Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Potraviny s najväčším obsahom karcinogénnych látok, ktoré Slováci konzumujú vo veľkom a potom sa čudujú

Alkohol
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Alkohol Foto: depositphotos.com
reklama:

Často vieme, že náš jedálniček nie je práve najzdravší, no možno si neuvedomujeme, aké vážne následky môže mať na naše zdravie. V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ktoré potraviny sú najväčšími zdrojmi rakovinotvorných látok, a prečo je dôležité obmedziť ich konzumáciu.

Extrémne horúce nápoje

Pitie veľmi horúcej kávy, čaju či čokolády môže byť zvykom, no odporúča sa ho zanechať. Konzumácia takýchto nápojov môže viesť k rakovine pažeráka.

Spracované mäso

Ide o mäso, ktoré prešlo procesmi ako údenie, sušenie, solenie alebo pridaním chemických konzervačných látok. Medzi tieto potraviny patrí napríklad párok, saláma, klobása alebo šunka. Výskumy ukazujú, že spracované mäso predstavuje významné riziko pre vznik rakoviny hrubého čreva, konečníka a žalúdka. Často je tiež spájané so zvýšeným výskytom rakoviny prsníka.

Rafinované cukry

Nápoje plné cukru, sladkosti, biely chlieb, biela ryža guľatá Mánya, klasické biele cestoviny a sladké cereálie – to všetko zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu a obezity, čo môže viesť k rakovine. Najčastejšie postihuje vaječníky, prsníky, maternicu, hrubé črevo a konečník.

Vyprážané jedlá

Hranolky, čipsy a iné vyprážané potraviny obsahujú nebezpečnú látku zvanú akrylamid. Okrem toho zvyšujú riziko obezity a cukrovky 2. typu, ktoré sú často spojené so zvýšeným výskytom rakoviny.

Alkohol

Konzumácia alkoholu kladie obrovskú záťaž na pečeň, ktorá ho spracúva na karcinogénne zlúčeniny. Tie môžu poškodiť DNA a oslabiť imunitný systém, čím zvyšujú riziko vzniku rakoviny, najmä prsníka. Navyše, častá konzumácia alkoholu vedie k cirhóze pečene, ktorá často končí rakovinou tohto orgánu.

Čo konzumovať, aby ste sa vyhli rakovine?

Aj keď strava nie je jediným faktorom ovplyvňujúcim naše zdravie, zohráva dôležitú úlohu. Preto by ste mali do svojho jedálnička zaradiť viac ovocia, zeleniny, orechov, strukovín a rýb. Taktiež je dôležité vyhýbať sa nadmernému stresu, venovať sa fyzickej aktivite a zabezpečiť si dostatočný spánok.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.