- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Poznáte cirok? Je dobrý na nervy, zvýšený cholesterol aj cukor. A neobsahuje lepok
Poznáte cirok? Je dobrý na nervy, zvýšený cholesterol aj cukor. A neobsahuje lepok
Na prvý pohľad vám cirok môže pripomínať pšeno alebo quinou. U nás sa ešte len udomácňuje, ale vo svojej domovine sa pestuje a používa už viac ako 2 000 rokov. Prekvapí vás, čím všetkým je telu prospešný.
Cirok pochádza z juhovýchodnej Afriky, kde sa podľa historikov pestoval už vyše dve tisícročia. Jedná sa o rastlinu z čeľade lipnicovitých a radí sa medzi pseudoobilniny.
Vo svete sú jeho nutričné kvality dlho známe, k českým stravníkom si zatiaľ pomaly razia cestu. Poznajú ho predovšetkým priaznivci zdravej výživy a ľudia, ktorí nemôžu konzumovať lepok.
Väčšiu pozornosť by si ale rozhodne zaslúžil – je všestranný, chuťovo neutrálny a má veľmi priaznivé účinky na zdravie. K dostaniu je vo forme celých lúpaných zŕn, krupice a múky.
Varenie ciroku nie je nič zložité, postup je rovnaký ako u ryže guľatej Mánya alebo strukovín. A pripraviť z neho môžete aj miniatúrny popcorn:
Cukor, cholesterol, nervy aj vlasy
Drobné zrniečka ciroku obsahujú množstvo cenných látok, ktoré prospievajú telu doslova od hlavy po päty. Cirok je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá prospieva tráveniu a pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi.
Odporúča sa aj ako vhodná potravina pri cukrovke, pretože nezvyšuje hladinu cukru ako napríklad pšeničná múka. Ďalej pôsobí ako prevencia proti rakovine hrubého čreva a kardiovaskulárnym ochoreniam, zvyšuje kvalitu vlasov a nechtov, posilňuje kosti a má protizápalové a antioxidačné účinky. Okrem toho priaznivo ovplyvňuje činnosť nervovej sústavy a mierni následky stresu.
Univerzálne ingrediencie
Prednosťou ciroku je jeho neutrálna chuť a všestranné využitie. Pripraviť z neho možno sladké a slané kaše, rizoto, nátierky, hodí sa do polievok ako zavárka, pridať ho môžete aj do šalátu z čerstvej či grilovanej zeleniny.
Využijete ho aj ako náplň do paprík alebo baklažánu. Ciroková múka sa uplatní pri príprave bezlepkového pečiva, palaciniek, lievancov, sušienok a múčnikov. Pokiaľ nemáte problémy s lepkom, jednoducho pri pečení nahraďte časť pšeničnej múky cirokovú – cesto bude dobre držať tvar, ale zvýšite jeho výživovú hodnotu.
Cirokový šalát s pečenou zeleninou
Doba prípravy: 60 minút
Ingrediencie:
1 hrnček suchého ciroku
2 cibuľa
1 červená paprika
1 žltá paprika
hrsť cherry paradajok
1 cuketa
3 strúčiky cesnaku
100 g syra feta (použiť možno aj mozzarellu alebo syr s modrou plesňou)
provensálske korenie
olivový olej
soľ, korenie
Príprava:
1) Cirok prepláchnite, nasypte do hrnca a zalejte 3 hrnčeky vody. Osoľte a na miernom plameni varte do zmäknutia 40-50 minút.
2) Zeleninu očistite, nakrájajte na menšie rovnomerné kúsky a v miske premiešajte s dvoma lyžicami oleja a provensálskym korením.
3) Rozložte zeleninu do zapekacej misky, pridajte neolúpané strúčiky cesnaku a vložte do rúry predhriatej na 190 ºC. Pečte zhruba 30 minút.
4) Po upečení vytlačte do zeleniny cesnak zo šupky, pridajte uvarený cirok a všetko premiešajte. Šalát rozdeľte na taniere a navrch rozdrobte syr.
Zdroj: rozhlas.cz, BOSORKA príchuť do jedálbles-with-sorghum-6753556″>www.bhg.com, www.dumazahrada.cz