- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- inšpirácie
- Poľská spoločnosť vytvára príbory, ktoré po použití nemôžete umývať, ale jesť
Poľská spoločnosť vytvára príbory, ktoré po použití nemôžete umývať, ale jesť
Na prvý pohľad sa tento nápad môže zdať trochu zvláštny, ale má veľké krátkodobé aj dlhodobé výhody.
Tieto „riady“ vyvinula poľská spoločnosť Biotrem, ktorá vyrába taniere a príbory na báze pšeničných otrúb, ktoré sa rozložia za krátkych 30 dní alebo ktoré je možné bez problémov zožuť.
Zabudnite na umývanie riadu
Biotrem vyrába prírodný jedlý riad z čistých pšeničných otrúb. Lisujú sa a zahrievajú vo forme na výrobu tanierov, misiek a príboru.
Tento jednorazový riad navyše vyhovuje medzinárodným predpisom, ktoré zakazujú používanie plastov na jedno použitie.
Ale to nie je všetko, pretože je to prírodný produkt, ktorý neprechádza chemickým spracovaním, dá sa bez problémov jesť.
Toto jedlo tiež odoláva nízkym a vysokým teplotám, môžete ho vložiť do mikrovlnky alebo do rúry.
Aj v tomto má výhodu oproti bežnému plastovému a papierovému riadu, ktorý nemožno vložiť do rúry.
Ak vám to ale príde čudné, alebo ak jednoducho odmietate jesť vlastný príbor po jedle, so vzniknutým odpadom sa nemusíte babrať, pretože Biotrem je možné odhodiť do kompostu,
kde sa rozloží za 30 dní..
Rozklad papierového taniera môže trvať šesť mesiacov a plastového stovky rokov.
Techniku prípravy týchto riadov z pšeničných otrúb vynašiel Jerzy Wysocki, mlynár, ktorý prevzal takmer storočnú rodinnú tradíciu a rozšíril ju do celého sveta.
Napriek tomu, že tieto príbory sú drahšie ako plastové príbory, sú trikrát užitočnejšie, pretože neznečisťujú životné prostredie a slúžia ako doplnkové jedlo.
Pri takýchto vynálezoch nie je pochýb o tom, že všetci sa môžeme podieľať na starostlivosti o ekológiu planéty a o našu budúcnosť.