
- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Polievka z fazuľových strukov – jednoduché jedlo s veľkou hodnotou
Polievka z fazuľových strukov – jednoduché jedlo s veľkou hodnotou

Skromný pokrm, ktorý má čo ponúknuť
V posledných rokoch sa čoraz viac vraciame k domácim receptom a tradičným chutiam. Nie je to len nostalgia – jednoduché jedlá z čerstvých surovín majú svoj význam aj dnes. Jedným z nich je aj fazuľková polievka, ktorá kedysi patrila k typickým letným jedlám. Bola lacná, sýta a pripravovala sa rýchlo. Dnes ju mnohí odsúvajú bokom, hoci práve v nej sa spája to, čo od jedla očakávame – chuť, výživa a dostupnosť.
Zelené fazuľky sú bohaté na vitamín C, kyselinu listovú aj vlákninu. Obsahujú aj antioxidanty, ktoré podporujú imunitu. Keďže počas leta dozrievajú vo veľkom, sú ľahko dostupné, a navyše sa dajú zamraziť. Vďaka tomu si vieme fazuľkovú polievku dopriať aj uprostred zimy.
Jedlo, ktoré má stovky podôb
Každá domácnosť pozná svoju verziu fazuľkovej polievky. Niekde ju varia len s maslom, cibuľou a trochou rasce, inde sa pripravuje krémová verzia s cesnakom či bylinkami. Na východe a juhu krajiny prevláda kyslá varianta, v ktorej hrá dôležitú úlohu ocot alebo kyslá smotana. V iných regiónoch sa zas varí biela polievka z fazuliek, jemná a mliečna.
Obľúbená je aj verzia so smotanou – hutnejšia, jemnejšia a vhodná najmä do chladnejšieho obdobia. V lete sú však osviežujúce ľahké verzie s kvapkou citrónovej šťavy či octu, ktoré polievke dodajú svieži charakter.
Recepty z kuchýň našich starých mám
Kým dnes si mnohí uľahčujú varenie instantnými polievkami, kedysi bola fazuľková polievka častým jedlom na stole. Recepty sa odovzdávali z generácie na generáciu a často sa prispôsobovali tomu, čo bolo po ruke.
Jedna pamätníčka spomína, že počas leta sa lusky varili skoro denne – niekedy s octom a majoránom, inokedy len na masle s chlebom. Takéto spomienky dokazujú, že nejde o núdzovú stravu, ale o hodnotné a kultúrne významné jedlo.
Ako si ju pripraviť doma
Základ je vždy podobný – cibuľu opražíme na masle či oleji, pridáme nakrájané fazuľky, zalejeme vývarom a necháme variť, kým nezmäknú. Chuť možno doladiť cesnakom, petržlenovou vňaťou alebo rascou. Pre sýtejšiu polievku sa pridáva mrkva, zemiak či vajíčko.
Ak máte radi hustejšie polievky, časť zeleniny rozmixujte a pridajte smotanu. Moderné kuchárky experimentujú aj s rastlinnými alternatívami – ovseným či mandľovým krémom. Takáto verzia je vhodná pre vegánov, no chutí rovnako lahodne.
Do vývaru sa pridá ocot alebo kyslá smotana a chuť sa často vyvažuje štipkou cukru. Menej známa, no veľmi jemná je biela fazuľková polievka z mlieka, zemiakov a trochy múky – ideálna aj pre deti.
Výborná voľba aj pre rastlinnú stravu
Fazuľková polievka je prirodzene vhodná pre BOSORKA príchuť do jedálriánov a s malými úpravami aj pre vegánov. Maslo možno nahradiť olejom, smotanu rastlinným krémom a na zahustenie sa dá použiť múka či rozmixovaný zemiak. Navyše je to skvelý spôsob, ako využiť úrodu zo záhrady alebo nákup z trhu.
Zdravé, lacné a ekologické riešenie
Jedným z dôvodov, prečo sa k tradičným receptom oplatí vracať, je aj udržateľnosť. Fazuľková polievka si vystačí s jednoduchými surovinami, ktoré bežne nájdeme doma. Vďaka tomu je lacná, nezaťažuje životné prostredie a môžeme ju variť aj zo zvyškov – napríklad zo zeleninového vývaru či s krajcom staršieho chleba.
Jedlá z lokálnych plodín sú nielen čerstvejšie a zdravšie, ale zároveň aj šetrnejšie k prírode, pretože nemusia cestovať cez pol sveta.
Inšpirácia na rýchly recept
Krémová fazuľková polievka
Potrebujeme:
-
400 g čerstvých alebo mrazených fazuliek
-
1 cibuľu
-
1 mrkvu
-
1 zemiak
-
2 lyžice oleja alebo masla
-
1 strúčik cesnaku
-
1 liter zeleninového vývaru
-
100 ml smotany
-
soľ, korenie, rasca
-
čerstvú petržlenovú vňať
Postup:
-
Na oleji speníme cibuľu a cesnak.
-
Pridáme nakrájanú mrkvu, zemiak a fazuľky.
-
Zalejeme vývarom, ochutíme a varíme asi 20 minút.
-
Časť zeleniny rozmixujeme, pridáme smotanu a ešte krátko povaríme.
-
Podávame posypané petržlenom a s čerstvým chlebom.
Záver
Fazuľková polievka je dôkazom, že aj obyčajné a lacné jedlo môže byť výživné, chutné a pestré. Hodí sa do každej kuchyne – od tradičnej po modernú – a svojou rozmanitosťou vie osloviť každého. Možno práve vďaka jednoduchosti a nenápadnej chuti si získa aj vás.