Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo pridávať do vody na varenie zemiakov citrón? Tento trik vás milo prekvapí

Varené zemiaky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Varené zemiaky Foto: depositphotos.com
reklama:

Zemiaky patria k obľúbeným a univerzálnym prílohám, ktoré sa dajú pripraviť na nespočetné množstvo spôsobov. Ich využitie je takmer nekonečné – môžete ich ochutiť bylinkami, korením, cesnakom či dokonca netradičnými prísadami. Jednou z nich je aj citrón, ktorý sa pridáva až takmer pri konci varenia. Ak tento postup vyskúšate, výsledok vás príjemne prekvapí a každé sústo bude pripomínať gurmánsky zážitok z kvalitnej reštaurácie.

Jednoduché, no často „nudné“? Stačí malá zmena!

Aj keď sú klasické varené zemiaky v mnohých domácnostiach obľúbenou a rýchlou prílohou, pre niektorých môžu pôsobiť fádne. Ak však pridáte jedinú surovinu navyše, razom z nich vykúzlite niečo, čo zaujme nielen chuťové bunky, ale aj zrak. Práve šťava z čerstvého citróna je tým tajným ingredienčným esom, ktoré dokáže varené zemiaky posunúť o niekoľko úrovní vyššie. Navyše, vôňa po bylinkách a jemne kyslastá chuť sa vzájomne krásne dopĺňajú a vytvoria príjemnú harmóniu.

Tajná prísada: citrónová šťava

Citrónová šťava dokáže zdanlivo obyčajné varené zemiaky osviežiť a premeniť na kulinársky zážitok. Ak ich následne posypete čerstvo natrhanými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou, kôprom či pažítkou, získate voňavé jedlo, ktoré ľahko zapadne do každodenného menu, no zároveň bude pôsobiť slávnostne a netradične.

Ako správne postupovať pri varení

  1. Príprava zemiakov
    Najprv zemiaky dôkladne očistite a nakrájajte ich na približne rovnaké kúsky, aby sa rovnomerne uvarili.

  2. Varenie
    Zemiaky dajte do hrnca so studenou osolenou vodou a uveďte do varu. Keď zemiaky zmäknú takmer do požadovanej konzistencie (tesne pred úplným dovarením), vlejte do nich približne pol pohára čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy.

  3. Dôležité upozornenie
    Citrónovú šťavu nepridávajte hneď na začiatku! Ak by ste ju pridali vo fáze, keď sú zemiaky ešte úplne surové, varenie by sa skomplikovalo a zemiaky by nevedeli dobre zmäknúť. V kyslom prostredí sa totiž škrob v zemiaku správa inak a varenie trvá príliš dlho alebo sa vôbec nedokončí.

  4. Dokončenie a scedenie
    Po pridaní šťavy nechajte zemiaky ešte krátko povariť, aby stihli do seba nasať vôňu a chuť citróna. Napokon vodu zlejte a ihneď podávajte, prípadne zemiaky dochuťte maslom či čerstvým korením.

Prečo sa niekedy oplatí nechať aj šupku

Nie vždy je nevyhnutné zemiaky pred varením ošúpať. Obzvlášť to platí pri nových zemiakoch alebo pri druhoch, ktoré majú ešte jemné a zdravé šupky. Takto sa v zemiakoch uchová viac výživných látok a zároveň získate osobitú chuť, ktorá dodá jedlu šmrnc. Ak však máte staršie zemiaky s hrubšou šupou, môžete si pomôcť krátkym predpečením v rúre či na panvici. Tým ich nielenže zmäkčíte, ale aj dosiahnete chrumkavejší výsledok.

Tip: V niektorých receptoch sa šupky dokonca odporúča ošúpať až po uvarení, no ak si nie ste istí pôvodom zemiakov, radšej ich dôkladne očistite kefkou a nejedlé časti odstráňte pred varením.

Čo robiť, ak chcete ešte výraznejšiu vôňu a chrumkavosť

Ak zemiaky varené s citrónovou šťavou nie sú to pravé orechové, môžete vyskúšať variantu pečenia. Je to síce trošku dlhší proces, no výsledok stojí za to.

Budete potrebovať:

  • zemiaky

  • čerstvú citrónovú šťavu

  • olivový olej

  • sušené oregano alebo iné obľúbené bylinky

  • cesnak (množstvo podľa chuti)

  • petržlenovú vňať

  • soľ a mleté čierne korenie

Postup pečenia s citrónom:

  1. Príprava rúry: Predhrejte ju na 180 °C.

  2. Krájanie a dochutenie: Zemiaky pokrájajte na väčšie, približne rovnako veľké kusy. V miske ich premiešajte s olivovým olejom, roztlačeným cesnakom, sušeným oreganom (alebo inými obľúbenými bylinkami), soľou a korením.

  3. Pečenie na plechu: Pripravené zemiaky rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa kusy nedotýkali. Vďaka tomu budú chrumkavejšie a rovnomerne prepečené. Pečte ich približne 45 minút, v závislosti od výkonu vašej rúry.

  4. Finálna úprava: Keď zemiaky zmäknú a začnú získavať zlatistú farbu, vyberte plech z rúry a jemne ich pokvapkajte čerstvou citrónovou šťavou. Posypte petržlenovou vňaťou a vložte späť do rúry ešte na 10 minút, aby sa chute prepojili.

Takto pripravené zemiaky sú vo vnútri krásne mäkké a na povrchu chrumkavé. Citrónová šťava im dodá svieži nádych, ktorý je v spojení so soľou a bylinkami jednoducho neodolateľný.

Medová diéta ako inšpirácia

Ak vás bavia rôzne netradičné tipy z kuchyne, možno ste už počuli aj o tzv. medovej diéte. V Británii je veľmi obľúbená a spočíva v tom, že každý deň zjete lyžicu medu, ktorý má pomôcť s posilnením imunity a znížením chuťových „výkyvov“. Aj keď to s diétami netreba preháňať, je zaujímavé sledovať, ako jednoduché suroviny – ako citrón, med či bylinky – dokážu pozoruhodne ovplyvniť chuť a výživovú hodnotu nášho jedla.

Zhrnutie na záver

  • Varené zemiaky sa dajú oživiť takmer na nekonečne veľa spôsobov.

  • Citrónová šťava je tajná prísada, ktorá obyčajný pokrm povznesie na vyššiu úroveň.

  • Šupka zemiakov (ak je pekná a nepoškodená) dodá lahodnú chuť a viac cenných látok.

  • Citrón pridávajte až ku koncu varenia, aby zemiaky nezostali tvrdé.

  • Pečenie predstavuje skvelú alternatívu, ak preferujete chrumkavý povrch a jemnú dužinu.

Ak tento trik raz vyskúšate, pravdepodobne si ho veľmi rýchlo osvojíte a budete ho využívať aj pri iných pokrmoch. Zemiaky tak už nikdy nebudú „nudné“ a aj jednoduchá príloha môže zažiariť ako hlavná hviezda na tanieri.

Dobrú chuť!

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Súvisiace témy:

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.