Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo práve teraz musíte prestať jesť staré zemiaky

Bb704fb8 1.jpg
4
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gastronom.ru
reklama:

Každý starý zemiak je časovanou bombou pre naše zdravie. 

Už teraz staré zemiaky nejedzte, je lepšie prejsť na novú úrodu. Povieme vám prečo.

Na trhoch a v obchodoch sa objavili mladé zemiaky, ale pre mnohých to nie je dôvod na radosť, ale naopak, strach – koniec koncov, vlaňajšie zemiaky musíte urgentne dojesť! 

Teraz vám staré zemiaky neurobia dobre, pokiaľ ich neplánujete sadiť.

Stare zemiaky.jpg
www.gastronom.ru

Pri teplote 18 stupňov sa zemiaky môžu skladovať najviac dva týždne.

V priebehu času sa pod vplyvom tepla a slnečného žiarenia každý zemiak začne pripravovať na to, aby začal dávať nový život iným hľuzám: škrob sa postupne ničí a objavujú sa hľuzovité púčiky. 

A tu alkaloid solanín , ktorý blúdi v rastline po celý život a je bezpečný v malých dávkach, prudko zvyšuje svoju koncentráciu. Chráni teda hľuzu pred vonkajšími hrozbami, pred rizikom požierania alebo poškodenia baktériami, vírusmi, hmyzom. 

Najvyššia koncentrácia tohto fytotoxínu sa dosiahne, ak sú hľuzy vystavené svetlu dlhší čas – u väčšiny odrôd sa množstvo solanínu stane pre človeka toxickým pri 36-hodinovom svetle.

Takéto „otrávené“ zemiaky spoznáme podľa zelených fľakov – je to práve chlorofyl, ktorý ich zafarbí na zeleno.

Ale aj keď nie sú zemiaky zelené neboli uložené na svetle, staré hľuzy ho obsahujú vo veľkom množstve, takže také zemiaky nemôžete jesť.

Bb704fb8.jpg
www.gastronom.ru

Mladé zemiaky sú oveľa zdravšie a chutnejšie

Konzumácia solanínu môže spôsobiť ťažké otravy, zvracanie a dokonca aj halucinácie. Pri tepelnom spracovaní sa úplne zničí až pri teplotách nad 250 ° C, to znamená pri bežnom varení alebo vyprážaní, stále zostáva v určitom množstve v konečnom produkte. 

V každom prípade, ak sú zemiaky zvrásnené a vodnaté, majú na nich klíčky, zelené alebo hnedé škvrny – nemali by ste ich jesť, treba ich vyhodiť.

Takéto hľuzy neprinášajú nijaké výhody, môžu však spôsobiť veľké škody! Vyberte si čerstvé zemiaky a pochutnajte si!

B140ed6a.jpg
www.gastronom.ru
reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.