
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Pohlreichov „cigánsky rezeň“: Prekvapivo jednoduchý a ešte chutnejší než klasika
Pohlreichov „cigánsky rezeň“: Prekvapivo jednoduchý a ešte chutnejší než klasika

Pripravujete si doma rezne na rôzne spôsoby a hľadáte niečo nové a zaujímavé? Možno vás poteší takzvaný „cigánsky rezeň“, ktorý sa v Česku teší popularite, no vo verzii od šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha získava ešte úplne iný rozmer. Tentoraz sa totiž používa bravčový bôčik a celá jeho príprava je založená na fantastickej marináde. Výsledná chuť vás môže milo prekvapiť a celý recept je navyše neuveriteľne jednoduchý – zvládne ho teda aj menej skúsený kuchár.
Tradičné rezne a ich obľuba
Česi a rovnako i Slováci patria medzi veľkých milovníkov rezňov. Zvyčajne sa rezne pripravujú z kuraciny alebo bravčového mäsa a obaľujú sa v trojobale. Ďalšie obľúbené variácie zahŕňajú kúsky mäsa obaľované v kukuričných lupienkoch, prípadne známe obrátené rezne. Existuje tiež verzia zvaná „cigánsky rezeň“, ktorá býva pripravená z tenkých rezančekov mäsa s cibuľou a rôznymi druhmi korenia. Mäso sa vtedy premieša s vajíčkami, škrobom a koreninami a následne sa na panvici formujú malé placky.
V klasickom ponímaní sa teda „cigánsky rezeň“ odlišuje od bežných rezňov tým, že namiesto veľkých, vyklepaných plátkov pripravujeme menšie, ochutené plátky. Výsledkom je šťavnaté a voňavé mäso, ktoré má bohatú arómu aj vďaka rôznym koreniam. Veľa ľudí pritom oceňuje, že pri tejto verzii sa nemusí mäso osobitne obaľovať a vkladať do trojobalu.
Zdeněk Pohlreich a jeho jedinečný postup
Zdeněk Pohlreich, známy český šéfkuchár, však túto verziu ešte viac zjednodušuje a posúva na novú úroveň. Do popredia vyzdvihuje marinádu a používa bravčový bôčik nakrájaný na približne centimetrové plátky. Namiesto toho, aby mäso krájal na pásiky či vyklepané pláty v trojobale, dáva ich priamo do lahodnej zmesi z piva, rajčinového pretlaku, horčice a sójovej omáčky (alebo tekutého korenia). Navyše pridáva aj chilli papričku, ktorá poteší najmä tých, čo majú radi pikantné chute.
Čo budete potrebovať
-
1 kilogram bravčového bôčika (nakrájaného na asi centimetrové plátky)
-
100 ml tekutého korenia alebo sójovej omáčky
-
2 lyžice rajčinového pretlaku
-
100 ml tmavého piva
-
2 lyžice plnotučnej horčice
-
1 chilli papričku (môžete vynechať, ak nemusíte štipľavé)
-
čerstvo namleté čierne korenie
Postup prípravy
-
Príprava mäsa
Bravčový bôčik najskôr opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Následne ho z oboch strán okoreňte čerstvo namletým čiernym korením. Mierne ho roztlačte päsťou – nie je to úplne klasické klepanie rezňov, skôr sa ide o to, aby sa mäso jemne narušilo a neskôr lepšie vpilo marinádu. -
Marináda
Do uzatvárateľnej nádoby nalejte tekuté korenie (alebo sójovú omáčku), potom pridajte rajčinový pretlak, pivo, plnotučnú horčicu a nadrobno nakrájanú chilli papričku (pokiaľ máte radi pikantné jedlá). Ak však pikantným jedlám príliš nefandíte, chilli môžete vynechať. Celú zmes dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili. -
Nakladanie
Plátky bôčika vložte do marinády tak, aby sa každý kúsok z oboch strán dobre obalil. Potom misku uzavrite a vložte do chladničky minimálne na dve hodiny. Ak však chcete, aby mäso naplno prebralo všetky chute, nechajte ho marinovať aspoň 12 hodín. -
Smaženie alebo grilovanie
Namarinované plátky bôčika vyberte z chladničky a smažte ich z oboch strán na dobre rozpálenej panvici. Pohlreich odporúča, aby ste v ideálnom prípade použili gril – mäso tak dostane ešte výraznejšiu, jemne údenú arómu. Počas tepelnej úpravy sa plátky prepekajú rýchlo, no dbajte na to, aby boli poriadne zlatisté a zároveň šťavnaté. -
Omáčka z marinády
Kým sa bôčik smaží či griluje, môžete zvyšok marinády využiť ako základ na omáčku. Stačí ju preliať do menšieho hrnca, chvíľu povariť, aby sa zahriala a zahustila, a môžete ju potom servírovať ako doplnok k hotovému mäsu. Táto omáčka doslova vystrelí chuť rezňov k dokonalosti, zvlášť ak máte radi štipľavejšie jedlá.
Tipy na servírovanie
Pokiaľ chcete obed či večeru urobiť ešte lahodnejšou, cigánsky rezeň podľa Zdeňka Pohlreicha môžete podávať s čerstvým zeleninovým šalátom, pečenými zemiakmi alebo klasickým chlebom, ktorý vsiakne všetky šťavy. Ak pripravujete rezne na grile, výborne sa k nim hodí aj grilovaná zelenina.
Tento recept vám nielen ušetrí čas, keďže sa vyhnete zdĺhavému obaľovaniu mäsa, ale zároveň ponúkne jedinečnú arómu. Zmes piva, rajčinového pretlaku a korenín zabezpečí mimoriadnu šťavnatosť a príjemnú, mierne pikantnú chuť.
Dobrú chuť a nech sa vám tento „cigánsky rezeň“ vydarí! Ak si ho pripravíte, možno sa práve z tohto receptu stane vaša nová rodinná tradícia.