Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo by ste nikdy nemali šúpať zemiaky pred varením? Zistite, čo všetko stratíte a ako môžete využiť

Zemiaky varte so šupkou, v ktorej nájdete všestranné využitie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zemiaky varte so šupkou, v ktorej nájdete všestranné využitie Foto: depositphotos.com
reklama:

Väčšina z nás je zvyknutá pred varením automaticky zemiaky olúpať a šupky potom jednoducho zahodiť. Je to však veľká chyba! Prezradíme vám, prečo by ste mali zemiaky vždy variť so šupkou a aké veľké výhody vám táto jednoduchá zmena v kuchyni prinesie. Ak už ale zemiaky ošúpete, nevadí. Šupky rozhodne nevyhadzujte – majú totiž nečakane široké využitie.

Zemiaky varené v šupke sú zdravšie

Možno ste o tom netušili, no zemiaky pripravené so šupkou obsahujú podstatne viac živín, než keď ich pred varením ošúpete. Najvýznamnejšie sú tu vitamín C a draslík. Šupka totiž pôsobí ako ochranná bariéra, ktorá počas varenia zamedzuje výrazným stratám týchto cenných látok.

Vitamín C je mimoriadne dôležitý pre náš imunitný systém a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Draslík zase zohráva kľúčovú úlohu pri správnej funkcii svalov a nervového systému. Ak teda zemiaky zbavujete šupky ešte pred varením, ochudobňujete sa o poriadnu dávku týchto blahodarných látok.

Aké druhy zemiakov sú najlepšie na varenie v šupke?

Nie každý druh zemiakov je ideálny na varenie v šupke. Odborníci odporúčajú použiť predovšetkým varné typy A alebo B, ktoré sú pevnejšie, nerozvaria sa a zároveň si zachovajú výbornú chuť. Vyhnite sa zemiakom s klíčkami alebo zelenými miestami, tie už nie sú vhodné na konzumáciu. Pred varením nezabudnite zemiaky dôkladne umyť kefkou pod tečúcou vodou, aby ste odstránili všetku hlinu a nečistoty.

Do vody pridajte aj štipku soli a trochu celého kmínu, ktorý zvýrazní chuť a pomáha lepšiemu tráveniu. Po uvarení zemiaky rýchlo ponorte do studenej vody, aby ste ich potom mohli jednoducho ošúpať – šupka pôjde dole takmer sama.

Varte zemiaky aj na pare – uchovajú si ešte viac vitamínov

Ak hľadáte spôsob, ako z prípravy zemiakov vyťažiť maximum, skúste ich uvariť na pare. Tento spôsob je ešte zdravší než klasické varenie vo vode, pretože para nevymýva vitamíny a minerály, ale zachováva ich v zemiakoch takmer v pôvodnej forme. Príprava je jednoduchá – zemiaky v šupke poukladajte do parného hrnca alebo na sitko a nechajte ich naparovať podobne ako knedľu, ibaže trochu dlhšie. Výsledok vás určite poteší svojou lahodnou chuťou a ideálnou konzistenciou.

Pečené zemiaky v šupke – rýchlo, zdravo a chutne

Zemiaky so šupkou môžete pripraviť aj v rúre, čo je spôsob, ktorý si už mnohí obľúbili pre jeho jednoduchosť a výbornú chuť. Stačí ich dôkladne očistiť, nakrájať na mesiačiky, posypať soľou, pridať korenie alebo bylinky podľa chuti, pokvapkať olivovým olejom a upiecť dozlatista. Takto pripravené zemiaky môžete podávať s dipom ako chutnú večeru či prílohu k mäsu alebo grilovanej zelenine. Ich chrumkavá šupka je pritom plná vlákniny, čo ocení vaše trávenie.

Ako ešte využiť šupky z olúpaných zemiakov?

Keď už budete nútení zemiaky predsa len ošúpať, určite ich šupky nevyhadzujte do odpadu. Budete prekvapení, čo všetko sa s nimi dá urobiť!

  • Domáce chipsy – pekné, umyté a osušené šupky rozložte na plech, pokvapkajte olejom, dochuťte soľou a korením a upečte v rúre do chrumkava. Vznikne vám chutná a zdravá pochúťka, ktorá je oveľa lepšia než kupované lupienky.

  • Pomoc pri popáleninách – čerstvé šupky prikladajte na mierne popáleniny od slnka či horúceho oleja. Účinne zmierňujú bolesť a urýchľujú regeneráciu kože.

  • Vlasová maska proti šedinám – odvar zo zemiakových šupiek je známy ako prírodný prostriedok, ktorý zmierňuje šedivenie vlasov a vracia im prirodzenú farbu a lesk. Stačí pravidelne oplachovať vlasy vychladnutým vývarom.

  • Obklad na kruhy pod očami – šupky môžete použiť aj ako obklad na unavené oči. Položte si na viečka tenké plátky čerstvých šupiek a nechajte pôsobiť 10 minút. Opuch a tmavé kruhy budú výrazne menšie.

  • Výživná zálievka na kvety – odvar zo zemiakových šupiek obsahuje veľa draslíka, ktorý potrebujú mnohé rastliny, predovšetkým izbové kvety. Nechajte vychladnúť a zalejte nimi svoje obľúbené rastlinky – budú krásne kvitnúť a prosperovať.

Nabudúce už teda nebudete váhať. Zemiaky varte vždy so šupkou, a ak ich už olúpete, nájdite pre šupky nové, užitočné využitie. Váš organizmus aj domácnosť vám za to určite poďakujú!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy: ,

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.