- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Škola varenia
- Pomazánka z údenej makrely: nostalgická klasika, ktorá chutí rovnako dobre ako kedysi
Pomazánka z údenej makrely: nostalgická klasika, ktorá chutí rovnako dobre ako kedysi
Pomazánka z údenej makrely patrí medzi tie jednoduché dobroty, ktoré svoj úspech zažili už v časoch socializmu – a napriek veľkým zmenám v gastronómii sa držia na výslní dodnes. Kedysi vznikala z dostupných surovín a ľudia ju pripravovali ako rýchlu večeru, nátierku na chlebíčky alebo ako pohotovú desiatu k rožku. Mnohí však už zabudli, ako pôvodná makrelová pomazánka vlastne chutila. A práve starý recept je prekvapivo jednoduchý, no výnimočne chutný.
Ako vznikla populárna makrelová pomazánka?
V socialistických domácnostiach nebolo bežné široké množstvo ingrediencií či pestrofarebných dochucovadiel, ktoré máme k dispozícii dnes. Kuchárky aj gazdinky si museli poradiť s tým, čo mali doma, a práve vďaka tomu vznikli ikonické nátierky a šaláty – pochúťkový šalát, slonie žrádlo či šunková pena. K nim sa rýchlo pridala aj pomazánka z údenej makrely, ktorá bola výživná, lacná a hotová za pár minút.
Základ receptu tvorili suroviny, ktoré sa v domácnostiach bežne nachádzali: tvaroh, vajcia natvrdo, nakladané uhorky, cibuľa, horčica a niekedy aj lyžica majonézy. Niektoré domácnosti pridávali pre jemnosť nastrúhané jablko alebo sladkú papriku.
Každá rodina mala svoju verziu, často upravenú podľa obsahu špajze. Napriek tomu existoval jeden veľmi jednoduchý, základný recept, ktorý je považovaný za „pôvodnú“ socialistickú verziu.
Tradičná pomazánka z údenej makrely – starý pôvodný recept
Na pôvodnú verziu tejto pomazánky vám postačí len sedem surovín:
-
1 údená makrela
-
1 vanička nízkotučného tvarohu
-
2 vajíčka uvarené natvrdo
-
1 červená cibuľa
-
4 sterilizované uhorky
-
soľ
-
čierne korenie
Postup krok za krokom
-
Uvarte si vajcia natvrdo.
Po uvarení ich krátko schlaďte v studenej vode, ošúpte a nechajte vychladnúť. Potom ich nakrájajte najemno. -
Cibuľu a uhorky pokrájajte.
Červenú cibuľu nasekajte nadrobno a rovnako spracujte aj nakladané uhorky. -
Najdôležitejší krok – očistenie makrely.
Údenú makrelu dôkladne zbavte kože a kostí. Odporúča sa robiť to rukami, aby ste mali istotu, že v pomazánke nezostane ani malá kostička, najmä ak ju plánujete podávať deťom. -
Spojenie základných surovín.
Obrobené rybie mäso vložte do väčšej misy a premiešajte ho s tvarohom a nakrájanou cibuľou.
Ak máte radi hladšiu konzistenciu, môžete zmes krátko prejsť tyčovým mixérom.
Milovníci výraznejšej štruktúry si môžu cibuľu nechať nakrájanú na väčšie kúsky. -
Dokončenie pomazánky.
Do rybacej zmesi pridajte nakrájané vajíčka a uhorky. Všetko zľahka premiešajte.
Dochucujte opatrne – údená makrela je prirodzene slaná, takže môžete zistiť, že soľ nie je vôbec potrebná. Stačí čierne korenie podľa chuti. -
Nechajte ju odležať.
Hotovú pomazánku vložte aspoň na dve hodiny do chladničky. Chuť sa krásne prepojí a nátierka získa správnu hustotu.
Ako ju podávať, aby chutila ako za starých čias?
Najlepšie chutí:
-
na čerstvom chlebe s chrumkavou kôrkou,
-
na malých chlebíčkoch pri oslavách,
-
na hriankach alebo celozrnných bagetkách,
-
s plátkom uhorky či jarnou cibuľkou navrchu.
Je to rýchla večera, výborná nátierka na raňajky a ideálne občerstvenie pre návštevu. Navyše je bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a dodá telu energiu bez zbytočných komplikácií.
Tipy, ktoré oceníte
-
Ak chcete jemnejšiu chuť, pridajte lyžičku horčice alebo trošku majonézy.
-
Štipka sladkej papriky dodá pomazánke nielen farbu, ale aj nostalgický nádych socialistických receptov.
-
Nastrúhané jabĺčko zjemní chuť údenej ryby a dodá osviežujúci tón.
-
Pomazánka vydrží v chladničke dva dni – najlepšia je však čerstvá.
Dobrú chuť – a trochu nostalgie k tomu
Ak máte radi klasické domáce recepty s príbehom, pomazánka z údenej makrely podľa starého socialistického receptu vás určite poteší. Je jednoduchá, rýchla a hlavne nesmierne chutná. Stačí pár bežných surovín a o pár minút máte nátierku, ktorá vám pripomenie vôňu detstva a atmosféru dávnych čias.
