Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pohlreichov „cigánsky rezeň“: Prekvapivo jednoduchý a ešte chutnejší než klasika

Cigánsky rezeň z bôčika
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Cigánsky rezeň z bôčika Foto: www.shutterstock.com
reklama:

Pripravujete si doma rezne na rôzne spôsoby a hľadáte niečo nové a zaujímavé? Možno vás poteší takzvaný „cigánsky rezeň“, ktorý sa v Česku teší popularite, no vo verzii od šéfkuchára Zdeňka Pohlreicha získava ešte úplne iný rozmer. Tentoraz sa totiž používa bravčový bôčik a celá jeho príprava je založená na fantastickej marináde. Výsledná chuť vás môže milo prekvapiť a celý recept je navyše neuveriteľne jednoduchý – zvládne ho teda aj menej skúsený kuchár.

Tradičné rezne a ich obľuba

Česi a rovnako i Slováci patria medzi veľkých milovníkov rezňov. Zvyčajne sa rezne pripravujú z kuraciny alebo bravčového mäsa a obaľujú sa v trojobale. Ďalšie obľúbené variácie zahŕňajú kúsky mäsa obaľované v kukuričných lupienkoch, prípadne známe obrátené rezne. Existuje tiež verzia zvaná „cigánsky rezeň“, ktorá býva pripravená z tenkých rezančekov mäsa s cibuľou a rôznymi druhmi korenia. Mäso sa vtedy premieša s vajíčkami, škrobom a koreninami a následne sa na panvici formujú malé placky.

V klasickom ponímaní sa teda „cigánsky rezeň“ odlišuje od bežných rezňov tým, že namiesto veľkých, vyklepaných plátkov pripravujeme menšie, ochutené plátky. Výsledkom je šťavnaté a voňavé mäso, ktoré má bohatú arómu aj vďaka rôznym koreniam. Veľa ľudí pritom oceňuje, že pri tejto verzii sa nemusí mäso osobitne obaľovať a vkladať do trojobalu.

Zdeněk Pohlreich a jeho jedinečný postup

Zdeněk Pohlreich, známy český šéfkuchár, však túto verziu ešte viac zjednodušuje a posúva na novú úroveň. Do popredia vyzdvihuje marinádu a používa bravčový bôčik nakrájaný na približne centimetrové plátky. Namiesto toho, aby mäso krájal na pásiky či vyklepané pláty v trojobale, dáva ich priamo do lahodnej zmesi z piva, rajčinového pretlaku, horčice a sójovej omáčky (alebo tekutého korenia). Navyše pridáva aj chilli papričku, ktorá poteší najmä tých, čo majú radi pikantné chute.

Čo budete potrebovať

  • 1 kilogram bravčového bôčika (nakrájaného na asi centimetrové plátky)

  • 100 ml tekutého korenia alebo sójovej omáčky

  • 2 lyžice rajčinového pretlaku

  • 100 ml tmavého piva

  • 2 lyžice plnotučnej horčice

  • 1 chilli papričku (môžete vynechať, ak nemusíte štipľavé)

  • čerstvo namleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Príprava mäsa
    Bravčový bôčik najskôr opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Následne ho z oboch strán okoreňte čerstvo namletým čiernym korením. Mierne ho roztlačte päsťou – nie je to úplne klasické klepanie rezňov, skôr sa ide o to, aby sa mäso jemne narušilo a neskôr lepšie vpilo marinádu.

  2. Marináda
    Do uzatvárateľnej nádoby nalejte tekuté korenie (alebo sójovú omáčku), potom pridajte rajčinový pretlak, pivo, plnotučnú horčicu a nadrobno nakrájanú chilli papričku (pokiaľ máte radi pikantné jedlá). Ak však pikantným jedlám príliš nefandíte, chilli môžete vynechať. Celú zmes dôkladne premiešajte, aby sa chute prepojili.

  3. Nakladanie
    Plátky bôčika vložte do marinády tak, aby sa každý kúsok z oboch strán dobre obalil. Potom misku uzavrite a vložte do chladničky minimálne na dve hodiny. Ak však chcete, aby mäso naplno prebralo všetky chute, nechajte ho marinovať aspoň 12 hodín.

  4. Smaženie alebo grilovanie
    Namarinované plátky bôčika vyberte z chladničky a smažte ich z oboch strán na dobre rozpálenej panvici. Pohlreich odporúča, aby ste v ideálnom prípade použili gril – mäso tak dostane ešte výraznejšiu, jemne údenú arómu. Počas tepelnej úpravy sa plátky prepekajú rýchlo, no dbajte na to, aby boli poriadne zlatisté a zároveň šťavnaté.

  5. Omáčka z marinády
    Kým sa bôčik smaží či griluje, môžete zvyšok marinády využiť ako základ na omáčku. Stačí ju preliať do menšieho hrnca, chvíľu povariť, aby sa zahriala a zahustila, a môžete ju potom servírovať ako doplnok k hotovému mäsu. Táto omáčka doslova vystrelí chuť rezňov k dokonalosti, zvlášť ak máte radi štipľavejšie jedlá.

Tipy na servírovanie

Pokiaľ chcete obed či večeru urobiť ešte lahodnejšou, cigánsky rezeň podľa Zdeňka Pohlreicha môžete podávať s čerstvým zeleninovým šalátom, pečenými zemiakmi alebo klasickým chlebom, ktorý vsiakne všetky šťavy. Ak pripravujete rezne na grile, výborne sa k nim hodí aj grilovaná zelenina.

Tento recept vám nielen ušetrí čas, keďže sa vyhnete zdĺhavému obaľovaniu mäsa, ale zároveň ponúkne jedinečnú arómu. Zmes piva, rajčinového pretlaku a korenín zabezpečí mimoriadnu šťavnatosť a príjemnú, mierne pikantnú chuť.

Dobrú chuť a nech sa vám tento „cigánsky rezeň“ vydarí! Ak si ho pripravíte, možno sa práve z tohto receptu stane vaša nová rodinná tradícia.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.