Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pražský koláč: Kysnutá klasika našich babičiek s lahodným krémom vo vnútri

Pražský koláč
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Kysnutá klasika našich babičiek s lahodným krémom vo vnútri Foto: www.youtube.com
reklama:

Je klasikou slovenskej kuchyne. Nadýchané cesto a lahodný krém tvoria dokonalú kombináciu, ktorá poteší vaše chuťové poháriky. Nestačí jedno sústo. Akonáhle sa do koláča zahryznete, nebudete môcť prestať, kým nebude zjedené. Upečte si doma Pražský koláč podľa receptu našich babičiek!

Napriek tomu, že nesie názov pražský av našich končinách skutočne zdomácnel v klasiku, jeho pôvod je mierne nejasný. Receptúra sa opiera o nadýchaný bochník z kysnutého cesta, ktorý sa po upečení rozkrojí a naplní vanilkovým krémom. Takáto verzia je známa aj v zahraničí, konkrétne vo Francúzsku. V roku 1955 si v Saint Tropez otvoril pekárstvo istý Alexander Micka, poľský cukrár, a tento famózny zákusok zaradil do svojho repertoáru. Chuť aj vzhľad koláča sa veľmi podobali tým, ktoré už pred rokom 1955 piekli pražské pekárne, takže originálna podoba receptu zrejme siaha ďalej do histórie. Buď ako buď, na verzii „pražského koláča“ slávneho poľského cukrára si vraj pochutnala aj slávna kráska Brigitte Bardot. Neváhajte teda a poďte si ho s nami upiecť.

Krok za krokom

Na prípravu nie je koláč nijako zložitý. Aby však priniesol ten správny pôžitok, cesto musí byť nadýchané ako obláčik a krém zase tak akurát sladký. Ako postupovať pri pečení koláča krok za krokom, sa pozrite na videu:

Základ cesta tvoria dva druhy múky. Hladká a polohrubá. Polohrubá múka dodá koláču nadýchanejšiu štruktúru. Na vrch bochníka príde drobenka, tá dokonalú chuť múčnika vynesie do nebeských výšin.

Pražský koláč
Kysnutá klasika našich babičiek s lahodným krémom vo vnútriFoto: www.youtube.com

Netradičná surovina

Do misy si presyte 250 gramov hladkej a 250 gramov polohrubej múky. Vareškou do múky urobte jamku a nadrobte do nej 30 gramov čerstvého droždia. Zasypte 60 gramami cukru krupice a zalejte 150 mililitrami vlažného mlieka. Nechajte zhruba 15 minút pracovať kvasnice a vzísť kvások. Pokiaľ vidíte, že kvások pracuje, ako má, pridajte k nemu zvyšok ingrediencií – 1 vajce, nezabudnite, že by malo mať izbovú teplotu a 250 gramov majonézy. Áno, čítate správne, do cesta skutočne patrí majonéza. Výslednému koláču dodá lahodnú chuť, cesto bude vláčnejšie a nadýchanejšie. Aj majonéza by mala mať izbovú teplotu. Na záver pridajte štipku soli a zarobte cesto buď ručne, alebo povolajte na pomoc kuchynského robota. Hotovo je v momente, keď je cesto krásne vláčne a odlepuje sa od misy. Prikryte ho čistou utierkou a nechajte kysnúť.

prazsky kolac
kynuty kolac s pudinkovo slehackovym krememFoto: www.youtube.com

Božský krém

Než ubehne doba kysnutia, budete mať dosť času na prípravu krému. Vanilkový cukor, ideálne ten s pravou vanilkou, zmiešajte s 15 gramami škrobu a 45 gramami práškového cukru. Zvarte s 200 mililitrami mlieka. V podstate vám vznikne hustý puding, ktorý treba nechať vychladnúť. Prikryte ho potravinovou fóliou, aby sa na povrchu nevytvoril škralúp. Medzím vyšľahajte pol litra smotany na šľahanie. Použiť môžete klasickú 33%, ale ak siahnete po 40%, krém bude pevnejší a chutnejší. Do vychladnutého pudingu zašľahajte 100 gramov povoleného masla a na záver opatrne vmiešajte vyšľahanú šľahačku. Krém dajte oddýchnuť do chladničky.

Pražský koláč
Kysnutá klasika našich babičiek s lahodným krémom vo vnútriFoto: www.youtube.com

Veľké finále

Vykysnuté cesto preložte na ľahko pomúčenú dosku. Mierne prehneťte rukami a rozdeľte ho na požadovaný počet koláčov. Vytvarované cesto preložte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte ešte 10 až 15 minút kysnúť. Medzitým si môžete pripraviť posýpku zo 70 gramov cukru, 100 gramov hrubej múky, 60 gramov masla a lyžičky mletej škorice. Rúru predhrejte na 160 °C. Nakysnuté koláčiky ešte potrite rozšľahaným vajcom, posypte posýpkou a pečte, kým nie sú krásne zlaté. Akonáhle koláče úplne vychladnú, rozkrojte ich a naplňte krémom.

Pražský koláč
Kysnutá klasika našich babičiek s lahodným krémom vo vnútriFoto: www.youtube.com

Zdroje: ireceptar.cz, www.youtube.comwww.ceskatelevize.cznasregion.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.