Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Pravé špagety carbonara: Zabudnite na smotanu a cesnak, takto chutí autentické Taliansko

Špagety carbonara
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Špagety carbonara Foto: depositphotos.com
reklama:

Špagety carbonara patria medzi najobľúbenejšie a najrýchlejšie jedlá z cestovín. Vďaka jednoduchosti prípravy a mimoriadnej chuti si získali priazeň milovníkov talianskej kuchyne po celom svete. Mnoho ľudí ich však pripravuje nesprávne – s pridanou smotanou, cesnakom či inou ako pôvodnou slaninou. Výsledkom je pokrm, ktorý má od pravej talianskej klasiky na míle ďaleko. Ak si chcete pripraviť carbonaru tak, ako ju robia v srdci Talianska, držte sa tradičného receptu a objavíte, aké kúzlo v jednoduchosti skutočne spočíva.

Kde majú carbonara svoj pôvod?

História tohto slávneho jedla nie je celkom jasná, no najčastejšie sa uvádza, že vzniklo v Taliansku v 19. storočí. Podľa jednej z verzií špagety carbonara konzumovali muži pracujúci v uhoľných baniach. Aj samotný názov „carbonara“ je odvodený od slova carbonaro, čo v taliančine označuje „uhlára“ či „toho, kto pracuje s uhlím“. V tomto duchu sa v slovenčine občas objavuje aj názov „špagety po uhlársky“. Jednoduchá kombinácia cestovín, vajec, pancetty a syra bola výživná, rýchlo pripravená a poskytla potrebnú energiu na dlhý pracovný deň. Presný pôvod je síce zahalený tajomstvom, no chuť carbonary zostáva nadčasová.

Ako sa zmenili špagety carbonara mimo Talianska?

Keď sa recept dostal za hranice Talianska, začali ho rôzne národy prispôsobovať vlastným chutiam. A výnimkou nebolo ani Slovensko či Česká republika. V mnohých domácnostiach sa tak do carbonary začala pridávať smotana, cibuľa, cesnak, ba dokonca aj bežná slanina namiesto pancetty. Syr pecorino sa nahradil eidamom a výsledok – hoci chutný – má s originálom len pramálo spoločné. Talianski kuchári by nad takouto verziou pravdepodobne len smutne pokrútili hlavou. Pravá carbonara si totiž zakladá na čistých surovinách a jednoduchej, no premyslenej príprave.

Pôvodná talianska verzia: len päť ingrediencií a žiadna smotana

Ak túžite ochutnať autentickú chuť špagiet carbonara, stačí vám len niekoľko surovín. Zabudnite na smotanu či restovanú cibuľku a vsaďte na taliansku klasiku, ktorá vás presvedčí, že menej je niekedy viac.

Na pravú carbonaru budete potrebovať:

  • kvalitné špagety (ideálne z tvrdej pšenice),

  • pancettu (taliansku slaninu),

  • vajcia (dve celé a jeden žĺtok),

  • syr pecorino romano (jemne nastrúhaný),

  • čerstvo mleté čierne korenie.

Postup, ktorý zvládne každý

Začnite tým, že dáte variť vodu na cestoviny. Nezabudnite ju poriadne osoliť, ako je to bežné v talianskej kuchyni – voda má chutiť ako more.

Medzitým si pripravte vaječnú omáčku. Do menšej misky rozbite dve celé vajcia a pridajte jeden žĺtok navyše. Osoľte jemne, ale výdatne okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Pridajte asi 30 gramov jemne nastrúhaného syra pecorino a všetko dobre premiešajte, kým nevznikne hladká hmota. Tú si odložte bokom.

Kým sa špagety varia, nakrájajte si približne 50 gramov pancetty na malé kúsky a opečte ju na panvici s trochou olivového oleja. Dôležité je nechať ju krásne vyškvariť, aby bola chrumkavá a uvoľnila svoju chuť.

Keď sú špagety hotové, odoberte si asi dve lyžice vody z ich varenia a vmiešajte ju do pripravenej vaječnej zmesi. Voda z cestovín obsahuje škrob a pomáha vytvoriť krémovú konzistenciu omáčky bez potreby smotany.

Špagety sceďte a ihneď ich vsypte do panvice k pancette – ideálne, keď je panvica ešte mierne teplá, ale nie horúca. Zalejte ich vaječnou zmesou so syrom a dôkladne premiešajte. Vajíčka sa vplyvom zvyškového tepla jemne zatiahnu, syr sa roztopí a spolu vytvoria lahodnú, zamatovú omáčku, ktorá dokonale obalí každé vlákno cestoviny.

Servírovanie ako z talianskej trattorie

Na záver môžete špagety na tanieri ešte posypať trochou syra a zakvapkať kvapkou kvalitného olivového oleja. Podávajte okamžite, ideálne s pohárom suchého bieleho vína.

Ak sa nabudúce rozhodnete pripraviť špagety carbonara, dajte zbohom smotane a cesnaku. Skúste originál podľa talianskej tradície a možno zistíte, že práve táto jednoduchá verzia chutí najlepšie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.