- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Podľa výživového poradcu by ste nemali jesť banány na raňajky. Prečo?
Podľa výživového poradcu by ste nemali jesť banány na raňajky. Prečo?
Každý z nás to pozná – ráno sa ponáhľate, nestíhate, ale v žalúdku vám kručí tak, že máte pocit, že by ste zjedli celú chladničku. Na poriadne raňajky nie je čas a tak siahnete po rýchlom a zdravom riešení, ktoré sa zdá byť ideálnym – po banáne! Lenže banán nie je taká optimálna možnosť, ako si asi myslíte. Podľa výživového poradcu by ste ich na raňajky jesť vôbec nemali. A prečo to tak je?
Prečo nejesť len banány na raňajky?
Podľa odborníka na výživu a zakladateľa spoločnosti Alkamind, doktora Daryla Giffreho, je konzumácia banánov ako rýchle a výživné raňajky v skutočnosti škodlivá. Iste, banán vás dočasne zasýti a zaženie tú najväčšiu krízu. Ale práve to, že sa jedná o dočasné riešenie, je zle. A čím to je? Banán totiž obsahuje celých 25% cukru a je mierne kyslý. Doktor Gioffre tvrdí, že vás banán dočasne povzbudí, ale veľmi skoro budete mať znova hlad a pocítite únavu. Výživový poradca dokonca označuje banány ako „prírodné cukríky”.
Banány jedzte, ale v kombinácii
Banány samozrejme okrem cukru obsahujú aj množstvo ďalších látok, ktoré sú telu prospešné. Ide napríklad o draslík, horčík a vlákninu. „Pretože sú banány trochu kyslé, je potrebné ich kombinovať s ďalšími potravinami, ktoré ich kyslosť neutralizujú”, hovorí odborník. Banán kombinujte so zdravými tukmi, ktoré sa vyskytujú napríklad v orieškoch, kokosovým maslom, konopnými, ľanovými alebo chia semienkami.
Tipy na raňajky s banánom
Ak ste milovníkmi banánu a nechcete sa ich len tak vzdať, máme pre vás niekoľko tipov, ako sa zakombinovať do pestrej a vyváženej raňajky, ktorá vám dodá energiu na celé dopoludnie.
Ovsená kaša s banánom
Ovsená kaša je taká klasika, ktorá neurazí, ale ani nenadchne. Je hotová do pár minút, a tak je ideálnym variantom na ráno, keď nemáte čas tvoriť v kuchyni nejaké zázraky. Pokiaľ ale chcete starú dobrú kašu trochu oživiť, pridajte do nej ešte pred varením nakrájaný banán. Verte nám, že je to skutočná dobrota, vďaka ktorej bude mať vaša ovsená kaša zase o niečo iný rozmer! Do misky dajte ovsené vločky, zalejte mliekom a pridajte najemno nakrájaný banán. Zamiešajte a dajte variť. Na vrch pridajte obľúbené orieškové maslo a zasypte semienkami. Pridať samozrejme môžete aj ďalšie nakrájané ovocie, ktoré výbornú chuť kaše ešte viac podčiarkne.
Banánové lievance
Do týchto raňajok sa pustite, ak máte ráno o niečo viac času. Verte nám, že je to taká lahoda, že stojí za to týmto raňajkám venovať každú minútu vášho rána. Budete potrebovať dva menšie banány, 4 lyžice ovsených vločiek, strúhaný kokos, 3 vajcia, 1 lyžicu bieleho jogurtu, ½ lyžičky kypriaceho prášku a ½ lyžičky škorice. Všetky ingrediencie vložte do mixéra a vytvorte z nich hladké cesto. Akonáhle budete mať cesto hotové, nalejte ho na rozpálenú a olejom vymastenú panvicu, na ktorej lievančeky osmažíte. A voilá! Skvelé a výdatné raňajky sú na svete. Lievance potrite obľúbenou marmeládou, kyslou smotanou alebo orieškovým maslom a vychutnajte si každé sústo. Rovnako, ako v predchádzajúcom prípade, môžete raňajky doplniť ešte ďalším čerstvým ovocím.
Zdroj: www.svetzeny.cz