Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Potraviny, ktoré ničia mozgové bunky a môžu viesť k demencii

Nezdravé potraviny
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Nezdravé potraviny Foto: František Stacho
reklama:

Od detstva nám rodičia často hovorili, že alkohol ničí mozog. A bohužiaľ, mali pravdu. Avšak, alkohol nie je jediným vinníkom, ktorý ohrozuje zdravie našich mozgových buniek. Existujú aj ďalšie potraviny, ktoré môžu mať nepriaznivý vplyv na náš mozog a ich pravidelná konzumácia môže viesť k vážnym problémom vrátane demencie. Ktoré potraviny by ste mali obmedziť?

Sladené nápoje

Populárne limonády, kolové nápoje či energetické drinky sú plné cukrov, ktoré môžu spôsobiť nárast rizika cukrovky 2. typu a zároveň prispievať k rozvoju Alzheimerovej choroby. Okrem toho tieto nápoje negatívne vplývajú aj na funkcie mozgu. Nadmerná hladina cukru v krvi môže poškodzovať kognitívne schopnosti, čo môže viesť až k demencii. Výskumy na zvieratách naznačili, že vysoký príjem fruktózy môže zhoršovať pamäť a schopnosť učenia. Namiesto sladených nápojov je vhodnejšie piť vodu, nesladené čaje či zeleninové šťavy.

Rafinované sacharidy

Rafinované sacharidy, ktoré sa nachádzajú v sladkostiach, bielom pečive či výrobkoch z bielej múky, môžu narušiť fungovanie mozgu. Konzumácia týchto potravín môže viesť k zníženiu intelektuálnych schopností, zhoršeniu pamäti a k vyššiemu riziku vzniku demencie. Zdravšou alternatívou sú sacharidy obsiahnuté v zelenine, ovocí, strukovinách a celozrnných výrobkoch.

Transmastné tuky

Transmastné tuky, ktoré sa nachádzajú v margarínoch, lacných sladkostiach a polotovaroch, sú pre mozog mimoriadne škodlivé. Nielenže zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby, ale tiež zhoršujú pamäť a môžu zmenšiť objem mozgu. Obmedzenie týchto tukov by preto malo byť prioritou pre každého, kto sa chce vyhnúť poškodeniu mozgu.

Alkohol

Pravidelné a nadmerné pitie alkoholu má negatívny vplyv na zdravie mozgu. Znižuje jeho objem a môže viesť k rôznym poruchám, ako je strata pamäti, zmena správania a problémy so spánkom. Obzvlášť nebezpečný je alkohol pre mladistvých, u ktorých môže spôsobiť vážne a dlhodobé poškodenie mozgových buniek.

Vysoko spracované potraviny

Fast food, sladké snacky, polotovary a instantné jedlá sú plné nezdravých tukov, cukrov a soli. Tieto potraviny síce ponúkajú veľké množstvo kalórií, ale telu dodávajú len minimum potrebných živín. Dlhodobá konzumácia takýchto potravín vedie k obezite a tiež k poškodeniu mozgového tkaniva. Vedci zistili, že nadmerné množstvo viscerálneho tuku, ktoré sa hromadí pri nezdravom stravovaní, priamo súvisí s poškodením mozgu. Preto je dobré uprednostniť čerstvé ovocie, zeleninu, orechy, semienka, kvalitné mäso a ryby.

Zdravý mozog je závislý od toho, čo jeme. Vyhýbanie sa nezdravým potravinám a nahradenie ich kvalitnými zdrojmi živín môže významne prispieť k ochrane mozgových funkcií a udržaniu duševnej sviežosti na dlhé roky.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.