Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo pridať do zemiakových placiek jedlú sódu: Budú ešte chrumkavejšie a lahodnejšie

Zemiakové placky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Zemiakové placky Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiakové placky patria medzi tradičné pokrmy, na ktorých si pochutnávajú deti aj dospelí. Každý domáci kuchár či kuchárka sa pritom usiluje o to, aby boli placky čo najchrumkavejšie a najlahodnejšie. Hoci receptov a postupov existuje nespočetné množstvo, všetkým môže pomôcť jeden šikovný tip: pridať do cesta trochu jedlej sódy. Vďaka tomuto jednoduchému triku získajú vaše zemiakové placky lepšiu štruktúru, sviežu chrumkavosť a príjemne nadýchaný vzhľad.

Zemiakové placky – tradičné jedlo v rôznych regiónoch

Zemiakové placky, haruľa, či strúhanec – pod každým z týchto názvov sa ukrýva rovnaká, no predsa mierne odlišná dobrota. V rôznych oblastiach Slovenska sa môžu príprava a názvy líšiť, a to či už v prídavku korenín, použitej mastnote na vyprážanie alebo v konzistencii cesta. Jedno však majú všetky tieto regionálne verzie spoločné: ak sú pripravené správne, mali by byť nádherne chrumkavé zvonku a vláčne vo vnútri.

Jedlá sóda – nečakaný pomocník nielen pri pečení

Jedlá sóda (sóda bikarbóna) sa často využíva ako univerzálny prostriedok v domácnosti – dokáže neutralizovať pachy, pomôže pri čistení pripálených hrncov alebo poslúži ako prvá pomoc pri pálení záhy. V kuchyni je obľúbená najmä ako súčasť kypriacich práškov do pečiva, pretože jej schopnosť uvoľňovať oxid uhličitý robí cesto nadýchanejším a ľahším.

Pri zemiakových plackách tento efekt síce nevyužívame v takej miere ako pri koláčoch, no jedlá sóda dokáže po pridaní do cesta zabezpečiť jemné nadýchanie a zároveň prispieva k lepšej chrumkavosti placiek pri smažení. Je však dôležité dávať pozor na správne dávkovanie a nezamieňať ju s kypriacim práškom do pečiva. V prípade kypriaceho prášku ide totiž o kombináciu jedlej sódy a ďalších zložiek, takže jeho účinok je odlišný a nie vždy vám v recepte nahradí čistú jedlú sódu v rovnakom množstve.

Správna kombinácia – zásada a kyslá zložka

Jedlá sóda má zásadité pH, čo znamená, že na dosiahnutie správneho kyprenia potrebuje v ceste aj niečo kyslé. Pri zemiakových plackách si pritom často ani neuvedomíme, že by sme mohli do cesta pridať napríklad trošku octu, citrónovej šťavy, prípadne kyslé mliečne produkty (jogurt, kefír, acidofilné mlieko). Pridanie kyslej zložky posilní kypriaci účinok sódy – pri kontakte s teplom sa tvoria drobné bublinky oxidu uhličitého, ktoré cesto mierne nadvihnú a postarajú sa o tú správnu štruktúru.

V prípade zemiakových placiek však zároveň chceme, aby ostala dominantná zemiaková chuť, takže s množstvom pridanej kyslej zložky to netreba preháňať. Podstatné je, aby cesto zostalo príjemne zemiakové, no získalo trochu vzdušnejší charakter a lepšie sa vysmažilo do lákavo chrumkavej formy.

Recept na chrumkavé zemiakové placky s jedlou sódou

Ak chcete vyskúšať overený recept, tu je tip, ktorý vám zaistí nielen úžasnú chrumkavosť, ale aj dokonalú vôňu a chuť. Potrebujete:

• 500 g zemiakov (zvyčajne postačí, no pokojne použite o niečo viac, ak očakávate väčší počet hostí)
• 1 hrnček polohrubej múky
• 5 strúčikov cesnaku (podľa chuti môžete pridať aj viac, ak obľubujete výraznejšiu vôňu)
• 1/2 lyžičky jedlej sódy
• 1/4 lyžičky soli
• 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
• sušenú majoránku (množstvo upravte podľa vlastnej chuti)
• 1/4 lyžice rastlinného oleja (voliteľne, môžete nahradiť lyžičkou bravčovej masti)
• 2 vajcia rozšľahané so 100 ml mlieka
• jarnú cibuľku na ozdobenie (nie je povinná, ale príjemne osvieži výsledný pokrm)

Postup prípravy:

  1. Zemiaky najskôr ošúpte a nastrúhajte nahrubo. Ak máte radšej jemnejšiu štruktúru placiek, môžete ich nastrúhať najemno, no placky potom budú menej chrumkavé.

  2. Nastrúhané zemiaky zmiešajte v miske s vajcami rozšľahanými v mlieku. Ak chcete podporiť kypriaci efekt sódy, pridajte k zemiakovej zmesi aj trošku kyslej prísady (napríklad lyžicu bieleho jogurtu alebo pár kvapiek citrónovej šťavy).

  3. Prisypte múku, prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak, majoránku, soľ, korenie a jedlú sódu.

  4. Celú zmes dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky múky. Potom cesto nechajte aspoň 10–15 minút odpočívať na teplejšom mieste. Počas tejto doby sa chute v ceste lepšie spoja a jedlá sóda začne pracovať s prípadnou kyslou zložkou, čo vám zabezpečí ľahko nadýchaný výsledok.

  5. Na panvici rozpáľte vrstvu bravčovej masti alebo rastlinného oleja (tradičná voľba je často práve masť, ktorá dodá plackám výraznejšiu chuť a ešte lepšiu chrumkavosť).

  6. Pomocou naberačky alebo lyžice nalievajte na rozohriatu panvicu cesto a rozotrite ho do tenšej vrstvy. Pamätajte, že čím tenšie placky vytvoríte, tým budú chrumkavejšie.

  7. Smažte z oboch strán dozlatista. Keď budú placky hotové, nechajte ich odkvapkať na papierovej utierke, aby ste odstránili prebytočný tuk.

  8. Pred podávaním môžete placky ešte jemne osoliť, prípadne posypať rascou či čerstvou nakrájanou jarnou cibuľkou.

Výsledok? Zvonka chrumkavé a vo vnútri vláčne zemiakové placky s nezameniteľnou vôňou cesnaku, majoránky a zemitou chuťou zemiakov. Jedlá sóda vám pomôže dosiahnuť práve ten chrumkavý a nadýchaný efekt, po ktorom všetci pri príprave zemiakových placiek túžime.

Zhrnutie

Použitie jedlej sódy pri príprave zemiakových placiek môže na prvý pohľad znieť nezvyčajne, no výsledok vás presvedčí o opaku. Stačí pridať trochu jedlej sódy, nezabudnúť na pár kvapiek kyslej zložky (ocot, citrónovú šťavu či mliečny výrobok) a dopriať cestu krátky čas na „oddych“. Pri smažení na dostatočne rozpálenom tuku sa potom môžete tešiť na lahodné, nadýchané a krásne chrumkavé zemiakové placky. Nech už ich voláte haruľa, cmunda alebo strúhanec, ich pôvabná chrumkavosť a plná zemiaková chuť poteší každého milovníka domácej kuchyne.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.