Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Polevy z čokolády

Ganache.jpg
6
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:
1412p35 lighter chocolate ganache ck.jpg

Zohnať v obchode kvalitnú čokoládovú polevu je umenie.

Prečo ju ale vôbec kupovať, keď si kvalitnú môžete doma vyrobiť sami? 

Pozrite sa na sedem tipov na výrobu tej pravej čokoládovej polevy!

Polevy môžeme rozdeliť na tri druhy:

  • základné na poťahovanie dezertov
  • vláčnejšia varianta na palacinky, poháre alebo dekorovanie tanierov
  • chrumkavejšia poleva vhodná na torty
Cioccolato fuso in tegame di rame

Čokoládová poleva na dezerty

Na dezerty potrebujeme polevu, ktorá je vláčna a hladká.

 Ako to docieliť? Čokoládu a maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli tak, aby sa voda nezačala variť. Maslo môžeme nahradiť rastlinným tukom alebo šľahačkou, namiesto čokolády môžeme použiť kakao, prípadne ľadové gaštany.

Čokoládová poleva č. 1:

suroviny

  • 100 gramov masla
  • 100 gramov čokolády na varenie

postup

V hrnci vo vodnom kúpeli pomaly roztopíme čokoládu na varenie, tak aby sa voda nezačala variť. Keď je čokoláda rozpustená pridáme do nej maslo. Miešame vareškou s otvorom , až sa nám vytvorí hladká a vláčna hmota.

Čokoládová poleva č. 2:

suroviny

  • 2 lyžice kakaa
  • 6 lyžíc  práškového cukru
  • 2 lyžice masla alebo stuženého tuku
  • 3 lyžice vody

postup

Vo vodnom kúpeli rozohrejeme suroviny, až sa všetky časti dobre spoja. Polievajte rýchlo, čokoláda tuhne. Iný odporúčaný postup je zmiešať zvlášť kakao s cukrom a prisypať ich do rozpusteného tuku.

TIP:   Namiesto práškového cukru možno použiť cukor krupicu.

Čokoládová poleva č. 3:

suroviny

  • 1 čokoláda na varenie
  • 1 tyčinka ľadové gaštany
  • kúsok 100% tuku Cera

Postup
Naozaj rýchla poleva – lesklá a chutí. Čokoládu a gaštany rozohrejte vo vodnom kúpeli, pridajte kúsok cery, poleva je potom krásne lesklá.

Čokoládová poleva č. 4:

suroviny

  • 1 dl šľahačky,
  • 100 gramov horkej čokolády alebo čokolády na varenie

postup

Šľahačku privedieme do varu, pridáme nalámanú čokoládu, vypneme sporák, premiešame a necháme rozpustiť. Ak je čokoláda moc tuhá, pridáme šľahačku, ak je moc riedka, pridáme čokoládu.

20121016 img_9353.jpg

Čokoládová poleva na poháre, palacinky a dekorovanie tanierov

Čokoládová poleva č. 5:

suroviny

  • 200 gramov čokolády na varenie
  • 140 gramov rastlinného tuku
  • 1 deciliter vody

postup

Čokoládu rozohrejeme v mikrovlnnej rúre. Ak máte obavu, že sa čokoláda zrazí, môžete samozrejme zvoliť aj spôsob rozpúšťania vo vodnom kúpeli. Potom pridáme rastlinný tuk a premiešame do hladkej hmoty. Nakoniec prilejeme odmeranú vodu, aby bola čokoláda ešte jemnejšia.

Čokoládová poleva č. 6:

suroviny

  • 1/4 litra vody
  • 200 gramov cukru krupica
  • 1/4 litra mlieka
  • 50 gramov kakaa holandského typu
  • 1/2 balíčka kakaového alebo čokoládového pudingu – 20 gramov

postup

Zvarte vodu s cukrom, dobre premiešajte kakao s pudingom, aby v kakae neboli hrudky a rozmiešajte v mlieku. Potom zavarte do rozvareného cukrového sirupu a povarte do zhustnutia asi 5 minút. Po vychladnutí dajte do pohára s uzáverom a skladujte v chladničke.

TIP: Ak myslíte na svoje zdravie a ešte si chcete viac pochutnať, vynechajte cukor a pridajte kvapku rumu alebo mandľovej esencie.

Drippy_ganache_cake_step_6.jpg

Čokoládová poleva na torty

Čokoládová poleva č. 7:

suroviny

  • 50 gramov masla,
  • 10 gramov kakaa
  • 100 gramov cukru
  • 1,25 dl vody

postup

Do hrnca dáme vodu a cukor. Tieto dve suroviny zvaríme na sirup čiže rozvar. Kuchynským teplomerom skontrolujte teplotu 110 až 115 ° C. Do rozvaru nezasahujeme miešaním, aby cukor nekryštalizoval. Hotový sirup poznáme podľa toho, že je lepkavej konzistencie a tahá sa. Tvorí väčšie bubliny. Do rozvaru pridáme maslo a preosiate kakao. Nakoniec len vymiešame. Hotová poleva na torte je chrumkavá.

S hotovou polevou sa môžete pustiť do polievania, zdobenia a dekorovania. Či už to sú múčniky, rezy, dezerty, minidezerty, torty, palacinky, poháre či ozdobovania  tanierov.

Pár rád:

  • Cukor do polevy vždy preosejeme, aby ste nemali hrudky.
  • Poleva by mala mať optimálnu hustotu, aby sa dala dobre natierať.Ak je priveľmi hustá, pridáme zopár kvapiek vody, citrónovej šťavy, uvarenej kávy alebo likéru.
  • Ak je riedka pridáme cukor.
  • Polevy vždy dávame na vychladnutý múčnik
  • Torty a iné väčšie múčniky potierame dlhým širším nožom, drobné cukrovinky štetcom.
  • Ak sa vám zdá že poleva nieje celkom hladká, môžete ju posypať nasekanými orieškami, kokosom alebo čokoládovou posýpkou.
Ina garten chocolate ganache cake chevron decoration.jpg

Rýchla čokoládová poleva

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g stuženého tuku
  • 4 lyžice horúcej vody

Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli a po kvapkách pridávame Horúcu vodu.odstavíme a miešame, až poleva zhustne a stmavne.Potom ihneď použijeme.

Čokoládová poleva s kakaom

  • 100 g čokolády na varenie
  • 100 g stuženého tuku
  • 3 kopcovité lyžice tmavého kakaa

Čokoládu s tukom a s kakaom za stáleho miešania rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Jemná čokoládová poleva

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g stuženého tuku
  • 2 lyžice smotany na šľahanie

Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli.nakoniec vmiešame smotanu na šľahanie.

Čokoládová poleva so škrobovou múčkou

  • 80 g stuženého tuku
  • 80 g masla
  • 1 lyžica škrobovej múčky
  • 1 lyžica kakaa
  • 2 lyžice mlieka

Všetky suroviny za stáleho miešania rozpustíme vo vodnom kúpeli.

Ganache.jpg

Poleva z ľadových gaštanov

2 tyčinky ľadových gaštanov

80 g stuženého tuku

Rozlámané tyčinky rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu so stuženým tukom..

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.