Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo naše staré mamy máčali citrón v horúcej vode? Po prečítaní tohto článku to možno začnete robiť aj vy

Citróny majú všestranné využitie
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Citróny majú všestranné využitie Foto: depositphotos.com
reklama:

Citrón patrí medzi ovocie, ktoré si v našich kuchyniach našlo pevné miesto. Využívame ho pri príprave rôznych čajov, dezertov, koláčov, omáčok či nátierok, no často ním dochucujeme aj jedlá, pretože jeho svieža chuť dokáže príjemne ozvláštniť akýkoľvek pokrm. Viete však, ako z citróna získať čo najviac šťavy a prečo ho naše staré mamy často nechali máčať v horúcej vode?

Citrónová šťava – pomocník pre lepšie trávenie i zdravšiu pečeň
Citrónová šťava je pre ľudský organizmus doslova požehnaním. Okrem toho, že jej kyslá chuť dokáže oživiť rôzne nápoje alebo jedlá, podporuje správnu funkciu pečene. Pečeň má pre telo nesmierny význam: často sa jej hovorí aj „čistička organizmu“, keďže filtruje škodlivé látky, toxíny a ťažké kovy. Netreba sa preto čudovať, že tento dôležitý orgán občas potrebuje trocha odľahčiť.

Podľa viacerých odborných výskumov podporuje citrónová šťava činnosť pečeňových enzýmov, pomáha rozpúšťať kyselinu močovú v pečeni a zároveň skvapalňuje žlč. Keďže citrón obsahuje vysoký podiel vitamínu C, draslíka a iných prospešných látok, je tiež skvelým doplnkom pri rôznych ťažkostiach so žlčníkom.

Ak hľadáte dôvod, prečo si častejšie dopriať citrón, môže to byť práve jeho blahodarný vplyv na trávenie a funkciu pečene. Otázkou však zostáva: ako z tohto malého žltého zázraku vyťažiť čo najviac šťavy?

Každý citrón je jedinečný
Určite ste si všimli, že nie každý citrón vyzerá rovnako. Niektoré druhy majú hrubšiu kôru a menší objem dužiny, v dôsledku čoho obsahujú menej šťavy. Iné, možno vzhľadovo menej lákavé kúsky s tenšou kôrou, môžu byť oveľa šťavnatejšie. Naše staré mamy si citrón vážili ako vzácnosť a mali naň overené triky.

Princípom je citrón „zmäkčiť“ ešte pred tým, ako ho rozkrojíte. Vďaka tomu docielite, že počas lisovania či stláčania vydá do poslednej kvapky všetku lahodnú a užitočnú šťavu.

Ako z citróna vyťažiť maximum šťavy – triky starých mám

  1. Dajte citrónu horúci kúpeľ
    Jeden z najúčinnejších spôsobov, ako získať dvojnásobok šťavy z citróna, je ponoriť ho na približne 15 minút do horúcej (nie však vriacej) vody. Tepelná úprava spôsobí, že dužina zmäkne, uvoľnia sa bunkové membrány a citrón vám potom pri lisovaní poskytne oveľa viac tekutiny. Podmienkou však je, aby ste používali bio citróny, teda také, ktoré nie sú chemicky ošetrované. Inak by ste popri šťave mohli „vytiahnuť“ aj neželané pesticídy.

  2. Pováľajte citrón po stole
    Predtým, než citrón rozkrojíte, jemne ho dlaňou pováľajte po kuchynskej doske alebo stole. Tento jednoduchý pohyb naruší bunkovú štruktúru vo vnútri plodu, čím sa dužina zmäkčí a citrón vydá pri stláčaní o niečo viac šťavy.

  3. Zachráňte odkrojenú polovičku cukrom
    Pokiaľ vám zostala nepoužitá polovica citróna a neviete, čo s ňou, existuje jednoduchý „babičkovský“ trik. Na malý tanierik nasypte tenkú vrstvu cukru a priložte na ňu rozkrojenú stranu citróna (teda tou odkrojenou časťou dolu). Vďaka cukru ostane citrón dlhšie čerstvý a môžete ho skladovať aj dva týždne na suchom, chladnom mieste. Kyslosť a šťavnatosť sa pritom nestratia a vy budete mať tento čas šťavu neustále poruke.

Nevyhadzujte kôru – využite ju naplno

  • Kôra z nepostrekovaných plodov je cenný zdroj aromatických látok. Stačí ju nastrúhať, usušiť a potom pridávať do koláčov či dezertov.
  • Ak obľubujete sladké pečivo, môžete si vyrobiť kandizovanú citrusovú kôru. Dokáže plnohodnotne nahradiť hrozienka vo vianočke alebo kysnutých koláčoch a dodá im nevšednú chuť.
  • Polovicu citróna pokojne využite aj pri starostlivosti o nechty. Namočte do nej končeky prstov, citrónová šťava ich nielen vybieli, ale zároveň dodá vitamíny a minerály, ktoré podporujú zdravie nechtov.

Maličkosť, ktorá robí rozdiel
Na prvý pohľad sa môže zdať, že máčanie citróna v horúcej vode alebo jeho pováľanie po stole sú úplné maličkosti. V skutočnosti však majú veľký vplyv na množstvo i kvalitu šťavy, ktoré z citróna dostanete. Ak sa rozhodnete vyskúšať tieto praktické rady, zistíte, že stoja za to.

Nech už citrónom ochucujete ranný čaj, poctivý domáci koláč alebo pripravujete osviežujúci letný nápoj, určite sa oplatí využiť aj tieto tipy od našich starých mám. Niekedy stačí naozaj len pár jednoduchých úprav a z tak bežnej suroviny, akou je citrón, dokážeme vyťažiť maximum pre zdravie a chuť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.