
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Pohlreichove hrianky inak: Ako ich pripraviť chutne bez použitia oleja
Pohlreichove hrianky inak: Ako ich pripraviť chutne bez použitia oleja

Hrianky sú ideálnym spôsobom, ako využiť starší chlieb a pripraviť niečo chutné. Tradičné hrianky na oleji s cesnakom sú už pomerne bežné, a preto sme hľadali nové a kreatívne spôsoby, ako tento pokrm oživiť. Pred pečením chlieb máčame vo vajci, opečieme v hriankovači a ozdobíme zeleninou či údeninami podľa chuti.
S nápadom, ako urobiť hrianky netradične a bez zbytočného oleja, prišiel aj známy šéfkuchár Zdeněk Pohlreich. Predstavíme vám dva skvelé spôsoby, ako si môžete vychutnať zdravšie verzie tohto jedla inšpirované stredomorskou kuchyňou. Ochutnajte španielsku atmosféru

Prvý recept čerpá inšpiráciu zo španielskej kuchyne, kde sú hrianky s paradajkami a parmskou šunkou veľmi populárne. Tento pokrm je jednoduchý a údajne si ho Španieli veľmi obľúbili. Na jeho prípravu budete potrebovať chlieb, zrelú paradajku, sušenú šunku, cesnak, olivový olej, soľ a čierne korenie.
Chlieb nakrájajte na plátky, jemne ich pokvapkajte olivovým olejom a dajte zapiecť do rúry alebo na gril, kým nie sú pekne chrumkavé. Paradajku ošúpte – nemusíte ju obárať, postačí, ak ju nastrúhate na strúhadle, pričom šupka vám zostane v ruke. Nastrúhanú paradajku ochuťte soľou a korením a opečený chlieb potrite cesnakom. Na vrch dajte paradajkovú zmes a plátky parmskej šunky. Na záver môžete hrianky dozdobiť čerstvou bazalkou alebo rukolou pre ešte lepšiu chuť. Talianska varianta pre náročných

Druhá verzia, inšpirovaná Talianskom, je o niečo zložitejšia, ale stojí za to. Potrebujete kuracie pečienky, červené víno, želatínu v plátkoch, cibuľu, ančovičky, tymian, soľ a čierne korenie. Želatínu nechajte nabobtnať v studenej vode, potom ju vyžmýkajte a rozpustite v horúcom víne, ktoré následne nechajte vychladnúť.
Na panvici rozohrejte trochu masla a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte ju, kým nezmäkne, a potom pridajte kuracie pečienky. Po ich zmäknutí ich rozpučte vidličkou a pridajte tymian a korenie. Všetko prehrejte a podľa potreby podlievajte červeným vínom. Nakoniec pridajte nakrájané ančovičky, ktoré by sa mali úplne rozpustiť v horúcej zmesi, a dochuťte soľou. Túto zmes následne natrite na chlieb, ktorý si môžete pripraviť v hriankovači alebo v rúre pokvapkaný olivovým olejom. Na vrch pridajte kúsky vychladnutej želatíny, ktorá dodá pokrmu zaujímavú textúru, a máte hotovo.