Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Polievka z fazuľových strukov – jednoduché jedlo s veľkou hodnotou

Fazuľková polievka – jednoduché jedlo s veľkou hodnotou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Fazuľková polievka – jednoduché jedlo s veľkou hodnotou Foto: depositphotos.com
reklama:

Skromný pokrm, ktorý má čo ponúknuť

V posledných rokoch sa čoraz viac vraciame k domácim receptom a tradičným chutiam. Nie je to len nostalgia – jednoduché jedlá z čerstvých surovín majú svoj význam aj dnes. Jedným z nich je aj fazuľková polievka, ktorá kedysi patrila k typickým letným jedlám. Bola lacná, sýta a pripravovala sa rýchlo. Dnes ju mnohí odsúvajú bokom, hoci práve v nej sa spája to, čo od jedla očakávame – chuť, výživa a dostupnosť.

Zelené fazuľky sú bohaté na vitamín C, kyselinu listovú aj vlákninu. Obsahujú aj antioxidanty, ktoré podporujú imunitu. Keďže počas leta dozrievajú vo veľkom, sú ľahko dostupné, a navyše sa dajú zamraziť. Vďaka tomu si vieme fazuľkovú polievku dopriať aj uprostred zimy.

Jedlo, ktoré má stovky podôb

Každá domácnosť pozná svoju verziu fazuľkovej polievky. Niekde ju varia len s maslom, cibuľou a trochou rasce, inde sa pripravuje krémová verzia s cesnakom či bylinkami. Na východe a juhu krajiny prevláda kyslá varianta, v ktorej hrá dôležitú úlohu ocot alebo kyslá smotana. V iných regiónoch sa zas varí biela polievka z fazuliek, jemná a mliečna.

Obľúbená je aj verzia so smotanou – hutnejšia, jemnejšia a vhodná najmä do chladnejšieho obdobia. V lete sú však osviežujúce ľahké verzie s kvapkou citrónovej šťavy či octu, ktoré polievke dodajú svieži charakter.

Recepty z kuchýň našich starých mám

Kým dnes si mnohí uľahčujú varenie instantnými polievkami, kedysi bola fazuľková polievka častým jedlom na stole. Recepty sa odovzdávali z generácie na generáciu a často sa prispôsobovali tomu, čo bolo po ruke.

Jedna pamätníčka spomína, že počas leta sa lusky varili skoro denne – niekedy s octom a majoránom, inokedy len na masle s chlebom. Takéto spomienky dokazujú, že nejde o núdzovú stravu, ale o hodnotné a kultúrne významné jedlo.

Ako si ju pripraviť doma

Základ je vždy podobný – cibuľu opražíme na masle či oleji, pridáme nakrájané fazuľky, zalejeme vývarom a necháme variť, kým nezmäknú. Chuť možno doladiť cesnakom, petržlenovou vňaťou alebo rascou. Pre sýtejšiu polievku sa pridáva mrkva, zemiak či vajíčko.

Ak máte radi hustejšie polievky, časť zeleniny rozmixujte a pridajte smotanu. Moderné kuchárky experimentujú aj s rastlinnými alternatívami – ovseným či mandľovým krémom. Takáto verzia je vhodná pre vegánov, no chutí rovnako lahodne.

Do vývaru sa pridá ocot alebo kyslá smotana a chuť sa často vyvažuje štipkou cukru. Menej známa, no veľmi jemná je biela fazuľková polievka z mlieka, zemiakov a trochy múky – ideálna aj pre deti.

Výborná voľba aj pre rastlinnú stravu

Fazuľková polievka je prirodzene vhodná pre BOSORKA príchuť do jedálriánov a s malými úpravami aj pre vegánov. Maslo možno nahradiť olejom, smotanu rastlinným krémom a na zahustenie sa dá použiť múka či rozmixovaný zemiak. Navyše je to skvelý spôsob, ako využiť úrodu zo záhrady alebo nákup z trhu.

Zdravé, lacné a ekologické riešenie

Jedným z dôvodov, prečo sa k tradičným receptom oplatí vracať, je aj udržateľnosť. Fazuľková polievka si vystačí s jednoduchými surovinami, ktoré bežne nájdeme doma. Vďaka tomu je lacná, nezaťažuje životné prostredie a môžeme ju variť aj zo zvyškov – napríklad zo zeleninového vývaru či s krajcom staršieho chleba.

Jedlá z lokálnych plodín sú nielen čerstvejšie a zdravšie, ale zároveň aj šetrnejšie k prírode, pretože nemusia cestovať cez pol sveta.

Inšpirácia na rýchly recept

Krémová fazuľková polievka

Potrebujeme:

  • 400 g čerstvých alebo mrazených fazuliek

  • 1 cibuľu

  • 1 mrkvu

  • 1 zemiak

  • 2 lyžice oleja alebo masla

  • 1 strúčik cesnaku

  • 1 liter zeleninového vývaru

  • 100 ml smotany

  • soľ, korenie, rasca

  • čerstvú petržlenovú vňať

Postup:

  1. Na oleji speníme cibuľu a cesnak.

  2. Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiak a fazuľky.

  3. Zalejeme vývarom, ochutíme a varíme asi 20 minút.

  4. Časť zeleniny rozmixujeme, pridáme smotanu a ešte krátko povaríme.

  5. Podávame posypané petržlenom a s čerstvým chlebom.

Záver

Fazuľková polievka je dôkazom, že aj obyčajné a lacné jedlo môže byť výživné, chutné a pestré. Hodí sa do každej kuchyne – od tradičnej po modernú – a svojou rozmanitosťou vie osloviť každého. Možno práve vďaka jednoduchosti a nenápadnej chuti si získa aj vás.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.