Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo niektorá zelenina chutí aj prospieva viac po uvarení?

Prečo niektorá zelenina chutí aj prospieva viac po uvarení?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Prečo niektorá zelenina chutí aj prospieva viac po uvarení? Foto: depositphotos.com
reklama:

Bežne si myslíme, že surová zelenina je ten najzdravší variant. A hoci je pravda, že čerstvé kúsky sú plné vitamínov, pri niektorých druhoch dokáže krátka tepelná úprava spraviť zázraky. Varenie, dusenie či pečenie mení štruktúru buniek a telo tak vie využiť látky, ktoré by inak zostali „uzamknuté“.

Tu je niekoľko príkladov, kde teplo pracuje v náš prospech:

Paradajky: viac lykopénu v teple

Najcennejšou látkou v paradajkách je lykopén – silný antioxidant spájaný s ochranou ciev a prevenciou rakoviny. Problém je, že zo surových plodov ho organizmus nevie vytiahnuť dostatočne veľa. Pri varení alebo pečení sa však jeho využiteľnosť rapídne zvyšuje. Ak paradajky pripravíte spolu s trochou olivového oleja, vstrebávanie je ešte účinnejšie.

Špenát: železo a vápnik dostupnejšie

Zelené listy špenátu obsahujú množstvo minerálov, no brzdí ich kyselina šťaveľová. Tá sa pri sparení alebo krátkom varení čiastočne rozloží, čo umožní telu lepšie prijať železo aj vápnik. Navyše – kto by zvládol zjesť veľkú misu surového špenátu? Po ohriatí sa objem listov zmenší, a tak ho zjete viac bez toho, aby ste si to uvedomili.

Mrkva: betakarotén na steroidoch

Či už ju dáte do polievky alebo upečiete, mrkva sa po tepelnej úprave stáva ešte hodnotnejšou. Uvoľňuje sa z nej betakarotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A – nevyhnutný pre zrak, imunitu aj pevné kosti. Ešte lepšie výsledky dosiahnete, ak mrkvu spracujete so šupkou, pretože práve v nej sa ukrýva množstvo prospešných látok.

Stonkový zeler: viac antioxidantov pri pečení

Zeler má chrumkavú textúru a surový sa hodí k dipom či do šalátov. Ak ho však krátko opečiete alebo zohrejete v mikrovlnke, množstvo využiteľných antioxidantov stúpa. Pozor ale na klasické varenie vo vode – pri ňom sa tento efekt stráca.

Ako to celé brať?

Nemusíte sa vzdať čerstvej zeleniny – práve naopak, aj surová je nesmierne hodnotná. No ak jej niekedy doprajete krátky pobyt v hrnci alebo rúre, odmení sa vám vyššou dávkou živín. Striedanie surovej a tepelne upravenej zeleniny je preto ideálny spôsob, ako získať z rastlinnej stravy to najlepšie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.