Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Prášok na pečenie a sóda: aký je rozdiel?

Untitled 1 3.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
reklama:

Niekedy stačí našľahať bielky, inokedy použijeme kvasnice, potom tiež môžeme siahnuť pri pečení po kypriacim prášku do pečiva alebo po jedlej sóde.

Rozdiel vo využití kvasníc, našľahaného bielku a prášku so sódou je jasný.

551 1.jpg

Ako sa ale líšia sóda s práškom do pečiva?

„Prášok do pečiva“, nemôže chýbať snáď v žiadnej domácnosti, kde sa varí a pečie. Gazdinky, ktoré sa usilujú o zdravú stravu, zháňajú ten bez fosfátov, ktorý už dostanete bežne kúpiť v predajniach zdravej výživy. Jedlá sóda je ale v našich zemepisných šírkach oveľa menej rozšírená.

Čo zvyčajne pridáte do cesta, aby bolo cesto vzdušné, mäkké, pórovité? Niektorí odpovedajú: „Samozrejme, sódu.“ 

Iní odpovedajú: „Prášok na pečenie“.

Kde je v skutočnosti rozdiel? A čo je viac populárne medzi cukrármi sóda alebo prášok do pečiva?

Sóda sa pridáva do cesta pri pečení koláčikov, koláčov, cookies ktoré y mali byť mäkké a porézne. Ale sama o sebe sóda takúto mágiu s cestom nerobí, pretože to ocot alebo kyselina citrónová urobí ten zázrak . Dochádza totiž k reakcii a uvoľňuje sa oxid uhličitý, a ten cesto nadýcha.

Xgashenie_sody_2.jpg.pagespeed.ic_.3aonluxr80.jpg

Pri starom spôsobe použitia sódy ,sa zmieša sóda s octom a keď to všetko zasyčí, pridá sa do cesta. Ale skúsení kulinárski odborníci odporúčajú sódu pridávať do suchých potravín, ako je múka a ocot ku kvapalým . Potom, keď je všetko zmiešané, reakcia nastane priamo v ceste. Ale podľa mojej skúsenosti, cesto nie je vždy také vzdušné, ako by sme si priali.

Prečo? Pretože v tomto prípade, ak chcete získať požadovaný výsledok, potrebujete vedieť presne pomer sódy k octu. A koľko to má byť napríklad 1 kg múky? Ak dáte príliš veľa sódy, cesto bude mať nepríjemnú chuť. Ak sa nechcete problémom obťažovať  môžete si  kúpiť prášok do pečiva v obchode.

Baking soda vs baking powder full article.jpg

Čo je prášok do pečiva?

Prášok na pečenie je zmesou sódy, múky a kyseliny citrónovej. Namiesto múky výrobca niekedy používa škrob pre dlhšiu trvanlivosť. Táto zmes produktov je namiešaná špeciálne tak, aby zabezpečila, že sodík a kyselina reagujú bez zvyškov a reakcia sa uskutoční v správnom čase.

Kyselina a sóda reagujú priamo v ceste a počas procesu pečenia, čo prináša pri pečení najlepší výsledok. Percento tejto „termonukleárnej zmesi“ už nie je tajomstvom a preto sa gazdinky naučili robiť prášok na pečenie aj doma.

Ako urobiť prášok do pečiva doma:
pomer
Potrebujeme:

Sóda – 5 lyžíc
Kyselina citrónová – 3 lyžice
Múka – 12 lyžíc.

Príprava:

Zmiešajte všetky zložky v suchom pohári (čo len kvapka vody, reakciu  môže vyvolať vopred). Pre úplné premiešanie dobre pretrepte. Aby ste zabránili hrčkaveniu, môžete pridať trošku cukru.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.