Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pór: Tajomstvo zdravého trávenia a žiarivej pokožky

Pór: Tajomstvo zdravého trávenia a žiarivej pokožky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pór: Tajomstvo zdravého trávenia a žiarivej pokožky Foto: depositphotos.com
reklama:

Jemný zázrak medzi zeleninou

Pór, s jemnou, mierne ostrou chuťou, patrí medzi zeleninu, ktorá nielen skvelo ochutí jedlá, ale aj výrazne prospieva zdraviu. Z čeľade cesnakovitých sú mu najbližšie cibuľa a cesnak, avšak jeho chuť je omnoho jemnejšia a univerzálnejšia. Vďaka tomu sa stáva obľúbenou ingredienciou do polievok, šalátov, omáčok alebo ako doplnok hlavných jedál. Okrem chute poskytuje pór telu množstvo živín a prospešných látok.

Pór cez veky

Pór má históriu dlhú tisíce rokov. Už v starovekom Egypte ho používali nielen ako potravu, ale aj ako liečivú bylinu. Neskôr sa dostal do Grécka a Ríma, kde ho obľubovali obyčajní ľudia i aristokracia. V rímskej kultúre bol spojený s vitalitou a silou – hovorí sa, že cisár Nero ho konzumoval pravidelne, veriac, že mu pomáha zlepšiť hlas a udržiavať zdravie.

V stredovekej Európe sa stal bežnou súčasťou kuchyne a postupne sa rozšíril do ďalších krajín. Dnes je populárny predovšetkým vo francúzskej, britskej a stredomorskej kuchyni. V niektorých regiónoch sa pór stal dokonca kultúrnym symbolom – napríklad vo Walese je národným znakom.

Pór a jeho zdravotné účinky

Pór je bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Vláknina podporuje zdravé trávenie, pomáha predchádzať zápche a udržiava črevá v dobrej kondícii.

Vitamín A je nevyhnutný pre zdravie očí, pokožky a slizníc a zároveň pomáha telu bojovať proti infekciám. Vitamín K podporuje zdravé kosti a správnu zrážanlivosť krvi. Pór obsahuje aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá najmä pre tehotné ženy, pretože prispieva k správnemu vývoju plodu.

Antioxidanty pre zdravé bunky

Jednou z jeho najcennejších vlastností je vysoký obsah antioxidantov. Tie chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu spôsobiť chronické ochorenia či predčasné starnutie. Pór obsahuje flavonoidy a polyfenoly, ktoré podporujú zdravie srdca, môžu znižovať riziko rakoviny a zlepšujú celkovú odolnosť organizmu.

Pravidelná konzumácia posilňuje imunitu a chráni telo pred zápalmi a infekciami.

Prírodné diuretikum

Pór má aj diuretické účinky – podporuje vylučovanie prebytočnej vody z tela. To môže pomôcť ľuďom s opuchmi alebo vysokým krvným tlakom. Zároveň podporuje funkciu obličiek a odstraňovanie toxínov, čím prispieva k lepšiemu celkovému zdraviu.

Ako využiť pór v kuchyni

Pór je veľmi univerzálny. Skvelo sa hodí do polievok, napríklad tradičnej zemiakovo-pórovej, kde dodáva jemnú a sviežu chuť. Dobre sa kombinuje s omáčkami, zapekanými jedlami, koláčmi či quichmi. Môžete ho pridať do cestovín, stir-fry zmesí, vývarov či zeleninových štiav.

Pestovanie póru

Pór nie je náročný na pestovanie, ale potrebuje trpezlivosť. Najlepšie sa darí v hlbokej a humóznej pôde s dostatkom živín a vody. Sadenice sa predpestujú vo februári až marci a na záhon sa vysádzajú v máji. Pre dlhú bielu časť stonky je vhodné postupne prihŕňať pôdu. Pór potrebuje pravidelnú starostlivosť – zavlažovanie, okopávanie a prihnojovanie organickými hnojivami. Zber má na podzim alebo v zime, pričom dobre odoláva mrazu.

Zaradenie do jedálnička

Ak chcete obohatiť svoj jedálniček a podporiť zdravie, pór je skvelou voľbou. Jeho jemná chuť a všestranné využitie z neho robia ingredienciu, ktorú môžete používať denne. Pomáha udržiavať telo zdravé, trávenie funkčné a imunitu silnú. Pór nie je obyčajná zelenina – je to dar prírody, ktorý by nemal chýbať vo vašej kuchyni.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.