Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečítajte si šesť tipov, ako zabrániť plesni pri kvasení kapusty!

Prečítajte si šesť tipov, ako zabrániť plesni pri kvasení kapusty!
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prečítajte si šesť tipov, ako zabrániť plesni pri kvasení kapusty! Foto: www.freepik.com
reklama:

Kyslá kapusta je vynikajúca pochúťka, ktorú si mnohí z nás obľúbili ako jednu z najchutnejších surových zelenín. Pri správnej príprave má osviežujúcu chuť, chrumkavú textúru a vyváženú arómu. Je vhodné na priamu konzumáciu, ale taktiež skvele chuťou aj po tepelnom spracovaní. V nasledujúcich riadkoch vám poskytneme tipy, ako uchrániť kyslú kapustu pred vznikom plesne.

Kvasenie je jednoduchá metóda na konzerváciu potravín, pričom kyslá kapusta je nielen chutná, ale aj veľmi prospešná pre naše zdravie. Aj keď je možné zakúpiť si ho v obchodoch, domáca príprava ponúka nezameniteľnú chuť. Na fermentáciu sú najvhodnejšie odrody zimnej kapusty, ktoré majú vyšší obsah cukru a sú trvanlivé po vykvasení. Existuje množstvo receptov, ktoré sa líšia pridanými ingredienciami, no dôležité je dodržiavať osvedčené množstvo soli. Ak chcete chuť prispôsobiť svojim preferenciám, môžete pridať aj chren, ktorý nielenže vylepšuje chuť, ale aj zvyšuje trvanlivosť kapusty.

Tipy na prevenciu plesní v kyslej kapuste:

Prinášame niekoľko osvedčených rád, ktoré vám pomôžu udržať kyslú kapustu v optimálnom stave bez pliesne či iných nedostatkov:

Dôkladné upchatie: Pri plnení kvasnej nádoby je kľúčové, aby bola kapusta dôkladne utlačená. Musí byť odstránený každý vzduch, aby sa zabránilo vzniku bublín.

Správne skladovanie: Po úspešnej fermentácii presuňte kapustu do chladnejšej miestnosti. Uistite sa, že priestor je suchý a dobre vetraný.

Udržiavanie vody: Žliabok v kvasnej nádobe musí byť neustále naplnený vodou. Pred pridaním vody ju nezabudnite prevariť a nechať vychladnúť.

Zachovanie vlhkosti: Povrch kapusty musí byť vždy pokrytý tekutinou. Ak je šťavy málo, doplňte ju prevarenou slanou vodou, pričom ju predtým nechajte vychladnúť.

Zaťaženie kapusty: Kapusta by mala byť vždy zaťažená, aby sa zabránilo plávaniu. Na zaťaženie môžete použiť špeciálne závažia alebo čistý kameň. Závažie musí byť dostatočne široké na to, aby pokrylo celý povrch. Na tento účel je dobré zakryť kapustu čistou látkou, na ktorú umiestnite dosku alebo tanier, a na ňu potom položte závažie. Nezabúdajte, že celá kapusta musí byť zakrytá.

Hygiena pri manipulácii: Pri odoberaní kapusty buďte opatrní. Nestačí len vziať časť kapusty a vrátiť ostatných na miesto. Dôkladne umyte všetko, čo zakrýva kapusta, alebo to vymeníte za čistú.

Dodržiavaním týchto tipov si môžete vychutnať chutnú a zdravú kyslú kapustu bez obáv z plesne. Užite si jeho osviežujúcu chuť a výhody, ktoré ponúka!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.