Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Pozor na tieto potraviny: môžu byť príčinou nepríjemného telesného pachu

Pozor na tieto potraviny: môžu byť príčinou nepríjemného telesného pachu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pozor na tieto potraviny: môžu byť príčinou nepríjemného telesného pachu Foto: depositphotos.com
reklama:

To, čo si dáme na tanier, môže ovplyvniť viac než len našu váhu či trávenie. Niektoré jedlá totiž zanechávajú neviditeľné stopy aj na našom tele – konkrétne na tom, ako voniame. A nie vždy je to príjemné. Aj pri dôslednej hygiene môže jedálny lístok narušiť prirodzenú vôňu pokožky. Prečo sa to deje a ktorým potravinám sa radšej vyhnúť?

Telesný pach – výsledok práce nášho metabolizmu

Zápach nášho tela nesúvisí len s potom – ide o kombináciu chemických procesov, ktoré prebiehajú pri trávení. Pri rozklade potravy vznikajú rôzne zlúčeniny, ktoré sa z tela vylučujú nielen tráviacim traktom, ale aj pokožkou, potom a dychom.

Nie všetky potraviny sú však v tomto smere rovnaké. Niektoré obsahujú látky, ktoré sa menia na prchavé molekuly s intenzívnym zápachom. Aj keď sprcha a dezodorant pomáhajú, tieto vnútorné vplyvy dokážu sviežosť značne ovplyvniť.

Ktoré jedlá najčastejšie spôsobujú telesný zápach?

1. Ryby a morské živočíchy

Niektoré rybie zložky – najmä cholín a bielkoviny – sa v tele dokážu premeniť na látky s ostrým rybím pachom. Ten môže preniknúť nielen do dychu, ale aj na povrch pokožky.

Hoci ide o jav, ktorý sa častejšie objavuje pri špecifických genetických predispozíciách, aj úplne zdraví ľudia môžu po výdatnom rybacom jedle zaznamenať zápach pripomínajúci pokazené morské plody.

2. Zelenina bohatá na síru

Kapustovité druhy zeleniny – ako je karfiol, kel či brokolica – sú síce výživovo bohaté, no obsahujú sírne zlúčeniny, ktoré sa pri trávení menia na plyny s prenikavým zápachom.

Tieto látky sa cez pot vylučujú na povrch pokožky a môžu spôsobovať dlhodobý telesný zápach, najmä ak sú tieto potraviny na dennom jedálnom lístku.

3. Výrazné koreniny

Orientálne koreniny ako kari, rasca či kurkuma majú síce výborné chuťové vlastnosti, no obsahujú aromatické zložky, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu a následne sa vylučujú cez pokožku.

Kým jedlo z nich krásne vonia počas varenia, ich aróma na tele už tak lákavá nie je. V kombinácii s potom môžu vytvárať nepríjemný, dlhšie pretrvávajúci zápach.

4. Červené mäso

Pri trávení červeného mäsa sa bielkoviny štiepia na aminokyseliny, ktoré môžu v spojení s baktériami na pokožke vyvolať štipľavý a výrazný telesný pach.

Telo potrebuje viac času na spracovanie mäsa, čo znamená, že pachové látky sa uvoľňujú dlhšie. Pravidelná konzumácia tak môže negatívne ovplyvniť vôňu tela.

5. Sójové produkty a strukoviny

Niektoré fermentované sójové výrobky, arašidy a vybrané druhy strukovín môžu u citlivejších osôb spôsobiť vznik špecifických zápachových látok. Najmä ak má človek problém spracovať určité aminokyseliny.

Aj keď tieto reakcie nie sú bežné, v prípade ich výskytu môžu zanechať pach, ktorý pretrváva ešte dlho po jedle.

Základ sviežosti začína v kuchyni

Telesný pach sa nedá úplne zakryť kozmetikou. To, čo konzumujeme, sa podpisuje aj na tom, ako nás cíti naše okolie. Ak chcete zostať voňaví počas celého dňa, skúste sa zamyslieť nad svojím jedálnym lístkom.

Nejde o to vzdať sa obľúbených chutí, ale o rovnováhu. Dobre vyvážená strava nielen podporuje zdravie, ale aj prirodzenú telesnú sviežosť. Stačí upraviť zopár návykov – a vaše telo sa vám odvďačí nielen energiou, ale aj príjemnou vôňou.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.