Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo by ste mali pri varení vajec pridávať do vody kypriaci prášok? Geniálny trik skúsených kuchárov!

Existuje veľa spôsobov, ako jednoducho a rýchlo ošúpať varené vajíčka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Existuje veľa spôsobov, ako jednoducho a rýchlo ošúpať varené vajíčka Foto: depositphotos.com
reklama:

Každý, kto už niekedy varil vajíčka natvrdo, vie, aké dokáže byť otravné a zdĺhavé ich lúpania. Škrupina sa často prilepí na bielok, oddeľovanie je komplikované a často pritom prídete o veľkú časť uvareného vajíčka. Existuje však niekoľko šikovných trikov, vďaka ktorým už túto frustrujúcu skúsenosť zažívať nemusíte. Jedným z najúčinnejších pomocníkov je pritom obyčajný kypriaci prášok, ktorý určite nájdete aj vo vašej kuchyni.

Chcete vedieť, ako sa dá varené vajíčko rýchlo a bez námahy olúpať? Ukážeme vám niekoľko praktických rád, ktoré vám ušetria nervy aj čas.

Tajomstvo úspechu začína už pred varením

Skôr než vôbec zapnete sporák, mali by ste sa zamerať na kvalitu a čerstvosť vajec. Možno vás prekvapí, že príliš čerstvé vajcia sa lúpajú výrazne horšie než tie, ktoré už pár dní strávili v chladničke. Dôvod je jednoduchý – vajce totiž počas skladovania mení svoju vnútornú štruktúru a medzi vnútornou membránou a škrupinou vznikajú drobné vzduchové bublinky. Vajíčko sa postupne stáva zásaditejšie, čo zlepšuje oddelenie škrupiny od bielka.

Ďalší tip, ktorý sa oplatí dodržať, je vybrať vajcia z chladničky aspoň 15 až 20 minút pred ich varením. Ideálne je, ak dosiahnu izbovú teplotu. Táto drobnosť pomôže eliminovať popraskanie škrupín počas varenia, pretože sa vajíčko nebude musieť prispôsobovať náhlemu teplotnému šoku.

Prudké ochladenie ako kľúčový krok k ľahkému lúpaniu

Akonáhle sú vajíčka dovarené, mali by ste ich okamžite schladiť. Pripravte si misku so studenou vodou, ideálne doplnenou o pár kociek ľadu, a vajíčka do nej ponorte. Toto prudké ochladenie spôsobí, že sa bielok ľahšie oddelí od vnútornej blany škrupiny.

Vajíčka nechajte v ľadovej vode minimálne 10 až 15 minút. Ak chcete účinnosť tejto metódy ešte zvýšiť, pred ponorením ich jemne naklepnite lyžicou na širšej strane, aby sa voda mohla dostať priamo pod škrupinu. Potom skúste vajce olúpať vždy od širšieho konca, pretože práve tu sa nachádza vzduchová bublina, vďaka ktorej pôjde škrupina dole oveľa jednoduchšie.

Ak by vám tento trik nestačil, môžete vajíčka lúpať aj priamo pod tečúcou studenou vodou. Naopak, ak by ste nechali vajcia v pôvodnom hrnci a iba ich zaliali studenou vodou, výsledok by nebol ideálny, keďže by sa voda rýchlo ohriala a vajíčko by sa poriadne neochladilo.

Originálna metóda so sklenenou nádobou

Ak chcete ešte jednoduchšie riešenie, vezmite si sklenenú nádobu alebo plastovú dózu, naplňte ju studenou vodou, vložte dovarené vajíčka a dôkladne uzavrite viečkom. Následne nádobou energicky zatraste. Škrupina sa postupne naruší, popraská a jednoducho sa oddelí od vajíčka. Po otvorení nádoby pôjde škrupina dole prakticky sama, bez zbytočného úsilia.

Máte dobré pľúca? Odfúknite škrupinu!

Jeden z najviac netradičných spôsobov je lúpanie vajíčok pomocou vlastného dychu. Stačí jemne naklepnúť oba konce vajíčka a na oboch stranách škrupinu trochu odstrániť. Užší koniec potom priložte k ústam a silne fúknite. Škrupina sa neuveriteľne ľahko od vajíčka oddelí. Táto metóda je rýchla, efektná a zábavná, hoci možno spočiatku vyžaduje trochu cviku.

Lúpanie lyžicou – rýchle a spoľahlivé

Ak dávate prednosť klasike, pomôžte si obyčajnou lyžicou. Táto technika funguje najlepšie, ak ju spojíte s kypriacim práškom vo vode a dôkladným ochladením. Najprv opatrne naklepte širší koniec vajíčka lyžicou, aby ste prerazili vzduchovú kapsulu. Potom opatrne vsuňte lyžicu medzi bielok a škrupinu a ľahkým pootočením vajíčko vylúpnete. Možno to nepôjde perfektne na prvý pokus, ale už po pár vajíčkach získate potrebný cit.

Pridajte do vody kypriaci prášok alebo sódu bikarbónu

A teraz ten najdôležitejší trik, ktorý odporúčajú skúsení kuchári: do vody, v ktorej sa vajíčka varia, pridajte trochu kypriaceho prášku (alebo jedlej sódy). Tieto prísady výrazne zvýšia zásaditosť vody a ovplyvnia aj pH bielka. Výsledkom bude, že škrupina pôjde z bielka dolu oveľa jednoduchšie a čistejšie, bez zdĺhavého boja a nervov.

Malá dierka môže zachrániť situáciu

Nakoniec ešte jedna drobná rada: pred varením môžete do každého vajíčka opatrne urobiť dierku tenkým špendlíkom. Tento drobný otvor dovolí vzduchu preniknúť pod škrupinu a po uvarení sa od nej bielok ľahšie oddelí. Ide o veľmi efektívny spôsob, ktorý stojí za vyskúšanie.

Tieto tipy sú overené mnohými domácnosťami a profesionálmi. Skúste ich a presvedčte sa sami, že aj také banálne činnosti ako lúpanie vajec môžu byť príjemnejšie a jednoduchšie, než ste si mysleli.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.