Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy

Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy Foto: www.gettyimages.com
reklama:

Zeler je lacný, lokálny, zdravý aj diétny. V kuchyni často sekunduje ďalším ingredienciám a slúži skôr ako dochucovadlo. Tu sú tri tipy, ako mu v kuchyni dopriať viac priestoru.

Bulvový zeler je univerzálna koreňová zelenina, ktorá je nielen kaloricky nenáročná, ale aj bohatá na vitamíny a minerály s protizápalovými účinkami.
Možno ho využiť v mnohých kuchynských prípravách od surových šalátov po pečený alebo vyprážaný variant a je ideálny pre krémové polievky alebo ako príloha k mäsu.
Recepty na krémovú zelerovú polievku, pečený zeler s rozmarínom a zelerové rezne ukazujú jeho všestranné využitie v kuchyni.

Bulvový zeler patrí medzi koreňovú zeleninu a jeho charakteristická chuť a vôňa dodáva šmrnc omáčkam a vývarom. Jeho potenciál je ale oveľa širší – za surova sa hodí do nátierok a zeleninových šalátov, napríklad slávneho Waldorfu.

Použiť ho ale možno aj na prípravu krémovej polievky, rezňov alebo hranoliek, podávať ho môžete v podobe pyré ako prílohu k mäsu, výborne chutí aj v karbonátkach.

Ako jednoducho očistiť zeler? Pozrite sa na video:

K prednostiam zeleru patrí nízka kalorická hodnota – 100 g obsahuje iba 19 kcal. Obsah zdraviu prospešných látok je naopak vysoký – je vynikajúcim zdrojom draslíka, vápnika a horčíka, nájdete v ňom aj železo, vitamín C a vitamín A.

Má protizápalové účinky, pôsobí ako antioxidant, pomáha redukovať cholesterol a krvný tlak, pôsobí močopudne a vďaka vláknine predlžuje pocit sýtosti a znižuje chuť na sladké.

Krémová zelerová polievka

Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipy
Používate zeler len do vývaru a sviečkovej? Skúste to aj inak! Tu sú 3 tipyFoto: www.gettyimages.com

Doba prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

1 buľva zeleru
1 zemiaka
1 väčšia cibuľa
30 g masla
800 ml vývaru
150 ml smotany na varenie
soľ, korenie
pažítka, petržlenová vňať alebo bazalkové pesto

Príprava:

1) Zeler aj zemiaky umyte, olúpte a nakrájajte na kocky. Cibuľu nasekajte najemno.

2) V hrnci rozohrejte maslo a na miernom plameni orestujte cibuľu. Akonáhle začne ľahko zlátnuť, pridajte zemiaky a zeler. Krátko orestujte a zalejte vývarom.

3) Varte 15-20 minút, kým zelenina nezmäkne.

4) Polievku rozmixujte dohladka a pridajte smotanu.

5) Dochuťte soľou a korením a pri podávaní posypte čerstvými bylinkami alebo pokvapkajte pestom. Pridať môžete aj opečenú slaninu.

Pečený zeler s rozmarínom

Doba prípravy: 30 minút

Ingrediencie:

1 buľva zeleru
čerstvý alebo sušený rozmarín
2 lyžice olivového oleja
soľ, korenie

Príprava:

1) Rúru predhrejte na 220 ºC.

2) Zeler umyte, olúpte a nakrájajte na kocky alebo hranolky.

3) V miske premiešajte zeler s olivovým olejom, pridajte rozmarín, soľ a čerstvo mleté korenie.

4) Zeler rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry.

5) Pečte 20-25 minút dozlatista. Podávajte ako prílohu k mäsu alebo ako chuťovku s jogurtovým dipom.

Zelerové rezne

Doba prípravy: 45 minút

Ingrediencie:

1 buľva zeleru
1 vajce
hladká múka
strúhanka
soľ
olej na vyprážanie

Príprava:

1) Do väčšieho hrnca dajte variť vodu a 2 lyžičky soli.

2) Zeler umyte, olúpte a nakrájajte na plátky hrubé asi 1 centimeter.

3) Plátky zeleru vložte do vriacej vody a varte 7-10 minút, aby mierne zmäkli.

4) Po vychladnutí plátky obaľte v hladkej múke, rozšľahanom vajci a strúhanke.

5) Smažte na oleji dozlatista z oboch strán a podávajte so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Zdroj: www.nzip.czwww.ireceptar.czwww.bonappetit.com, www.dumazahrada.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.