- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Praktické rady pri príprave mäsa
Praktické rady pri príprave mäsa
reklama:
- Mäso pred kuchárskym spracovaním umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme čistou utierkou a až potom nakrájame.
- Rezne mäsa budú mäkké, keď ich pred kuchárskou úpravou na 15 minút namočíme do studeného mlieka.
- Pečené mäso získa krajšiu farbu, ak ho pred pečením polejeme trochou mlieka.
- Pečené mäso bude mať peknú chrumkavú kôrku, keď ho pred pečením vyutierame a poprášime hladkou múkou.
- Šťava z pečeného mäsa bude chutnejšia, keď mäso podlievame vývarom z kostí,zo zeleniny alebo vývarom z bujónu.
- Pri pečení mäso nepicháme vidličkou, aby z neho nevytiekla šťava.Obraciame ho lopatkou alebo kliešťami
- Veľmi mäkké mäso sa po upečení zle krája, preto ho necháme vychladnúť, pokrájame a potom opäť zohrejeme.
- Hrabavá hydina pri pečení ľahko vyschne, preto prsia prešpikujeme prúžkami slaniny.
- Mäso odložené v chladničke neoschne, keď ho najprv potrieme olejom a zabalíme do mastného papiera.
- Mäso nakrájame na rezne narežeme na okrajoch, aby sa pri tepelnom spracovaní nekrútilo.
- Rezne z mäsa môžeme takmer nečujne naklepať, ak si pod dosku podložíme utierku.
- Mäso namočené v páci síce zreje, ale zároveň sa z neho vylučuje časť biologicky hodnotných látok, preto pri jeho tepelnej úprave spotrebujeme aj marinádu.
- Aby rybacie mäso po zabití nezapáchalo bahnom, živú rybu necháme pred zabitím 1 až 2 dni plávať v čerstvej pretekajúcej vode.
- Rybu zbavujeme šupín najlepšie špeciálnou škrabkou alebo nožom.Postupne smerom od chvosta k hlave, a to ihneď po zabití, aby šupiny nezaschli.
- Kožu z ryby sťahujeme tak, že rybu najskôr rozkrojíme po dĺžke na dve polovice a širokým ostrým nožom oddeľujeme kožu od mäsa, pričom rybu máme položenú na utierke, ktorou si pridŕžame oddeľujúcu kožu.
- Ak chceme získať dobrý vývar, vkladáme mäso do studenej vody.Ak nám viac záleží n dobre uvarenom mäse, vkladáme ho do vriacej vody.
- Z jaterníc pri pečení často vystrekuje masť.Aby sme tomu zabránili , a aj prasknutiu črievka, ponoríme ich najprv na niekoľko sekúnd do horúcej vody, necháme odkvapkať, trochu obalíme v hladkej múke, a rýchle opečieme.
- Klobásy varíme tak, že ich vkladáme do studenej vody a necháme zovrieť.
reklama: