Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo naše staré mamy miešali citrónovú kôru s cukrom? Tento trik je na nezaplatenie

Bohaté účinky citrónovej kôry a cukru poznali už naše staré mamy
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Bohaté účinky citrónovej kôry a cukru poznali už naše staré mamy Foto: depositphotos.com
reklama:

Prečo naše staré mamy miešali citrónovú kôru s cukrom? Tento nenápadný postup dokáže zachrániť nejeden dezert, predĺžiť trvanlivosť surovín a obohatiť vôňu mnohých jedál. Napriek tomu často končí citrónová kôra v odpadkovom koši, hoci v sebe ukrýva množstvo užitočných látok, vitamínov a sviežej arómy. Ak vás zaujíma, ako ju uchovávať a využiť na maximum, určite neprehliadnite osvedčené rady, ktoré sa tradujú ešte od našich starých mám.

Prečo je citrónová kôra taká užitočná

Citrón obsahuje nielen šťavu plnú vitamínu C, ale aj kôru nabitú silnými prírodnými silicami. Práve tie dodávajú pokrmom nezameniteľnú sviežu vôňu, na ktorú sa v mnohých receptoch nezabúda. Pokiaľ kôru nepoužívate, zbytočne sa oberáte o možnosť výrazne vylepšiť chuť nielen sladkých zákuskov, ale aj zeleninových šalátov či domácich limonád.

Naše staré mamy si kôru zvyčajne odkladali dopredu – práve preto, aby ju mohli mať kedykoľvek k dispozícii. Nevyhadzovali ju do koša, ale po dôkladnom umytí ju v kombinácii s cukrom vedeli zužitkovať na desiatky spôsobov. Okrem klasického strúhania kôry priamo do cesta alebo do krémov existuje aj ďalšia zaujímavá metóda, vďaka ktorej kôra dlho vydrží a zachová si svoju arómu.

Ako si pripraviť citrónový cukor do zásoby

Čerstvé citróny sú v obchode bežne dostupné, nie vždy ich však máme práve po ruke, keď sa pustíme do pečenia alebo varenia. Ak nechcete narýchlo utekať do obchodu, vyrobte si dopredu citrónový cukor a uchovajte ho v uzavretej nádobe. Tento jednoduchý recept používali gazdinky už od nepamäti, aby mali chuť a arómu citrónu po ruke hocikedy v priebehu roka.

  1. Dôkladné umytie citrónov
    Najlepšie je, ak máte bio citróny nepoužívajúce chemické postreky. Ak také nezoženiete, vložte citróny na niekoľko minút do vody s trochou jedlej sódy. Následne ich opláchnite pod tečúcou vodou a šetrne očistite šupku kefkou či jemnou hubkou. Takto sa zbavíte väčšiny chemických látok, ktoré sa nachádzajú na povrchu.

  2. Strúhanie alebo lúpanie kôry
    Kôru môžete buď nastrúhať na jemnom strúhadle, alebo ju nožom odkrojiť v tenkých vrstvách. Vyhýbajte sa bielej dužine pod kôrou, ktorá býva horkastá. Na citrónový cukor sa vo všeobecnosti uprednostňuje nastrúhaná kôra, pretože oveľa intenzívnejšie prevonia samotný cukor.

  3. Zmiešanie s cukrom
    V samostatnej miske zmiešajte kôru s kryštálovým alebo práškovým cukrom (použite radšej kryštálový, ak chcete dosiahnuť hrubšiu štruktúru). Na jeden citrón pridajte zhruba 100 až 150 gramov cukru podľa toho, akú silnú chuť citrónu preferujete.

  4. Nechajte zmes odstáť
    Takto pripravenú zmes nechajte v uzatvárateľnej nádobe stáť 2 až 3 dni na tmavšom mieste, pričom ju môžete občas jemne premiešať. Cukor sa tak dokonale nasiakne arómou a esenciálnymi olejmi z citrónovej kôry.

  5. Finálne spracovanie
    Keď zmes odstojí, rozmixujte ju (napríklad v kuchynskom robote alebo mlynčeku na kávu). Výsledkom bude hladký a voňavý citrónový cukor, ktorý môžete využiť na pečenie, do dezertov, mliečnych nápojov, pridať do limonád či dokonca do dressingov na šaláty.

Takto uskladnený citrónový cukor vydrží v uzavretej nádobe až jeden rok bez toho, aby sa pokazil alebo stratil svoju vôňu. Ak máte radi aj iné citrusy, rovnakým spôsobom môžete vyrobiť napríklad pomarančový alebo limetkový cukor.

Kandovaná kôra: sladká pochúťka s univerzálnym využitím

Okrem citrónového cukru môžete citrónovú kôru využiť na prípravu kandovanej kôry, ktorá je mimoriadne obľúbenou maškrtou. Jej výhodou je, že ju možno pridať do koláčov, chlebíkov, sušienok alebo ju konzumovať len tak – ako malú sladkú bodku po jedle.

  1. Nakrájanie kôry
    Očistenú kôru nakrájajte na tenké prúžky alebo menšie kocky. Vkladajte ich do hrnca s vodou a povarte zhruba 15 minút, aby zmäkli.

  2. Príprava sirupu
    Po uvarení kôru sceďte a do hrnca nasypte na 100 ml vody približne 100 g cukru. Vznikne vám hustejší cukrový sirup. Za občasného miešania ho priveďte do varu, aby sa cukor dokonale rozpustil.

  3. Varenie v sirupe
    Do horúceho sirupu vložte kôru a varte približne 30 minút. Kôra tak dôkladne nasiakne sladkou príchuťou a stane sa vláčna.

  4. Sušenie a obaľovanie
    Uvarenú kôru vyberte a rozložte ju na plech alebo podnos, kde ju nechajte vychladnúť a preschnúť. Po uschnutí ju môžete obaliť v práškovom cukre alebo ju nechať v pôvodnom stave. Kandovaná citrónová kôra vydrží v uzavretej nádobe niekoľko týždňov, pričom ju možno využiť na zdobenie dezertov či ako rýchlu sladkú pochúťku pre návštevy.

Trik proti stvrdnutiu cukru

A teraz k otázke, prečo sa vlastne citrónová kôra vkladala do nádoby s cukrom už v časoch, keď nebolo k dispozícii toľko moderných pomôcok ako dnes. Ide o jednoduchý a mimoriadne efektívny spôsob, ako zabrániť stvrdnutiu, prípadne zhrudkovateniu najmä hnedého cukru. Ak k nemu pridáte malý kúsok citrónovej kôry, cukor zostane sypký a ľahko sa dávkuje. Tento zvyk sa prenášal z generácie na generáciu, keďže gazdinky si zakladali na tom, že nič nesmie prísť nazmar a všetko treba využiť na maximum.

Využite citrónovú kôru na maximum

  • Pri pečení: Či už pripravujete linecké koláčiky, bábovku alebo ovocný koláč, citrónová kôra v nich dokáže podčiarknuť ostatné chute.
  • Do osviežujúcich nápojov: Pridajte kandovanú kôru alebo citrónový cukor do domácej limonády, ľadového čaju či letných drinkov.
  • V kuchyni všeobecne: Strúhanú kôru môžete nasypať na čerstvé šaláty, do omáčok či nátierok. Vďaka nej jedlo získa jemný kyselkavý podtón a príjemnú vôňu.
  • Pre krásnu domácnosť: Okrem toho, citrónová kôra slúži aj ako prírodný osviežovač vzduchu. Ak ju necháte vysušiť a vložíte do plátenného vrecka, môžete ju uložiť napríklad do skriní či šuplíkov.

Staré mamy jednoducho vedeli, ako zužitkovať všetko do posledného kúsku. Citrónová kôra by nemala končiť v koši, keď ponúka toľko užitočných možností. Skúste ju teda využiť podľa niektorého z vyššie spomenutých receptov a uvidíte, že citróny vám poslúžia úplne celé – od šťavnatej dužiny až po aromatickú šupku.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.