Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy

Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Zeler je lacný, lokálny, zdravý aj diétny. V kuchyni často sekunduje ďalším ingredienciám a slúži skôr ako dochucovadlo. Tu sú tri tipy, ako mu v kuchyni dopriať viac priestoru.

Bulvový zeler je univerzálna koreňová zelenina, ktorá je nielen kaloricky nenáročná, ale aj bohatá na vitamíny a minerály s protizápalovými účinkami.
Možno ho využiť v mnohých kuchynských prípravách od surových šalátov po pečený alebo vyprážaný variant a je ideálny pre krémové polievky alebo ako príloha k mäsu.
Recepty na krémovú zelerovú polievku, pečený zeler s rozmarínom a zelerové rezne ukazujú jeho všestranné využitie v kuchyni.

Bulvový zeler patrí medzi koreňovú zeleninu a jeho charakteristická chuť a vôňa dodáva šmrnc omáčkam a vývarom. Jeho potenciál je ale oveľa širší – za surova sa hodí do nátierok a zeleninových šalátov, napríklad slávneho Waldorfu.

Použiť ho ale možno aj na prípravu krémovej polievky, rezňov alebo hranoliek, podávať ho môžete v podobe pyré ako prílohu k mäsu, výborne chutí aj v karbonátkach.

Ako jednoducho očistiť zeler? Pozrite sa na video:

K prednostiam zeleru patrí nízka kalorická hodnota – 100 g obsahuje iba 19 kcal. Obsah zdraviu prospešných látok je naopak vysoký – je vynikajúcim zdrojom draslíka, vápnika a horčíka, nájdete v ňom aj železo, vitamín C a vitamín A.

Má protizápalové účinky, pôsobí ako antioxidant, pomáha redukovať cholesterol a krvný tlak, pôsobí močopudne a vďaka vláknine predlžuje pocit sýtosti a znižuje chuť na sladké.

Krémová zelerová polievka

Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy
Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipyFoto: www.gettyimages.com

Doba prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

1 buľva zeleru
1 zemiaka
1 väčšia cibuľa
30 g masla
800 ml vývaru
150 ml smotany na varenie
soľ, korenie
pažítka, petržlenová vňať alebo bazalkové pesto

Príprava:

1) Zeler aj zemiaky umyte, olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte najemno.

2) V hrnci rozohrejte maslo a na miernom plameni orestujte cibuľu. Akonáhle začne ľahko zlátnuť, pridajte zemiaky a zeler. Krátko orestujte a zalejte vývarom.

3) Varte 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.

4) Polievku rozmixujte dohladka a pridajte smotanu.

5) Dochuťte soľou a korením a pri podávaní posypte čerstvými bylinkami alebo pokvapkajte pestom. Pridať môžete aj opečenú slaninu.

Pečený zeler s rozmarínom

Doba prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

1 buľva zeleru
čerstvý alebo sušený rozmarín
2 lyžice olivového oleja
soľ, korenie

Príprava:

1) Rúru predhrejte na 220 ºC.

2) Zeler umyte, olúpte a nakrájajte na kocky alebo hranolky.

3) V miske premiešajte zeler s olivovým olejom, pridajte rozmarín, soľ a čerstvo mleté korenie.

4) Zeler rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry.

5) Pečte 20-25 minút dozlatista. Podávajte ako prílohu k mäsu alebo ako chuťovku s jogurtovým dipom.

Zelerové rezne

Doba prípravy: 45 minút

Ingrediencie:

1 buľva zeleru
1 vajce
hladká múka
strúhanka
soľ
olej na vyprážanie

Príprava:

1) Do väčšieho hrnca dajte variť vodu a 2 lyžičky soli.

2) Zeler umyte, olúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1 centimeter.

3) Plátky zeleru vložte do vriacej vody a varte 7-10 minút, aby mierne zmäkli.

4) Po vychladnutí plátky obaľte v hladkej múke, rozšľahanom vajci a strúhanke.

5) Smažte na oleji dozlatista z oboch strán a podávajte so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Zdroj: www.nzip.czwww.ireceptar.czwww.bonappetit.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.