- Mňamky-Recepty.sk
- Články
- Rady a Tipy
- Prečo práve teraz musíte prestať jesť staré zemiaky
Prečo práve teraz musíte prestať jesť staré zemiaky
Každý starý zemiak je časovanou bombou pre naše zdravie.
Už teraz staré zemiaky nejedzte, je lepšie prejsť na novú úrodu. Povieme vám prečo.
Na trhoch a v obchodoch sa objavili mladé zemiaky, ale pre mnohých to nie je dôvod na radosť, ale naopak, strach – koniec koncov, vlaňajšie zemiaky musíte urgentne dojesť!
Teraz vám staré zemiaky neurobia dobre, pokiaľ ich neplánujete sadiť.
Pri teplote 18 stupňov sa zemiaky môžu skladovať najviac dva týždne.
V priebehu času sa pod vplyvom tepla a slnečného žiarenia každý zemiak začne pripravovať na to, aby začal dávať nový život iným hľuzám: škrob sa postupne ničí a objavujú sa hľuzovité púčiky.
A tu alkaloid solanín , ktorý blúdi v rastline po celý život a je bezpečný v malých dávkach, prudko zvyšuje svoju koncentráciu. Chráni teda hľuzu pred vonkajšími hrozbami, pred rizikom požierania alebo poškodenia baktériami, vírusmi, hmyzom.
Najvyššia koncentrácia tohto fytotoxínu sa dosiahne, ak sú hľuzy vystavené svetlu dlhší čas – u väčšiny odrôd sa množstvo solanínu stane pre človeka toxickým pri 36-hodinovom svetle.
Takéto „otrávené“ zemiaky spoznáme podľa zelených fľakov – je to práve chlorofyl, ktorý ich zafarbí na zeleno.
Ale aj keď nie sú zemiaky zelené neboli uložené na svetle, staré hľuzy ho obsahujú vo veľkom množstve, takže také zemiaky nemôžete jesť.
Mladé zemiaky sú oveľa zdravšie a chutnejšie
Konzumácia solanínu môže spôsobiť ťažké otravy, zvracanie a dokonca aj halucinácie. Pri tepelnom spracovaní sa úplne zničí až pri teplotách nad 250 ° C, to znamená pri bežnom varení alebo vyprážaní, stále zostáva v určitom množstve v konečnom produkte.
V každom prípade, ak sú zemiaky zvrásnené a vodnaté, majú na nich klíčky, zelené alebo hnedé škvrny – nemali by ste ich jesť, treba ich vyhodiť.
Takéto hľuzy neprinášajú nijaké výhody, môžu však spôsobiť veľké škody! Vyberte si čerstvé zemiaky a pochutnajte si!