dočasne kŕmiť čistým vývarom bez zeleniny a rezancov, aby postupne nabral silu.
Ako vývar ovplyvňuje zdravie a imunitu
Poctivý hovädzí vývar je známy tým, že podporuje obranyschopnosť organizmu. Obsahuje rad dôležitých živín a pomáha pri dopĺňaní tekutín, čo je mimoriadne cenné práve pri chrípkach či iných infekciách. Mnohí ho obľubujú aj preto, že dokáže upokojiť žalúdok a uľaviť pri nevoľnosti. Dôležité však je variť ho dlhší čas, aby sa z mäsa a kostí uvoľnili všetky prospešné látky a aby vývar získal žiadanú silu.
Vyčarujte z vývaru aj iné pokrmy
Ak ste už priam „prejedení“ klasickej vývarovej polievky s rezancami, určite ho nevyhadzujte. Môžete ho využiť napríklad pri príprave rizota, do ktorého prinesie nádhernú hĺbku chuti a šťavnatosť. Vývar sa tiež dá zamraziť do menších nádobiek či formičiek na ľad – vždy, keď budete v kuchyni potrebovať doladiť chuť omáčky alebo dodať šmrnc zeleninovému jedlu, stačí siahnuť po takejto kocke vývaru. Jednoducho ju prihodíte do pripravovaného jedla a máte po ruke rýchle a praktické riešenie.
Najlepší hovädzí vývar si pýta kvalitné suroviny
Pri príprave hovädzieho vývaru je prvým krokom výber poriadneho mäsa s kosťami. Okrem toho budete potrebovať koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen a zeler), cibuľu, cesnak a voňavé koreniny. Nasleduje stručný prehľad surovín:
-
2 kg hovädzieho mäsa s kosťou
-
4 l vody
-
1 cibuľa
-
100 g mrkvy
-
100 g zeleru
-
100 g koreňového petržlenu
-
Petržlenová vňať
-
2 strúčiky cesnaku
-
Nové korenie, bobkový list, celé čierne korenie, soľ
Postup krok za krokom
-
Vloženie mäsa do hrnca
Do veľkého hrnca rozložte hovädzie mäso spolu s kosťami a zalejte ich studenou vodou. Dajte na sporák a priveďte k varu. -
Varte pomaly a zbierajte penu
Akonáhle vývar zovrie, znížte teplotu tak, aby voda len jemne prebublávala. Tento jemný var je dôležitý, pretože pomáha získať krištáľovo čistý vývar. Občas skontrolujte hladinu a zbierajte zvrchu vytvorenú penu (tzv. kal) – ide o bielkoviny a nadbytočný tuk, ktorý by mohol polievku zakaliť. -
Dlhé pomalé varenie
Takto pomaly varte približne tri hodiny. Kľúčom k silnému vývaru je trpezlivosť, takže sa neoplatí nič unáhliť. Postupne sa do vody uvoľňujú látky z kostí a mäsa, ktoré robia vývar výnimočne chutným a prospešným. -
Pridanie zeleniny a korenín
Po približne troch hodinách vložte do hrnca rozpolenú cibuľu (môže byť aj so šupkou), dva strúčiky cesnaku, na väčšie kusy nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Pridajte aj bobkový list, nové korenie a celé čierne korenie. Varte ešte ďalšiu hodinu až dve, stále na miernom ohni, a prípadne ďalej zberajte penu. -
Finálne dochutenie
Keď je vývar hotový, opatrne ho preceďte cez husté sitko alebo plátenú utierku, aby ste mali krásne čistú tekutinu. Mäso pokrájajte na kúsky, rovnako aj zeleninu, a vráťte späť do polievky. Osoľte a dochuťte podľa potreby. Rezance uvarte zvlášť a pridajte ich tesne pred servírovaním. Na záver môžete pridať aj čerstvú petržlenovú vňať.
Rady a tipy navyše
-
Ako zachrániť zakalený vývar: Ak sa napriek snahe stane, že sa vývar zakalí, môžete ho precediť cez plátenú utierku alebo použiť bielok vyšľahaný s trochou vody – ten sa s kalom naviaže a pomáha vyčistiť polievku.
-
Využitie zvyšku vývaru: Ak máte veľké množstvo vývaru, určite ho nevyhadzujte. Dajte si ho do mraziacich nádob, aby ste neskôr len vytiahli „kocku“ a použili ju ako základ do omáčky či iných jedál.
-
Zelenina podľa sezóny: Hovädzí vývar môžete rôzne obmieňať podľa momentálne dostupnej zeleniny – na jar využite chrumkavú mladú mrkvu, prípadne iné druhy koreňovej zeleniny, ktoré zohľadnia sezónnu ponuku na farmárskych trhoch.
Hovädzí vývar je skutočným pokladom v kuchyni. Pomáha pri oslabení organizmu, upokojuje žalúdok a dodáva telu všetky dôležité živiny, ktoré potrebuje na rýchle zotavenie. Ak navyše chcete prekvapiť rodinu či hostí skutočne luxusnou polievkou, nebojte sa investovať čas a kúpiť kvalitné suroviny. Výsledkom bude liečivý pokrm, ktorý zahreje na tele i na duši – a ktorý si ľudia s radosťou dajú aj vo chvíľach, keď práve nie sú chorí.