- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy
Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy
Zeler je lacný, lokálny, zdravý aj diétny. V kuchyni často sekunduje ďalším ingredienciám a slúži skôr ako dochucovadlo. Tu sú tri tipy, ako mu v kuchyni dopriať viac priestoru.
Bulvový zeler je univerzálna koreňová zelenina, ktorá je nielen kaloricky nenáročná, ale aj bohatá na vitamíny a minerály s protizápalovými účinkami.
Možno ho využiť v mnohých kuchynských prípravách od surových šalátov po pečený alebo vyprážaný variant a je ideálny pre krémové polievky alebo ako príloha k mäsu.
Recepty na krémovú zelerovú polievku, pečený zeler s rozmarínom a zelerové rezne ukazujú jeho všestranné využitie v kuchyni.
Bulvový zeler patrí medzi koreňovú zeleninu a jeho charakteristická chuť a vôňa dodáva šmrnc omáčkam a vývarom. Jeho potenciál je ale oveľa širší – za surova sa hodí do nátierok a zeleninových šalátov, napríklad slávneho Waldorfu.
Použiť ho ale možno aj na prípravu krémovej polievky, rezňov alebo hranoliek, podávať ho môžete v podobe pyré ako prílohu k mäsu, výborne chutí aj v karbonátkach.
Ako jednoducho očistiť zeler? Pozrite sa na video:
K prednostiam zeleru patrí nízka kalorická hodnota – 100 g obsahuje iba 19 kcal. Obsah zdraviu prospešných látok je naopak vysoký – je vynikajúcim zdrojom draslíka, vápnika a horčíka, nájdete v ňom aj železo, vitamín C a vitamín A.
Má protizápalové účinky, pôsobí ako antioxidant, pomáha redukovať cholesterol a krvný tlak, pôsobí močopudne a vďaka vláknine predlžuje pocit sýtosti a znižuje chuť na sladké.
Krémová zelerová polievka
Doba prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
1 buľva zeleru
1 zemiaka
1 väčšia cibuľa
30 g masla
800 ml vývaru
150 ml smotany na varenie
soľ, korenie
pažítka, petržlenová vňať alebo bazalkové pesto
Príprava:
1) Zeler aj zemiaky umyte, olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte najemno.
2) V hrnci rozohrejte maslo a na miernom plameni orestujte cibuľu. Akonáhle začne ľahko zlátnuť, pridajte zemiaky a zeler. Krátko orestujte a zalejte vývarom.
3) Varte 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.
4) Polievku rozmixujte dohladka a pridajte smotanu.
5) Dochuťte soľou a korením a pri podávaní posypte čerstvými bylinkami alebo pokvapkajte pestom. Pridať môžete aj opečenú slaninu.
Pečený zeler s rozmarínom
Doba prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
1 buľva zeleru
čerstvý alebo sušený rozmarín
2 lyžice olivového oleja
soľ, korenie
Príprava:
1) Rúru predhrejte na 220 ºC.
2) Zeler umyte, olúpte a nakrájajte na kocky alebo hranolky.
3) V miske premiešajte zeler s olivovým olejom, pridajte rozmarín, soľ a čerstvo mleté korenie.
4) Zeler rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry.
5) Pečte 20-25 minút dozlatista. Podávajte ako prílohu k mäsu alebo ako chuťovku s jogurtovým dipom.
Zelerové rezne
Doba prípravy: 45 minút
Ingrediencie:
1 buľva zeleru
1 vajce
hladká múka
strúhanka
soľ
olej na vyprážanie
Príprava:
1) Do väčšieho hrnca dajte variť vodu a 2 lyžičky soli.
2) Zeler umyte, olúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1 centimeter.
3) Plátky zeleru vložte do vriacej vody a varte 7-10 minút, aby mierne zmäkli.
4) Po vychladnutí plátky obaľte v hladkej múke, rozšľahanom vajci a strúhanke.
5) Smažte na oleji dozlatista z oboch strán a podávajte so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
Zdroj: www.nzip.cz, www.ireceptar.cz, www.bonappetit.com, www.dumazahrada.cz