- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Polevy z čokolády
Polevy z čokolády
Zohnať v obchode kvalitnú čokoládovú polevu je umenie.
Prečo ju ale vôbec kupovať, keď si kvalitnú môžete doma vyrobiť sami?
Pozrite sa na sedem tipov na výrobu tej pravej čokoládovej polevy!
Polevy môžeme rozdeliť na tri druhy:
- základné na poťahovanie dezertov
- vláčnejšia varianta na palacinky, poháre alebo dekorovanie tanierov
- chrumkavejšia poleva vhodná na torty
Čokoládová poleva na dezerty
Na dezerty potrebujeme polevu, ktorá je vláčna a hladká.
Ako to docieliť? Čokoládu a maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli tak, aby sa voda nezačala variť. Maslo môžeme nahradiť rastlinným tukom alebo šľahačkou, namiesto čokolády môžeme použiť kakao, prípadne ľadové gaštany.
Čokoládová poleva č. 1:
suroviny
- 100 gramov masla
- 100 gramov čokolády na varenie
postup
V hrnci vo vodnom kúpeli pomaly roztopíme čokoládu na varenie, tak aby sa voda nezačala variť. Keď je čokoláda rozpustená pridáme do nej maslo. Miešame vareškou s otvorom , až sa nám vytvorí hladká a vláčna hmota.
Čokoládová poleva č. 2:
suroviny
- 2 lyžice kakaa
- 6 lyžíc práškového cukru
- 2 lyžice masla alebo stuženého tuku
- 3 lyžice vody
postup
Vo vodnom kúpeli rozohrejeme suroviny, až sa všetky časti dobre spoja. Polievajte rýchlo, čokoláda tuhne. Iný odporúčaný postup je zmiešať zvlášť kakao s cukrom a prisypať ich do rozpusteného tuku.
TIP: Namiesto práškového cukru možno použiť cukor krupicu.
Čokoládová poleva č. 3:
suroviny
- 1 čokoláda na varenie
- 1 tyčinka ľadové gaštany
- kúsok 100% tuku Cera
Postup
Naozaj rýchla poleva – lesklá a chutí. Čokoládu a gaštany rozohrejte vo vodnom kúpeli, pridajte kúsok cery, poleva je potom krásne lesklá.
Čokoládová poleva č. 4:
suroviny
- 1 dl šľahačky,
- 100 gramov horkej čokolády alebo čokolády na varenie
postup
Šľahačku privedieme do varu, pridáme nalámanú čokoládu, vypneme sporák, premiešame a necháme rozpustiť. Ak je čokoláda moc tuhá, pridáme šľahačku, ak je moc riedka, pridáme čokoládu.
Čokoládová poleva na poháre, palacinky a dekorovanie tanierov
Čokoládová poleva č. 5:
suroviny
- 200 gramov čokolády na varenie
- 140 gramov rastlinného tuku
- 1 deciliter vody
postup
Čokoládu rozohrejeme v mikrovlnnej rúre. Ak máte obavu, že sa čokoláda zrazí, môžete samozrejme zvoliť aj spôsob rozpúšťania vo vodnom kúpeli. Potom pridáme rastlinný tuk a premiešame do hladkej hmoty. Nakoniec prilejeme odmeranú vodu, aby bola čokoláda ešte jemnejšia.
Čokoládová poleva č. 6:
suroviny
- 1/4 litra vody
- 200 gramov cukru krupica
- 1/4 litra mlieka
- 50 gramov kakaa holandského typu
- 1/2 balíčka kakaového alebo čokoládového pudingu – 20 gramov
postup
Zvarte vodu s cukrom, dobre premiešajte kakao s pudingom, aby v kakae neboli hrudky a rozmiešajte v mlieku. Potom zavarte do rozvareného cukrového sirupu a povarte do zhustnutia asi 5 minút. Po vychladnutí dajte do pohára s uzáverom a skladujte v chladničke.
TIP: Ak myslíte na svoje zdravie a ešte si chcete viac pochutnať, vynechajte cukor a pridajte kvapku rumu alebo mandľovej esencie.
Čokoládová poleva na torty
Čokoládová poleva č. 7:
suroviny
- 50 gramov masla,
- 10 gramov kakaa
- 100 gramov cukru
- 1,25 dl vody
postup
Do hrnca dáme vodu a cukor. Tieto dve suroviny zvaríme na sirup čiže rozvar. Kuchynským teplomerom skontrolujte teplotu 110 až 115 ° C. Do rozvaru nezasahujeme miešaním, aby cukor nekryštalizoval. Hotový sirup poznáme podľa toho, že je lepkavej konzistencie a tahá sa. Tvorí väčšie bubliny. Do rozvaru pridáme maslo a preosiate kakao. Nakoniec len vymiešame. Hotová poleva na torte je chrumkavá.
S hotovou polevou sa môžete pustiť do polievania, zdobenia a dekorovania. Či už to sú múčniky, rezy, dezerty, minidezerty, torty, palacinky, poháre či ozdobovania tanierov.
Pár rád:
- Cukor do polevy vždy preosejeme, aby ste nemali hrudky.
- Poleva by mala mať optimálnu hustotu, aby sa dala dobre natierať.Ak je priveľmi hustá, pridáme zopár kvapiek vody, citrónovej šťavy, uvarenej kávy alebo likéru.
- Ak je riedka pridáme cukor.
- Polevy vždy dávame na vychladnutý múčnik
- Torty a iné väčšie múčniky potierame dlhým širším nožom, drobné cukrovinky štetcom.
- Ak sa vám zdá že poleva nieje celkom hladká, môžete ju posypať nasekanými orieškami, kokosom alebo čokoládovou posýpkou.
Rýchla čokoládová poleva
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g stuženého tuku
- 4 lyžice horúcej vody
Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli a po kvapkách pridávame Horúcu vodu.odstavíme a miešame, až poleva zhustne a stmavne.Potom ihneď použijeme.
Čokoládová poleva s kakaom
- 100 g čokolády na varenie
- 100 g stuženého tuku
- 3 kopcovité lyžice tmavého kakaa
Čokoládu s tukom a s kakaom za stáleho miešania rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Jemná čokoládová poleva
- 100 g čokolády na varenie
- 50 g stuženého tuku
- 2 lyžice smotany na šľahanie
Čokoládu s tukom rozpustíme vo vodnom kúpeli.nakoniec vmiešame smotanu na šľahanie.
Čokoládová poleva so škrobovou múčkou
- 80 g stuženého tuku
- 80 g masla
- 1 lyžica škrobovej múčky
- 1 lyžica kakaa
- 2 lyžice mlieka
Všetky suroviny za stáleho miešania rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Poleva z ľadových gaštanov
2 tyčinky ľadových gaštanov
80 g stuženého tuku
Rozlámané tyčinky rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu so stuženým tukom..